6
Fotogalerie

Seriál o vaření s Markétou Hrubešovou - 2. díl: Polévky

Přinášíme vám nový seriál o vaření s úspěšnou českou herečkou Markétou Hrubešovou, která je známá z televizních obrazovek i jako zdatná kuchařka. Představí vám recepty, které jsou vhodné pro moderní a zaměstnanou ženu, která potřebuje nasytit hladové krky během krátké doby. Nabízí recepty na českou i středomořskou kuchyni v lehké a stravitelné podobě.

"Jsem polévková. A celá moje rodina také. Naštěstí. Existuje totiž tolik úžasných variant na tu blahodárnou tekutinu, která zahřeje, povzbudí a navíc zabrání zbytečnému přejídání. A pro ty, kteří si hlídají kalorie, a přesto si chtějí pochutnat, je k nezaplacení!"

Krémová kaštanová polévka s houbami shii-take

4 dl mléka, 2 dl smetany, 200 g kaštanových jader, 50 g hub shii-take, telecí(nebo kuřecí) vývar v prášku, 1 šalotka, sůl, bílý pepř

Do kastrolku nalijte mléko a přiveďte k varu. V horkém mléce nechte rozpustit vývarový prášek a dolijte smetanu. Znovu přiveďte k varu a přidejte opražená a nasekaná kaštanová jádra. Vařte na mírném ohni asi 25 minut. Pak polévku důkladně rozmixujte. Na malé pánvičce na lžíci másla osmažte dozlatova drobně pokrájenou šalotku, přidejte houby, orestujte a okořeňte. Talíř s polévkou ozdobte houbami a podávejte.

Zkuste: Místo hub shii-take použijte čerstvé hříbky. Polévku můžete ještě dochutit kapkou ořechového oleje a drcenými kaštany. V tomto receptu používám bílý pepř. Není tak výrazný a nepřehluší delikátní chuť krémové polévky. Slupku kaštanů nařízněte křížem, pokropte vodou a pečte v horké troubě asi 20 minut (pokud nechcete mít slupky kaštanů po celé kuchyni ☺).

Tahle polévka vás zahřeje po těle i po duši. Je prostě sametová. Nádherně voní a jediný příměr, který mne napadá, je ten, co jsem ohledně dobrého jídla slýchávala v dětství – „v bříšku jako v pokojíčku“.

Gratinovaná cibulová polévka

2 velké žluté cibule, 0,5 l vývaru, 2 lžíce olivového oleje, 2 dl bílého suchého vína, bageta, tvrdý sýr typu gruyère, 2 lžíce hladké mouky

Ve vyšším kastrolu zpěňte na olivovém oleji cibuli nakrájenou na tenká kolečka. Občas promíchejte. Když zezlátne – trvá to asi 5 minut, zasypte ji moukou a pokračujte v míchání. Přilijte víno a nechte projít varem, aby zůstala chuť, ale kyselinka se vyvařila. Pak dolijte vývar a nechte vařit asi 20 minut. V troubě ogrilujte bagety se sýrem a servírujte je položené doprostřed talíře s kolečky cibule.

Polévka rychlá a navíc s ní vždycky budete mít úspěch. Nejlépe chutná ve dnech, kdy jste tak trochu indisponovaní… A taky po ránu, kterému předcházel bujarý večírek. Jestli vás něco dostane do formy, tak tahle cibulačka. Vylovte ze spíže posledních pár kousků, rychle je oloupejte a šup s nimi do kastrolu. Kalné ráno se vyjasní s první lžící tohoto životabudiče.

Cuketová polévka

1 větší cuketa, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 750 ml vývaru, šťáva z poloviny citrónu, 1 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Na oleji zpěňte nakrájenou cibuli a česnek a restujte asi tři minuty. Pak přidejte na kostky nakrájenou cuketu a osolte. Zeleninu lehce opečte a přilijte teplý vývar (nebo vodu). Vařte pod pokličkou asi 10 minut. Nakonec polévku rozmixujte dohladka a přilijte citrónovou šťávu.

Zkuste: Na tento recept používám střední cukety. Pokud už jsou příliš přerostlé, ztrácejí chuť. Když dostanete právě takovou (třeba od milého souseda), oloupejte ji a vykrojte semínka. Pak pokračujte dle receptu. Podávejte s opečenou česnekovou bagetou.

Doporučuji uvařit velký hrnec, protože vám jeden talíř určitě stačit nebude. Servírujte ji hladkou a krémovou, jen lehce posypanou nakrájenou pažitkou. Nebojte se citrónové šťávy, celkovou chuť dotáhne a krásně zakulatí. A navíc, když vám polévka vystydne, vůbec to nevadí. Ona je totiž vynikající i za studena. Tak vidíte. Další bod!

Thajská polévka

2 stonky citronely, 400 ml kokosového mléka, 3 šálky kuřecího vývaru, 8 kukuřiček v nálevu, 5 limetových lístků, 10 žampiónů, 1 kuřecí prsa, 4 lžíce limetové šťávy, 2 lžíce rybí omáčky, čerstvě nakrájená chilli paprička, 1 jarní cibulka, hrst koriandrových lístků

Spodní části citronely rozdrťte paličkou na maso. Ve velké pánvi smíchejte kokosové mléko a vývar a přiveďte k varu. Přidejte zázvor, citronelu a limetové lístky. Na mírném ohni vařte asi 10 minut. Přeceďte polévku a v jiné nádobě pokračujte v přípravě. Přidejte maso nakrájené na kostky a rozpůlené žampióny. Vařte dalších 15 minut. Před koncem přidejte rozpůlené kukuřičky a rybí omáčku. Polévku rozdělte do misek, posypejte chilli papričkou, jarní cibulkou a koriandrem. Dozdobte limetou a podávejte.

Zkuste: Používám kukuřičky v nálevu, pokud se vám podaří sehnat čerstvé, dejte je do hrnce společně s masem. Polévku odlehčíte, pokud nepoužijete kokosové mléko. Můžete servírovat jako lehký oběd. Do polévky přidejte ještě trochu rýžových nudlí, připravených dle návodu.

Polévka je základ. Na dobré klasické vývary nedám dopustit. A když útočí chřipky, různé bacily a nachlazení, utíkám nakoupit a vyvařuji ten blahodárný lék pro celou rodinu. Ale člověk je tvor od přírody mlsný. Zkrátka někdy to chce změnu. Zkuste tuhle úplně jednoduchou polévku. Když budete mít všechno předem připravené, její zhotovení vám potrvá jen chviličku. Zato její chuť si budete pamatovat dlouho. A budete ji chtít připravovat znovu a znovu. Všechny suroviny už máte, stačí se do toho pustit.

Zdroj: Převzato z knihy Markéta Hrubešová - Tak vařím já, 125 receptů pro vytížené ženy



Tuto knihu, společně s dalšími tituly naleznete na

ČTĚTE TAKÉ:
Seriál o vaření s Markétou Hrubešovou - 1. díl: Netradiční studené a teplé předkrmy

Doporučujeme

Články odjinud