Sex častěji láká i důchodce

Sex častěji láká i důchodce

Chuť na sex ani s vysokým věkem neklesá. Podle nejnovější studie, již zpracoval švédský vědec Nils Beckman z univerzity v Göteborgu, nynější senioři si milostných hrátek dopřávají podstatně více a častěji než jejich předchůdci.

"Zatímco ještě v šedesátých letech ženy po ukončení klimaktéria hledaly odpovědi na přetrvávající pohlavní touhy v ordinacích psychiatrů, nyní se volání přírody nijak nebrání," konstatuje učenec v práci, již hodlá v květnu představit na sexuologickém kongresu.

Za pravdu mu dávají výsledky více než třicetiletého výzkumu, během nějž na téma pohlavní aktivity hovořil s 1660 muži a ženami staršími sedmdesáti let. Zatímco v roce 1971 jen 0,8 procent oslovených příslušnic Evina pokolení připustilo, že se stále oddává sexuálním stykům, loni se k nim přiznalo už plných třináct procent. U představitelů silnějšího pohlaví zaznamenal Beckman v průběhu stejného období vzestup z padesáti na současných devětašedesát procent. Důvod? Díky zvyšování průměrného věku žije více žen, které překročily sedmdesátku, se stálým životním partnerem, než tomu bylo zhruba před třiceti lety. U mužů, kteří jsou v tomto věku pohlavně aktivní, hraje nemalou roli fakt, že si mnozí z nich vyhledávají i podstatně mladší družky.

Opomenout nelze ani to, že zdravotní stav většiny lidí v pozdějším věku je díky pokročilejší lékařské péči na velice slušné úrovni, což se odráží i v jejich touze po plném a uspokojivém sexuálním životě. Na tom se shodlo téměř sto procent všech čerstvě dotazovaných. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud