Seriál Chlapci a chlapi se odehrává ve vojenském prostředí Foto: Česká televize/ČSFD

Seriál Chlapci a chlapi se odehrává ve vojenském prostředí Foto: Česká televize/ČSFD

I když je to klasická totalitní propaganda, byl seriál velmi oblíbený Foto: Česká televize/ČSFD
Chlapci a chlapi se na televizních obrazovkách objevili v roce 1988 Foto: Česká televize/ČSFD
Jednalo se o nejúspěšnější počin v rámci prezentace branné tematiky na československých obrazovkách Foto: Česká televize/ČSFD
Tvůrci seriálu a představitelé vedení Československé televize byli za seriál vyznamenáni medailemi Foto: Česká televize/ČSFD
18
Fotogalerie

Seriál Chlapci a chlapi: Láska na placu i mimo něj, emigrace i seriálové prokletí

Málokterý film či seriál z vojenského prostředí měl u nás takový úspěch jako právě Chlapci a chlapi. I když je z dob totality, řada lidí se k němu dodnes ráda vrací. Co se dělo během natáčení?

Láska na placu

To, že se do sebe občas při natáčení protagonisté zamilují a dají se dohromady, obzvlášť pokud mají ve scénáři předepsanou lásku a milostné scény, je u filmů i seriálů celkem častý jev. U seriálu Chlapci a chlapi to vyšlo tak napůl. Byl to Martin Zounar, kdo se během natáčení zamiloval do své seriálové partnerky Evy Vejmělkové, měl však smůlu, blonďatá herečka už byla v té době zadaná.

Jak to Eva Vejmělková dělá, že nestárne? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 6

Láska mimo plac

Úvodní píseň seriálu Dva roky prázdnin byla svého času velkým hitem. Nazpívala ho tehdy mladinká Iveta Bartošová a těžko by se v té době našel někdo, kdo by song neznal. Méně pozornosti už se ale věnovalo písni závěrečné s názvem Má daleká, jež měl na svědomí zpěvák Michal Penk. Ten v době natáčení tvořil zamilovaný pár právě s Ivetou Bartošovou.

Pokračování 3 / 6

Karel Voříšek hercem

Známý moderátor Karel Voříšek dostal v seriálu Chlapci a chlapi svoji první hereckou šanci, pracoval totiž v době natáčení jako redaktor České televize. I když se v 6. díle objevil na pouhých dvacet sekund a měl pouze tři krátké repliky, dodnes na natáčení vzpomíná, a to i přesto, že se jeho jméno ani neobjevilo v titulcích.

Pokračování 4 / 6

Úleva z vojny

Režisér Evžen Sokolovský do svých seriálů často obsazoval své žáky, tento nebyl výjimkou. Paradoxně mladí herci, kteří v seriálu o vojně a vojácích účinkovali, pak nemuseli povinnou službu vlasti nastoupit. „Celý ročník herectví přede mnou klečel, aby byl do této slátaniny obsazen, za odměnu totiž nemuseli na vojnu,“ říkával Sokolovský.

Pokračování 5 / 6

Kyslíkovo prokletí

Herec Vladimír Javorský, který si v seriálu zahrál postavu neduživého Ctibora Voříška, jehož ostatní přezdívali Kyslík, vzpomíná na svoji roli jako na prokletí. Dlouhé roky po natáčení se totiž nálepky „Kyslík“ nemohl zbavit. Herec navíc v seriálu ani účinkovat nechtěl, stalo se tak až po doporučení režiséra a herce Petera Scherhaufera, který mu poradil, že se od fajn chlapa, jako je režisér Sokolovský, může hodně naučit.

Pokračování 6 / 6

Emigrace za oceán

Chvíli před revolucí se pro emigraci do Ameriky rozhodl Boris Slivka, herec, který ztvárnil seriálového Vladka. Učinil tak v roce 1988, přesně v době, kdy šli Chlapci a chlapi do televize. Za oceánem pak pověsil herectví na hřebík, do své rodné země se ale už nikdy nevrátil. Loni přišla z Washingtonu smutná zpráva, bývalý představitel Vladka zemřel na infarkt. Selhání srdce ho zasáhlo během jízdy autem mimo město. Když ho pak našli, bylo už příliš pozdě…

Doporučujeme

Články odjinud