Sedm nových důvodů, proč začít běhat

Sedm nových důvodů, proč začít běhat

Dobře víte, že prospívá vašemu srdci. Ale běhání vám nabízí ještě jiné, možná překvapující výhody. Tušili jste, že může posílit vaši paměť nebo vylepšit váš milostný život? Přečtěte si víc, ať víte, o co zatím (zbytečně) přicházíte!

1. Povzbudí váš mozek

Jako aerobní aktivita povzbuzuje běhání krevní oběh a zvyšuje množství kyslíku přiváděného do mozku, a tím povzbuzuje jeho kognitivní neboli poznávací funkce. Mnohé studie poukazují také na to, že běhání má i kladný vliv na koncentraci, paměť, schopnost učit se nové věci nebo činit důležitá a rychlá rozhodnutí.

Průzkum univerzity v Illinois prováděný na respondentech ve věku 18 až 24 let dokonce prokázal, že jeho účastníci po třicetiminutovém běhu dokončovali logické úlohy daleko rychleji a přesněji. A tato skutečnost může skutečně obohatit celý váš budoucí život! Protože jak vyplývá z další studie, tentokrát uveřejněné v americkém měsíčníku American Journal of Health Promotion, lidé věnující se běhu a jiným aerobním aktivitám mají ve stáří o 21 % nižší pravděpodobnost, že jim do života zasáhne například tzv. stařecká demence.

2. prodlužuje život

Běhání v mírném až středním tempu, praktikované hodinu až dvě a půl hodiny týdně, dokáže ženám prodloužit život o 5,6 roku a mužům dokonce o 6,2 roku - to zjistil pro změnu výzkum Copenhagen City Heart Study. Pravidelní běžci potvrdili také převážně pozitivní pocit ze života jako takového. Běhání (jinak také jogging) jim dopřává nejen delší, ale také kvalitněji prožitý život plný zdraví až do požehnaného věku.

K podobným závěrům došla také jednadvacet let trvající studie Stanford University. Její výsledky poukázaly právě na to, že lidé věnující se pravidelně běhu jsou méně nemocní, zůstávají déle aktivní a je u nich prokazatelně nižší riziko předčasného úmrtí. Rozdíly v kvalitě života běžců a neběžců se mimo jiné prohlubovaly právě s jejich vzrůstajícím věkem. Čím starší byli respondenti tohoto dlouholetého průzkumu, tím více byly patrné kladné vlivy joggingu na jejich život a tím více se rozevíraly nůžky mezi tím, jak se v určitém věku cítili oni a jejich vrstevníci, kteří běh nevyznávali.

3. Probudí vaši sexualitu

Jakkoliv to zní podivně, při běhání můžete zažít také nefalšované pocity sexuálního vzrušení (a nebude to jen těsnými běžeckými kalhotami). Při běhání dochází totiž nejen k prokrvování mozku, ale také reprodukčních orgánů. Na Texas University dokonce prokázali, že už dvacetiminutová aerobní aktivita, jakou je třeba právě běh, zvyšuje sexuální vzrušivost. Kromě toho, při běhání se i vy stanete víc sexy! Procesy, které v těle vyvolává, působí pozitivně na vaši sebedůvěru a také vás činí přitažlivější po vaše okolí. Doslova vyzařujete spokojenost, sex-appeal, pohodu. A na to opačné pohlaví prostě „slyší“!

4. Chrání váš zrak

Pokaždé, když se vydáte na svou pravidelnou běžeckou trasu, také aktivně chráníte svůj zrak. Studie provedená na Lawrence Berkeley National Laboratory v Kalifornii totiž odhalila, že běháním radikálně snížíte pravděpodobnost výskytu šedého zákalu nebo degenerativních očních onemocnění spojených se stárnutím.

Prokazatelná byla prevence u všech respondentů, kteří uběhli kolem 4 kilometrů denně. Rizika výše uvedených onemocnění u nich klesla napolovinu! Aby se takový kladný účinek běhu projevil i u vás, myslete při tom ještě na jednu podstatnou maličkost: chraňte své oči odpovídajícími ochrannými, případně tmavými brýlemi.

5. Posílí vaše kosti

Je dlouho známým faktem, že jogging posiluje nejen svaly, ale kladně v tomto směru působí také na celou vaši kostru. Je tedy skvělou prevencí před osteoporózou (což by měly ocenit především ženy).

Studie uskutečněná na University of Missouri dokonce ukázala, že běhání pro vaše kosti udělá ještě něco: zvýší jejich hustotu víc než jakékoli posilování!

6. Vylepší váš spánek

Zatímco během dne se běhání postará o vaši větší ostražitost a bystrost i lepší pracovní výkony, v nočních hodinách je běh naopak skvělým pomocníkem při usínání. Na univerzitě v Oregonu to prokázal výzkum provedený na 2600 mužích a ženách ve věku 18-85 let, který odhalil, že aerobní aktivita, jakou je právě běhání, dokáže zlepšit schopnost usínat i kvalitu samotného spánku o neuvěřitelných 65 %!

7. Udrží vám chřipku od těla

Appalachian State University v Severní Karolíně se soustředila pro změnu na sledování vlivu běhání na vaši imunitu. A na co místní vědci přišli? Neomylně prokázali, že jogging a jemu podobné aerobní aktivity výrazně posilují imunitní systém a snižují riziko, že chytíte chřipku, až o polovinu. * běh je skvělým pomocníkem i při usnínání podle jedné studie může zlepšit kvalitu spánku až o 65 %!

Doporučujeme

Články odjinud