Dieta a hubnutí jsou jedním z nejdiskutovanějších témat, která se nám ženám honí hlavou a která stále dokola řešíme. Možná i vy potřebujete zhubnout, ale nevíte jak. Proto jsme pro vás připravili "hubnoucí seriál" s Petrem Havlíčkem -specialistou na výživu. Ten nám odpověděl na nejčastější otázky souvisejí s dietou, hubnutím a zdravým životním stylem.
Jak by měla vypadat správná snídaně?
Neřekl bych, že existuje univerzální recept na jakékoli jídlo – „někdo má rád holky,jiný zase vdolky“. Vycházejte z toho, jakou chuť po ránu cítíte. Lehčí a energeticky bohatší snídaní jsou právě cereálie – nasládlé. Těžší variantou je pečivo, šunka, sýr.
Tato snídaně je také tučnější. Pokud tedy přes týden vstáváte brzy, pak volte sladkou snídani, o víkendu, kdy můžete vstávat později, zvolte těžší snídani. Nicméně, snídaně by měla tvořit cca 20–25 % našeho denního energetického příjmu.
Extra tip: Pozor na míchaná vajíčka! Každé vajíčko má zhruba 3,5 g tuku × 3 = 10,5 g tuku, a to pouze v případě, že budou tato vajíčka umíchaná na teflonu nasucho.
Když přidáte namazaný chleba, tak máte snězenou zhruba třetinu denního příjmu tuku (platí samozřejmě jen při redukcích váhy, ne pro manuálně pracující).
Jak by měla vypadat správná dopolední svačina?
Opět záleží na vaší chuti. Dobrý je rozhodně jogurt, kousek ovoce, trochu komplexních sacharidů – například celozrnné sušenky (ne keksy), müsli tyčinky…
Pro někoho, kdo snídá obilnou kaši, může být ideální svačinou pečivo se šunkou a se sýrem. Mám-li totiž snídani téměř bez bílkovin, tak bych si jich měl dopoledne už trochu přidat. Dopolední svačina by měla tvořit cca 10–15 % našeho denního energetického příjmu.
Jak by měl vypadat správný oběd?
Správný oběd rozhodně není zeleninový salát. Neobsahuje totiž skoro žádné
energetické živiny. Většina žen si myslí, že když si dá salát s kouskem sýra nebo šunky, tak je to to nejlepší, co mohou udělat. Jenže to je zásadní omyl. V takovém salátu úplně chybí sacharidy, které jsou důležité k přežití odpoledne.
Opět přichází ke slovu hlad a večer zvýšená konzumace. Oběd je předěl dne. Půlku dne mám za sebou a další mě ještě čeká, a tak musím tělu opět dodat správnou energii a trochu stavebních látek. Oběd by mělo být největší jídlo dne. Důležité je také dát tělu prostor, aby ho zpracovalo, tzn. si po obědě trochu odpočinout a neskočit rovnýma nohama hned do práce. Vůbec se nestyďte za větší oběd – grilovaný steak s přílohou a zeleninovým
salátem. Kombinace bílkovin a sacharidů, zeleniny a malého množství tuků je ideální.
Oběd by měl tvořit cca 30 % našeho denního energetického příjmu.
Jak se slučují s dietou polévky?
Polévky jsou výborná věc. Ve Francii fungují jako předkrm, a to se mi velmi líbí. Vyjděme z toho, že když člověk přichází do restaurace, tak má hlad. Objednáte si jídlo, čekáte na něj, sledujete ostatní, jak jedí a máte ještě větší hlad. V tu chvíli se vaše trávení rozjíždí a slinivka prostřednictvím inzulínu začíná snižovat hladinu krevního cukru. Když vám do téhle fáze přinesou jídlo, tak ho rychle zhltáte, ale určitou dobu trvá, než se krevní cukr normalizuje zpátky. A v této chvíli cítíte
potřebu sladkého (cukr stále ještě není vyrovnaný) a musíte si dát ještě dezert, abyste ji zahnali. Proto je lepší oběd začínat malým předkrmem, který zažene prvotní hlad, a než vám přinesou hlavní jídlo, začne lehce dorovnávat sníženou hladinu krevního cukru (vhodné jsou vývary s masem a nudlemi, nezahušťované zeleninové polévky apod.). Pak už ani nebudete mít kolikrát chuť dojíst hlavní jídlo.
Většina lidí polévky a předkrmy vynechává, protože nemá na jídlo moc času anebo se bojí, že by se najedli moc, a přitom jsou z dietního hlediska vlastně v pořádku.
Jak vypadá správná večeře?
Večeře by se měla podobat obědu, jen být o něco menší. Večer je nutné doplnit bílkoviny, které jste během dne spotřebovali. Vzhledem k tomu, že mozek pracuje i v noci, když spíme, je potřeba doplnit i trochu sacharidů. A samozřejmě nesmíme zapomenout na zeleninu. Špatný přístup k hubnutí je ten, kdy je večeře jediným jídlem, které si během dne dopřejeme. Ráno se nenasnídáte, během dne kvůli práci nestihnete oběd, a tak přijdete domů s kručícím žaludkem a vlčím hladem. A tam se nacpete vším, co vám přijde pod ruku. To logicky vede k tomu, že si tělo začne ukládat zásoby – co kdybychom mu zítra zase celý den nic nedali... A tak dochází
k ukládání tuků a k tloustnutí. Večeře má tvořit 20 % denního energetického příjmu.
Petr Havlíček
specialista na výživu
Od roku 1994 se specializuje na doplňkovou a sportovní výživu, nutriční programy, které jsou součástí léčebné terapie optimalizace stravování, nutriční programy pro vrcholový sport, nutriční programy pro rekreační sport.
Od roku 1995 je odborným konzultantem v oblasti výživy, spolupracuje s vrcholovými sportovci.
Je autorem odborných a odborně-populárních článků o výživě, jako konzultant spolupracoval na pořadech Jste to, co jíte a Souboj v těžké váze.
Společně se šéfredaktorkou Diety vydal knihy - Jídlo jako životní styl, Hezky česky, hravě a zdravě a Jak se hubne v Čechách.
Ve volném čase rád jezdí na výlety se svojí dcerou Lucií, má rád dobré jídlo, dobrý relax a sympatické lidi kolem sebe.
Zdroj: Převzato z knihy Jídlo jako životní styl, Petr Havlíček a Petra Lamschová
Tuto knihu, společně s dalšími tituly naleznete na
http://www.dama.cz/2012/8/havlicek-100.jpg" align="left">
ČTĚTE TAKÉ:
Seriál o hubnutí s Petrem Havlíčkem - 1. díl: Začínáme s dietou
http://www.dama.cz/2012/8/havlicek-100.jpg" align="left">
ČTĚTE TAKÉ:
Seriál o hubnutí s Petrem Havlíčkem - 2. díl: Jak předejít jo-jo efektu?
Nechcete hubnout sami? Navštivte náš FITweb.cz!