Sexuální přitažlivost není závislá na kráse!

Sexuální přitažlivost není závislá na kráse!

Na tom, co je krásné, existuje napříč kulturami obecná shoda. Vnímání rysů krásy máme biologicky kódováno. Krásu prostě nelze ignorovat, protože mozek na ni reaguje velmi silně, navíc v dnešní rychlé době vteřinového rozhodování a vnímání je perfektní fyzická vizáž ještě významnější než krása vnitřní.

Ovšem ačkoli na obecných rysech krásy se lidé napříč společnostmi a kulturami shodují, na vnímání toho, co už je ošklivé, nikoli. A staré tvrzení, že krása je v očích pozorovatele, tak úplně neplatí. V očích pozorovatele je totiž spíš atraktivita, která je na kráse mnohdy nezávislá.

Krása nemusí znamenat atraktivitu a atraktivní člověk nemusí být krásný. „Existuje obecná shoda na tom, co představuje a tvoří krásu, jsou to určité rysy a proporce a vlastnosti tváře, které už dnes dokážeme dokonce měřit,“ vysvětluje profesor Chris Solomon z University of Kent.

On se však rozhodl zabývat kulturními rozdíly postoje k tomu, co je považováno za neatraktivní či ošklivé. A zjistil, že tam už shoda neexistuje a že platí pravidlo: atraktivní čili přitažlivý jedinec je definován spíš subjektivním názorem pozorovatele než obecně stanovitelnými rysy.

„Ačkoli lidé sdílejí obecnou shodu na tom, co je to krása, nedá se to vyložit jako shoda na atraktivitě. Méně dokonalý či krásný obličej může být považován za přitažlivější než nedosažitelný ideál krásy. Takže tvrzení, že krása je v očích pozorovatele, vlastně znamená spíš, že atraktivita je v očích pozorovatele,“ dodal Solomon.

Podle něj dnes mají lidé s nedokonalostí své vizáže menší problém. Existuje totiž celá řada metod a prostředků, jak se učinit přitažlivějším. „Dnes můžeme vytěžit maximum z toho, co nám bylo dáno do vínku, takže je dnes podle mého názoru méně ošklivosti,“ věří Solomon.



KAŽDÝ DEN NOVÉ SLEVY NA JEDNOM MÍSTĚ!

ČTĚTE TAKÉ:
I modelky mají celulitidu. A jakou!

Doporučujeme

Články odjinud