Seriál o hubnutí s Petrem Havlíčkem - 11. díl: Jak správně nakupovat a co všechno sledovat na etiketách?

Seriál o hubnutí s Petrem Havlíčkem - 11. díl: Jak správně nakupovat a co všechno sledovat na etiketách?

Dieta a hubnutí jsou jedním z nejdiskutovanějších témat, která se nám ženám honí hlavou a která stále dokola řešíme. Možná i vy potřebujete zhubnout, ale nevíte jak. Proto jsme pro vás připravili "hubnoucí seriál" s Petrem Havlíčkem - specialistou na výživu. Ten nám odpověděl na nejčastější otázky souvisejí s dietou, hubnutím a zdravým životním stylem.

Jak správně nakupovat a co všechno máme sledovat na etiketách?

Na etiketách bychom měli v zásadě sledovat dva druhy údajů: živinové složení a použité suroviny. Na živinovém složení by nás neměl zajímat jen celkový obsah energie, ale i podíl tuků (a kolik z těchto tuků je saturovaných), obsah sacharidů (a kolik z těchto sacharidů tvoří jednoduché cukry), obsah soli a vlákniny. U masných výrobků by nás měl zajímat i obsah bílkovin a cholesterolu. Pokud jde o surovinové složení, tak tady bych doporučil používat zdravý rozum. Pokud se například v šunce kromě masa objeví i voda, želatina, zahušťovadla a další látky, tak asi nepůjde o příliš kvalitní výrobek. Určitým ukazatelem může být i cena výrobku – byl bych velmi opatrný v případě hodně levných potravin.

Co by měl obsahovat např. bílý jogurt?

Tady je odpověď velmi jednoduchá: mléko, sušené mléko nebo mléčné bílkoviny, jogurtové kultury. Toť vše.

Co by měla obsahovat etiketa u kvalitní šunky?

Podíl svaloviny 90–96 %, trochu vody, bohužel i dusitanové rychlosti, které výrobek konzervují, přidávají chuť a barvu. Celkový obsah soli by neměl překročit 2 % a obsah tuku 3 %.

Jak se stravovat v restauraci? Lze se najíst třeba ve fast foodu?

Když už vím, jak má správná strava vypadat, tak vůbec nevidím problém v tom se najíst v restauraci – od toho tato zařízení máme. S fast foody je situace horší. Tam, kde používají smažení jako jedinou kuchyňskou úpravu, tam se snad nemůže najíst nikdo. Na druhou stranu existují i fast foody, kde dostanete kvalitní a čerstvé jídlo, a dokonce některé suroviny i v bio kvalitě.

Petr Havlíček

specialista na výživu

Od roku 1994 se specializuje na doplňkovou a sportovní výživu, nutriční programy, které jsou součástí léčebné terapie optimalizace stravování, nutriční programy pro vrcholový sport, nutriční programy pro rekreační sport.

Od roku 1995 je odborným konzultantem v oblasti výživy, spolupracuje s vrcholovými sportovci.

Je autorem odborných a odborně-populárních článků o výživě, jako konzultant spolupracoval na pořadech Jste to, co jíte a Souboj v těžké váze.

Společně se šéfredaktorkou Diety vydal knihy - Jídlo jako životní styl, Hezky česky, hravě a zdravě a Jak se hubne v Čechách.

Ve volném čase rád jezdí na výlety se svojí dcerou Lucií, má rád dobré jídlo, dobrý relax a sympatické lidi kolem sebe.

Zdroj: Převzato z knihy Jídlo jako životní styl, Petr Havlíček a Petra Lamschová



Tuto knihu, společně s dalšími tituly naleznete na

http://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.cz/2012/8/havlicek-100.jpg" align="left">

ČTĚTE TAKÉ:
1. díl: Začínáme s dietou

http://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.cz/2012/8/havlicek-100.jpg" align="left">

ČTĚTE TAKÉ:
2. díl: Jak předejít jo-jo efektu?

http://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.cz/2012/8/havlicek-100.jpg" align="left">

ČTĚTE TAKÉ:
3. díl: Co jíst k snídani, obědu a k večeři

http://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.cz/2012/8/havlicek-100.jpg" align="left">

ČTĚTE TAKÉ:
4. díl: Cukry a umělá sladidla při dietě

http://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.cz/2012/8/havlicek-100.jpg" align="left">

ČTĚTE TAKÉ:
5. díl: Jaké tuky, oleje a margaríny při dietě přijímat? A jak je to se sádlem?

http://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.cz/2012/8/havlicek-100.jpg" align="left">

ČTĚTE TAKÉ:
6. díl: Které potraviny jsou při hubnutí nepřípustné?

http://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.cz/2012/8/havlicek-100.jpg" align="left">

ČTĚTE TAKÉ:
7. díl: Čokoláda a ovoce při dietě. Jaké množství je možné konzumovat?

http://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.cz/2012/8/havlicek-100.jpg" align="left">

ČTĚTE TAKÉ:
8. díl: Jaký způsob úpravy jídel je při hubnutí možný?

http://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.cz/2012/8/havlicek-100.jpg" align="left">

ČTĚTE TAKÉ:
9. díl: Pohyb a cvičení při hubnutí

http://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.czhttp:www.dama.czhttp://www.dama.cz/2012/8/havlicek-100.jpg" align="left">

ČTĚTE TAKÉ:
10. díl: Hubnoucí pilulky, koktejly a potravinové doplňky

Doporučujeme

Články odjinud