SEAL v Praze

SEAL v Praze

Londýňan Seal, cenami Grammy oceněný zpěvák, textař a skladatel se poprvé objevil na britské housové scéně počátkem 90.let, kdy napsal text a nazpíval hit "Killer" z roku 1990 pro houseového producenta jménem Adamski. Následoval single "Crazy", který se dostal do Top 10, a Seal se dočkal nadšeného kritického i posluchačského ohlasu.

Jeho čtyři komerčně úspěšná alba představila posluchačům osobitou fúzi soulu, popu, rocku a R&B. Nyní přijíždí do Prahy představit své nejnovější album „System“, jež vydal na konci roku 2007 ve spolupráci s britským hudebníkem a skladatelem Stuartem Pricem, který byl spoluautorem a producentem Madonnina alba Confessions on a Dancefloor i autorem remixů pro No Doubt a Coldplay.

Album System je plný silných melodií, které vás chytí a nepustí, a jeho syntezátorové vrstvy se svižnými beaty jsou „prozvoněny“ akustickými kytarami a občas zdrsněny těmi elektrickými. „Chtěl jsem se vrátit ke kytaře, k prvnímu nástroji, na který jsem složil hity Crazy a Killer, tedy k základům toho, co opravdu rád dělám." Základní ingredience Sealovy fúze, tedy soul, pop, rock a rhythm’n’blues, se nezměnily, snad jenom jejich vzájemný poměr. Seal zůstává svůj a jeho křehký soulový projev zůstává nenapodobitelný. Hity z nového alba již dobily první místa českých hitparád!

Jeho hudba má nepopíratelnou uměleckou hodnotu, což se většinou u "umělců" tvořících v podstatě taneční či popovou hudbu nedá tvrdit. Může za to především Sealův skladatelský talent, úžasný hlas a mimořádné hudební cítění. Sám zpěvák dokáže složit nápadité melodie, které obsahují často i různé hudební "vychytávky" ukryté pod obalem jeho písní. Když se navíc zaposloucháte do jeho textů, musíte uznat, že také nejsou hloupé a i tím se řadí nad většinu žánrově spřízněných interpretů. Sealův hlas, jeho lehce chraptivý baryton, který se stal poznávacím znamením takových hitů jako jsou “Prayer for the Dying,” “Kiss From a Rose,” a “Don’t Cry” znásobuje snovou atmosféru v nových skladbách “Swoosh,” “Amazing ” (první singl alba System), a “Wedding Day,” emocionální baladě, kterou Seal složil toho rána, kdy se oženil se supermodelkou Heidi Klum, se kterou má tři děti.

8. 7. 2008 Arena HC Sparta Praha

zdroj: Makroconcert s.r.o.,

Doporučujeme

Články odjinud