Pěstování rajčat pro začátečníky: Jak se vyhnout plísni a mít bohatou úrodu

Pěstování rajčat pro začátečníky: Jak se vyhnout plísni a mít bohatou úrodu

Už jste sklidili první vlastní rajčátka a pravý vrchol sezóny je před vámi? Co udělat pro to, aby vám je nezničily choroby a jak pak bohatou úrodu zpracovat.

I když se rajčata v Česku rozšířila až po druhé světové válce, rychle se stala nejoblíbenější zeleninou. Není divu, voňavá, šťavnatá, nasládlá, ještě teplá od sluníčka rajská jablíčka chutnají báječně jak k chlebu s máslem, tak v salátu k argentinskému steaku. Chuť této zeleniny je diametrálně odlišná, pokud si ji člověk vypěstuje sám na své zahrádce nebo na balkoně, než když si ji koupí v obchodě, proto patří také k nejčastěji pěstovaným plodinám. 

Ale znáte to, sazenice prospívají, báječně rostou, kulatí se první plody a pak zničeho nic se listy zkroutí, jako kdyby neměly dostatek vláhy, zešednou a rostlina zajde. Anebo už už to vypadá, že budete mít krásné červené plody, ty ale začnou praskat a je po úrodě. V některých letech útočí na rajčata plíseň bramborová, snad nejobávanější choroba rajčat. Postupuje od listů, napadené plody jsou nepoužitelné a bez ochrany dojde k uhynutí celé rostliny. Rajčata trpí také na septoriovou skvrnitost či na šedou hnilobu rajčat. 

Jak tedy rajčata pěstovat? Obejdete se bez chemie? A vůbec jaké odrůdy vybrat? 

Veškeré informace najdete v následujících článcích: 

Co s úrodou rajčat? 

Tady najdete další báječné recepty s rajčaty

Na podzim oceníte následující trik: Venku už je zima, rajčata už nedozrají, ale co se zelenými plody? Nevyhazujte je, rajčata vám dozrají doma. 

Doporučujeme

Články odjinud