Seriál o hubnutí 1.díl: Psychika

Seriál o hubnutí 1.díl: Psychika

Dala jste si předsevzetí, že letos konečně zhubnete? Ale nevíte pořádně jak na to? Pomůžeme vám. V našem seriále o hubnutí najdete odpovědi na nejčastější otázky z oblasti psychiky, hubnutí a výživy, ale také pohybu. Radit vám budou známí odborníci: koučka Lenka Černá, specialista na výživu Petr Havlíček a trenérka Zuzka Bičíková.

Psychika při hubnutí - na nejčastější otázky odpovídá life koučka Lenka Černá.

Lenka Černá, life koučka, www.lifeclinic.cz

* je ředitelkou a zároveň majitelkou privátní kliniky LIFE CLINI C Prague, kde také působí jako kouč a konzultant.

  • je certifikovaným koučem II . stupně pro práci s metodou Emočních rovnic™.
  • specializuje se na oblast životní nerovnováhy, nízkého sebevědomí, partnerských vztahů a změny životního stylu.
  • v poslední době se čím dál více věnuje poradenství v oblasti psychiky při hubnutí a psychosomatiky.
  • spolupracuje s vybranými médii(Česká televize, časopis Dieta) na celoročních pořadech a soutěžích.
  • vydala dvě motivační CD o hubnutí a psychice při rozvodu.

Ve volném čase Lenka ráda cvičí jógu, je instruktorkou TRX a ráno s oblibou tráví v lese se svým ohařem Brunem. Ráda vaří, peče a ochutnává vše dobré. Jejím koníčkem je ale i samotná práce. Pomáhat lidem lépe žít je pro ni životním posláním, které jí vždy dokáže dobít baterky.

1. Jak mám rozpoznat, kdy je správný čas na hubnutí?

Naše cesta za štíhlým a hezkým tělem by měla být pohodová a během ní bychom měli změnit špatné návyky v dobré. Hubnutí tedy rozhodně nepředstavuje drastickou dietu a utrpení. A kdy je ten správný čas se změnou životního stylu začít? Určitě ne v momentě, kdy chcete hubnout kvůli svým partnerům, rodině či okolí. Stejně tak byste se do hubnutí neměli pouštět v rámci novoročních předsevzetí nebo jen kvůli hezké postavě v plavkách.

Teprve v případě, že chcete zhubnout sami, kvůli sobě samým, kvůli svému zdraví, je ten správný čas. Navíc ono rozhodnutí by mělo být vědomé, nemělo by se jednat o krátkodobý zkratkovitý závěr učiněný na základě snědené koblihy nebo těsných kalhot. Pokud chcete opravdu zhubnout, mělo by jít o změnu trvalou a dlouhodobou. Nejde vlastně o žádnou dietu, ale o celkovou změnu životního stylu. Je důležité vyměnit vaše dlouhodobé nezdravé návyky za zdravé a tím získat nejen štíhlé, ale i zdravé tělo. Jestliže se pustíte do drastického hubnutí s krátkodobým výhledem, či budete hubnout kvůli někomu jinému, budete se patrně snažit zbytečně a svému tělu i sobě spíš ublížíte.

2. Jak si mám sestavit optimální plán hubnutí a jak ho dodržovat?

Optimální plán hubnutí má několik jasných pravidel, které vám dopomohou dlouhodobě ho dodržovat. Můžete plán rozdělit na plán stravovací a plán cvičební. Je vhodný pro ženy i pro muže.

Doba trvání plánu – Své aktivity plánujte v osmitýdenních cyklech. To je podle odborníků optimální doba, která vás nedemotivuje, a zároveň můžete poznat první výsledky. Na závěr této doby si nastavte odměny, pokud se vám podaří plán dodržet. Třeba si můžete koupit vysněné tenisky nebo nové kolo. Na druhou stranu je zapotřebí si také nastavit pokuty za to, když plán nedodržujete. Kdykoliv plán porušíte, čeká vás drobný postih ve formě stokoruny nebo stovky sedů lehů.

Jednoduchost plánu – Jak stravovací, tak cvičební plán by měl být jednoduchý, aby se vám dobře dodržoval. Pokud nemáte stravovací program od výživového poradce, používejte selský rozum a napište si jasná pravidla, která budete dodržovat. Například kolikrát za den budete jíst, kolik vody vypijete a jaké potraviny v jídelníčku vynecháte. Cvičební plán by měl obsahovat počet aktivit za týden.

Nástrahy v plánu – Lze se jim vyhnout. Sestavte si plán tak, že na požadavcích vůči sobě slevíte, a to alespoň o 30 %. Plán by měl být příjemný a lehce plnitelný. Nezapomeňte také na volné dny a odpočinek! Nesnažte se sestavit plán, na který byste potom neměli ani čas, ani energii.

Vyhodnocování plánu – Po kýžených osmi týdnech byste měli své plány vyhodnotit a říci si, zda jste byli úspěšní či nikoliv. Zda jste si plány nesestavili moc tvrdě nebo naopak na přílišnou pohodu. Nyní je můžete upravit a nastavit si nové cíle, aby vám lépe vyhovovaly.

3. Existují při hubnutí nějaké krizové momenty, které by mi mou snahu mohly pokazit? Dá se těmto problémům nějak předejít?

Ano existují, a jsou to právě ty momenty, kvůli kterým hubnutí vzdáváme. Mezi hlavní krizové momenty patří:

Problémy s partnerem/partnerkou – Když vám nefunguje vztah, trápíte se a nejste mnohdy schopni myslet na nic jiného. A také bývá časté, že svůj smutek zajídáte něčím sladkým.

Řešení: Pokud máte neshody s partnerem, je lepší je řešit s ním, než je zaplácnout čokoládou! Chcete-li, aby vám vztah fungoval, komunikujte s partnerem a hledejte řešení. A když vám to ve vztahu dlouhodobě nefunguje a partner není ochoten na vztahu pracovat, stojí vám takový vztah za to? Nebylo by vám lépe s někým, kdo vás skutečně miluje a je ochoten vám naslouchat?

Dočasná stagnace váhy – Jste schopni tři měsíce vydržet a hubnout, váha jde dolů a pak se najednou zastaví. Z toho, že se váha zastavila, jste nešťastní, a tak nad tím vším mávnete rukou a vrátíte se do starého životního stylu. Přitom je zcela běžné, že váha může stagnovat!

Řešení: V tento moment je potřeba vydržet a zapamatovat si, že děláte velké změny, které vyžadují více času!

Pracovní stres – Máte náročné zaměstnání, které s sebou přináší stres. I když, ruku na srdce, kdo dnes není ve stresu? A tak odbydete snídani,protože nestíháte. V práci vynecháte oběd a jíte až večer s opojným pocitem, že jídlo patří k pohodě.

Řešení: Naučte se se stresem pracovat a eliminujte jej alespoň zčásti ze svého života. Stres je mnohdy příčinou nejen nadváhy, ale také dalších závažných nemocí.

Dovolená a svátky – Když jedete na dovolenou, máte tendenci zapomenout na všechny ty nové návyky, které jste si pečlivě vytvořili. Vždyť přece dovolenou si musíte užít. Díky dovolené se opět „rozežerete“ a po návratu se ke svému novému životnímu stylu nevrátíte. Stejně tak je tomu o Vánocích, kdy si na chvíli povolíte všechny ty dobroty, po Novém roce však v těch dobrotách zůstanete.

Řešení: Naučte se ovládat se v jídle i na dovolené a o svátcích. Ochutnávejte místní speciality, ale všeho s mírou. Nejezděte do hotelů s programem all inclusive! A na Vánoce? Jeden den si můžete povolit jíst vše, co se vám zamane. Jinak se ale snažte vařit zdravě, hýbejte se každý den a cukroví zobejte tak, abyste ho nesnědli příliš.

4. Snažím se delší dobu jíst zdravě, cvičím, a přesto se mi nedaří zhubnout. Proč tomu tak je? Jde o psychické bloky v mé hlavě?

Každé hubnutí začíná v naší hlavě a právě náš mozek je zodpovědný za to, zda naše snaha bude mít výsledky. V mé praxi se mi často stává, že se i přes veškerou snahu lidem nedaří zhubnout a je to právě díky psychickým blokům, které v sobě mají. Nejzásadnější psychické bloky vznikají již v době našeho dětství a to nevhodným přístupem našich rodičů v oblasti našeho přijetí, důležitosti a lásky. Díky tomuto dlouhodobému nevhodnému přístupu dochází ke vzniku tzv. negativních Emočních rovnic™, které mají zásadní vliv na náš život. Primárně formují naše chování, a také mají tendenci se v našem životě potvrzovat.

Když nás například v dětství často ponižují a smějí se našemu vzhledu, tento „psychický teror“ se nám zapíše do našeho emočního podvědomí pod větičkou „Lidé se mému vzhledu smějí“. Díky tomu jsme stydliví, nechceme chodit cvičit, neumíme se projevit. A nepochybně se nám občas tahle zasutá „pravda“ bolestivě potvrdí.

Pokud se dlouhou dobu snažíte zhubnout, pravidelně a zdravě jíte, cvičíte, a přesto se výsledek nedostavuje, budete muset zapracovat na své psychice. Je zapotřebí zjistit vaše negativní emoční nastavení z doby dětství a dospívání s pomocí zkušeného kouče. Ten vám pomůže jednotlivá nastavení nalézt, popsat je, a také takzvaně naotáčet ve váš prospěch. Dobrý certifikovaný kouč vám díky Emočním rovnicím™ může pomoci jednoduše „přeprogramovat“ váš mozek tak, aby vám správně pracoval. Dokáže odstranit bloky vytvořené v dětství a pomůže nastavit nové Emoční rovnice™, které zajistí vaše nové pozitivní smýšlení.

5. Pustila jsem se do hubnutí a každý den sleduji své výsledky na váze. Ne vždy mě ale ručička potěší. Co mám dělat?

Pro mnohé z nás se váha stává největším určovatelem dobrého pocitu. Vážíme se každé ráno, nejlépe nalačno, nahatí a ještě bychom se nejraději trochu nadnášeli, abychom viděli to správné číslo. Nepřijde vám však absurdní být závislý s náladou na jednom čísle, kolikrát i desetinném? Vždyť vaše nálada a pohoda by se měla odvíjet od něčeho jiného než obyčejného čísla.

Já osobně svým klientům doporučuji váhu schovat a zamknout na deset západů, dokud na sobě neucítí výrazné výsledky hubnutí. To, zda hubneme, poznáme na svém oblečení, a také podle vlastních pocitů. Netrapte se zbytečně dekagramy na váze a primárně se soustřeďte na to, jak se cítíte. Váhu vyndejte až v momentě, kdy se cítíte psychicky stabilně a ve svém těle dobře. Jediný, kdo může váhu používat, je ten, koho nedemotivuje stagnace. A takových je nás málo!

6. Jaká je ta nejlepší motivace pro hubnutí? Ráda bych věděla, co mám dělat, aby mi hubnutí opravdu šlo?

Já osobně rozděluji motivaci k hubnutí na nezdravou a zdravou.

1) Pokud chceme hubnout kvůli okolí, svému partnerovi, rodičům nebo společnosti, je to pro hubnutí nezdravá motivace. A také rozhodneme-li se zhubnout ve zkratu, například na základě novoročních předsevzetí nebo vzteku z těsných kalhot, naše motivace není zdravá.

2) Když chceme změnit svůj životní styl, ozdravit tělo, být dlouhodobě bez nemocí a natrvalo změnit návyky v oblasti zdraví, máme motivaci zdravou. A samozřejmě také, chceme-li hubnout především kvůli sobě. Jen když máme k hubnutí zdravou motivaci, může se nám podařit dlouhodobě změnit svůj životní styl.

V příštím díle nazvaném Výživa při hubnutí bude na vaše otázky odpovídat oblíbený poradce Petr Havlíček.

Zdroj: Převzato z knihy Jak se hubne v Čechách aneb Dieta na cestách.



Tuto knihu, společně s dalšími tituly naleznete na

Doporučujeme

Články odjinud