Sex a agresivita u mužů? Potlačená sexualita může být časovanou náloží | Foto: iStock

Foto: iStock

Sex a agresivita u mužů? Potlačená sexualita může být časovanou náloží

Určitě jste už slyšela o tom, že když má muž pravidelný sex, je uvolněnější, dobře naladěný a méně náladový. Co je na tom pravdy a jsou muži méně agresivní, když jsou sexuálně aktivní?

Sex jako prevence kriminality?

„Jeden průzkum zločinnosti mladistvých, který se uskutečnil v osmdesátých letech 20. století, odhalil překvapující spojitost: V období šesti měsíců před první sexuální zkušeností bylo u chlapců několikrát pravděpodobnější, že budou mít nepříjemnosti s policií. Jinými slovy, jakmile začali mít sex, poněkud se uklidnili,“ uvádí v jedné ze svých knih klinický psycholog Steve Biddulph. Nicméně upozorňuje na to, že nelze v těchto souvislostech dávat do spojitosti pouze fyzický prožitek, ale také psychické prožívání. Domnívá se totiž, že má-li dospívající či mladý muž oficiálně partnerku a tvoří tak pár, připojuje se tak v jistém ohledu k lidskému společenství, což může částečně eliminovat destruktivní a agresivní chování vůči společnosti.

Co se při sexu děje ve vašem těle? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Potlačená sexualita může být časovanou náloží

Někteří vědci se domnívají, že jakkoliv násilně potlačená sexualita může u některých mužů vyvolávat různé podoby agresivního chování – od nezávažných projevů agrese, které má muž v podstatě pod kontrolou, po agresivitu, která nebezpečná být může. Biddulph k tomu dodává: „Sex a agresivita spolu souvisejí – jsou řízeny stejným mozkovým centrem a stejnou skupinou hormonů. Tato skutečnost byla zdrojem nezměrných lidských tragédií… Kvůli této souvislosti je nezbytně zapotřebí chlapcům pomoci, aby se naučili navazovat přirozený lidský kontakt se ženami, měli schopnost empatie a byli dobrými milenci.“

Pokračování 3 / 5

Jako kokain, ale bez negativních účinků na zdraví

Profesor psychologie Timothy Fong, který se řadu let zabývá výzkumem závislostí, tvrdí, že sex má na mozek velmi podobné účinky jako kokain! Tyto pocity jsou spojovány s látkou zvanou dopamin a také s hormonem oxytocinem. Koktejl těchto chemických látek, které lidské tělo přirozeně produkuje, způsobí, že se po sexu cítíme radostní, šťastní až blažení. Během takových okamžiků není u normálního jedince bez patologické poruchy žádný prostor pro agresivitu.

Pokračování 4 / 5

A má i další pozitiva

Partnerský sex má pravděpodobně souvislost nejen s menší mírou agresivity a větším prožíváním osobního štěstí a naplnění, ale také může snižovat bolest. Známé jsou kupříkladu studie zabývající se utlumením bolesti při migréně či zvýšením prahu vnímání bolesti – roli zde může hrát hormon oxytocin.

Pokračování 5 / 5

A kuriozitka na konec: polední pauza na sex!

Jelikož tedy sex prokazatelně přispívá k pocitům životní pohody, vyrovnanosti, klidu a naplnění a regulérní vědecké výzkumy navíc naznačují, že v mnoha ohledech prospívá zdraví, rozhodl se švédský komunální politik Per-Erik Muskos prosazovat nárok zaměstnanců na placenou polední přestávku, během které by si mohli zajet domů „užít“. Muskos uvedl, že cílem je zlepšit vztahy mezi lidmi. Muskosovi jeho plány však nevyšly.

Doporučujeme

Články odjinud