Záběry z natáčení seriálu Arabela Česká televize / Jitka Bylinská / ČSFD.cz

Záběry z natáčení seriálu Arabela Česká televize / Jitka Bylinská / ČSFD.cz

Záběry z natáčení seriálu Arabela Česká televize / Jitka Bylinská / ČSFD.cz
Záběry z natáčení seriálu Arabela Česká televize / Jitka Bylinská / ČSFD.cz
Záběry z natáčení seriálu Arabela Česká televize / Jitka Bylinská / ČSFD.cz
Záběry z natáčení seriálu Arabela Česká televize / Jitka Bylinská / ČSFD.cz
49
Fotogalerie

Seriál Arabela: Vyměněná Šafránková, alkoholik Dlouhý i tajemství prstenu

Dovedete si vůbec představit osmdesátá léta bez seriálu Arabela? Třináctidílná série, kterou milovaly děti i dospělí, spojuje říši pohádek a říši lidí, kde dobro představuje princezna Arabela a zlo její sestra Xenie. Oblíbený seriál se dočkal i pokračování, první série však byla nezapomenutelná. Jak natáčení probíhalo?

Náhradnice za Libuši Šafránkovou

Krásnou Arabelu měla původně hrát půvabná herečka Libuše Šafránková. Ta však onemocněla, a tak se za ni hledala náhrada. Roli nakonec získala Jana Nagyová, která tvůrce seriálu upoutala ve filmu Smrt stopařek, kde si blondýnka zahrála po boku Dagmar Patrasové, jež pak v Arabele ztvárnila její sestru Xenii. Šafránková ale nakonec Slovenku Nagyovou předabovala.

Čím okouzlovala Libuška Šafránková diváky? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 7

Scénář á la improvizace

Představitelé malého Honzíka a Mařenky měli přípravy na natáčení opravdu jednoduché. Malí herci Ondřej Kepka a Veronika Týblová se totiž svoje role vůbec nemuseli učit zpaměti a mohli improvizovat. Režisér seriálu jim vždy před natáčením řekl, o čem konkrétní scéna bude, a pak nechal na dětech, aby vše řekly po svém.

Pokračování 3 / 7

Havran, nebo krkavec?

Havran, do kterého se přeměňoval Rumburak (Jiří Lábus), byl ve skutečnosti krkavec. Chovatel Viktor Čahoj na tuto chybu režiséra Vorlíčka několikrát upozorňoval, ale už nechtěli přepisovat scénář. Krkavec je proti havranovi mnohem větší. Krkavec Jack (na natáčení se podílelo více krkavců, ale Jack byl nejchytřejší) stále žije u svého chovatele, krkavci se totiž můžou dožít až osmdesáti let.

Pokračování 4 / 7

Úrazy na place

Představitel Mekoty Jiří Krytinář byl v seriálu střelen do zadku šípem. Aby nedošlo ke zranění, měl pod kostýmem polštář a pod ním ještě dřevěnou destičku. Ani to však nestačilo, šíp šel trochu jiným směrem a odřel herci kůži. K úrazu přišla také představitelka čarodějnice Jana Andresíková. Ta v roce 1979 prodělala vážnou dopravní nehodu, při níž si mimo jiné nalomila obratle. Při natáčení seriálu pak nešťastně spadla z koštěte a obratle si opět poškodila, nemohla se tak zúčastnit dokončovacích prací na seriálu.

Pokračování 5 / 7

Pouze šest trpaslíků

V Arabele se v pohádkové říši objevuje řada postav, které známe z jiných pohádek. Nechybí mezi nimi ani Sněhurka a sedm trpaslíků. Ve skutečnosti ale v seriálu bylo trpaslíků pouze šest. Důvod byl ten, že role trpaslíků hráli skuteční lidé trpasličího vzrůstu, seriálovému štábu se jich ale podařilo sehnat jen šest. Mimo jiné se mezi trpaslíky objevili Aťka Janoušková nebo Jiří Krytinář.

Pokračování 6 / 7

Kouzelný prsten

Po Arabelině prstenu v seriálu toužili především zlá sestra Xenie nebo čaroděj druhé kategorie Rumburak, v říši lidí pak hlavně Honzík s Maruškou. Krásný blyštivý prsten si ale aspoň na chvíli přála mít snad každá holčička a kluk u televizních obrazovek. Aby prsten takto zářil, vymyslel seriálový kameraman, aby se pod kámen prstenu nalepil kus stříbrného promítacího plátna, které pak při otáčení chytalo světlo a prsten se modře zablýsknul.

Pokračování 7 / 7

Démon alkohol

Když se na počátku osmdesátých let objevil Vladimír Dlouhý v seriálu Arabela v roli Petra Majera, znamenalo to pro jeho kariéru velký zlom. Okamžitě se stal idolem nejen krásné Arabely, ale i dívek u televizních obrazovek. Nově nabitá sláva si ale začala rychle vybírat svoji daň a pro Dlouhého to znamenalo roky a roky boje s alkoholem, který odstartoval právě během natáčení Arabely. Alkohol měl bohužel vliv i na předčasnou smrt talentovaného herce.

Doporučujeme

Články odjinud