Šifon je horkým hitem léta. Už třetí sezonu. Jak se o něj starat?

Šifon je horkým hitem léta. Už třetí sezonu. Jak se o něj starat?

Lehká matná průsvitná tkanina se zrnitým povrchem, která plní přehlídková mola i obchody už třetí sezonu. Takový je šifon, který dnes v módě ovládá velkou část romanticky laděných kolekcí. Je tak velmi pravděpodobné, že se najde i ve vašem šatníku a proto jsme pro vás ve spolupráci s odbornou textilní konzultantkou Fashion Days, Eliškou Kadlecovou, připravili několik užitečných rad, jak se o jemné šifonové věci starat, abyste je mohli nosit i příští sezonu. Současná móda se totiž své lásky ke znovu objevenému šifonu rozhodně nehodlá jen tak vzdát.

Šifon vytváří průsvitné elegantní záhyby a je vhodný k řasení, značná průhlednost však klade vysoké nároky na precizní zpracování, protože je na něm vidět každá nedokonalost. Vzhledem k tomu, že hedvábný šifon chladí a ani jeho syntetická podoba nijak nehřeje, nosí se zejména v letních měsících. Slouží především pro výrobu košilí, šatů, blůzek a sukní.

Obecně platí, že se šifon snadno zmačká a lehce se poškodí, na druhou stranu je ale velmi pevný. Péče o šifon se pak liší podle toho, z jakého ze dvou používaných materiálů je vyroben. Může být utkán buď ze syntetických vláken – pak jde o levný, běžně používaný a nenáročný materiál, anebo z pravého přírodního hedvábí – potom se jedná o výjimečnou, skutečně luxusní tkaninu, která ale vyžaduje odpovídající péči.

Obyčejný, syntetický šifon je možné prát v pračce v programu na jemné prádlo, pokud se navíc nastaví se na nízké otáčky, v bubnu zůstane dost místa nebo se použije program „bez mačkání“, stačí pak šifon namísto žehlení vyvěsit na ramínko a nechat volně uschnout. Pro ještě lepší efekt jej můžete z pračky vyjmout ještě za mokra a nechat vodu vykapat nad vanou, odměnou vám bude vynikající výsledek, který je zvláště u šifonového plisé doslova k nezaplacení.

U hedvábného šifonu se pak doporučuje chemické čištění, ale lze jej prát opatrně i v ruce, pokud se neždímá a nechá se uschnout na ploše. Žehlí se bez napařování na nejnižší teplotu.

Závěrem nezbývá než dodat, že šifon zdaleka není objevem současné módy – jeho zlatou érou byla 30. léta, přestože šlo tehdy často o šifon z pravého přírodního hedvábí, název této elegantní tkaniny pochází z francouzského „chiff on“, což v překladu paradoxně znamená „hadr“.

Doporučujeme

Články odjinud