Síla kázně

Síla kázně

Slovo kázeň často asociuje křečovitost, tlak, tíseň a kantorské metody. Já však pod kázní nemyslím donucování, nýbrž silnou soustředěnost. Soustředěnost a kázeň jsou žádoucí ve všech oblastech života. Výmluvy jako „Toho nejsem schopen“, „Nechci svou osobnost znásilňovat“ nebo „Jsem přílišný slaboch“ vyhledávají hlupáci.

Každý je natolik silný, aby na sebe mohl vzít určitou námahu, vždy v rámci svých možností. Aby se člověk mohl změnit, potřebuje kázeň. Přitom jde převážně o malé, nikoli o velké úsilí.

Všechno v životě sestává z maličkostí. Rok se skládá z měsíců, týdnů, dnů, hodin, minut a sekund. A jestliže nežijeme a nemyslíme v současnosti, teď, staráme se o neutěšenou budoucnost. Usilujeme-li o kázeň okamžitě, pak učiníme to nejlepší pro budoucnost.

Maličkost formují charakter. Opakované myšlenky se stávají myšlenkovým návykem. Opakovaná gesta nebo způsoby počínání se uchovávají v podvědomí. Proto i u maličkostí musí nastoupit kázeň. Nejdříve u myšlenkové kázně, pak u kontroly emocí a následně u velkých činů.

Sestavte si způsob počínaní, který můžete akceptovat a který nevyvolává žádný vnitřní odpor. Kázně můžete snadno dosáhnout autohypnózou. Pokládejte kázeň za samozřejmou, za způsob příjemného návyku. Zpočátku si vybírejte maličkosti, které budete vykonávat ukázněně. Nikomu o tom nic neříkejte a dokazujte to jen sobě. Vůbec se zdržujte ukvapených projevů, pokud totiž svého cíle nedosáhnete v žádoucí době, snadno budete pokládání za nespolehlivé. Projevujte se spíš příkladem, aby ostatní viděli výsledek - to je mnohem působivější než velká slova a malé činy.

Cvičení kázně

Kázeň v myšlení Nejdříve pár minut sledujte své myšlenky. Pak si položte otázku: „Chtěl jsem si to myslet?“

Pak toto cvičení prodlužte na hodinu a nakonec na celý den. Jestliže jste své myšlenky ukázněně kontrolovali dva až tři dny, dali jste si do podvědomí nový návyk myšlení a ten je tam pevně uložen.

Kázeň v řeči Dávejte pozor na to, co říkáte. Nikdy nedovolte jazyku být rychlejší než mozek. O všem, co říkáte, uvažujte: „Jak to na člověka, s nímž mluvím, působí?“ Kdo příliš mluví, nemůže se nic dozvědět. Naslouchat často bývá důležitější. Buďte pánem svých slov.

Kázeň v pohybu Pěstujte pravidelně sport, abyste tělu poskytli pohyb, který potřebuje. Věnujte však také jednou pozornost svým navyklým gestům a pohybům. Pokud jste přivykli nějakým nežádoucím pohybům, měli byste je změnit.

Kázeň v podvědomém programování Zvykněte si být denně v kontaktu se svým podvědomím. Chvalte je, radujte se a prohlubujte tento kontakt každým dnem. Je to vaše výhoda.

Kázeň v utváření osudu Kdykoli si myslíte, že svůj život můžete přestat vědomě utvářet, zjistíte, že vás osud znovu nutí na sobě pracovat.

Nikdy nesmíme přestat konat správné a pravé. V našem podvědomí se musí neustále tvořit nové poznání. Klid je krok zpět!

Iva Hédlová podle Toniho Federigottiho www.zdravi4u.cz

Doporučujeme

Články odjinud