S blížícím se chladným počasím přichází také čas vydatných polévek. Hlavními ingrediencemi jsou kořenová zelenina, zelí a pořádný vývar, který potěší rodinu i vaši peněženku. Nechte se unést na podzimní vlně!
4 porce příprava: 90 minut
1 kg uzených hovězích žeber, 2 bobkové listy, 1 větší cibule, 3 brambory, hrst sušených hub, 500 g bílého kysaného zelí, drcený kmín, 6 stroužků česneku, 250 g zakysané smetany, sůl
Žebra zalijte asi 1,5 l vody, přidejte bobkové listy a vařte asi 50 minut doměkka. Po vychladnutí maso oberte. Vývar rozdělte na poloviny. Cibuli nakrájejte. Do poloviny vývaru dejte polovinu cibule a na kostky nakrájené očištěné brambory a sušené houby. Vařte 20 minut doměkka. Do druhé poloviny vývaru vložte druhou polovinu cibule a pokrájené kysané zelí (podle chuti slijte nálev a propláchněte). Přidejte kmín a vařte asi 30 minut doměkka. Kdyby se brambory vařily rovnou se zelím, zůstaly by na povrchu tvrdé. Vše smíchejte a vmíchejte i prolisovaný česnek, kelímek zakysané smetany a obrané maso. Podle potřeby osolte.
Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.
Krémová kuřecí polévka
4 porce příprava: 2,5 hodiny ¨
2 kuřecí stehna, 3 cibule, 4 stonky celeru, 2 bobkové listy, 1 lžička celého pepře, 8 snítek tymiánu, olivový olej, 200 g slaniny, 2–3 lžíce hladké mouky, 700 g malých brambor, 2 hrnky mražené kukuřice, sůl a pepř, plocholistá petržel, slané krekry k podávání
Kuře omyjte, osušte a dejte do hrnce. K němu vložte jednu přepůlenou cibuli, dva přepůlené stonky celeru, bobkové listy, celý pepř a 4 snítky tymiánu. Zalijte asi 2 l vody tak, aby kuře bylo ponořené. Přiveďte k varu. Plamen stáhněte na minimum a nechte hodinu táhnout, dokud se maso nebude samo oddělovat od kosti. Vyjměte ho z vývaru a nechte zchladnout. Oberte z kostí, nakrájejte na kousky a zalijte naběračkou vývaru, aby neosychalo. Kosti vraťte zpět do vývaru. Nechte táhnout další hodinu. Když zchladne, seberte lžící z povrchu nadbytečný tuk. Výsledek by měl být asi 1,3 l tekutiny. V jiném hrnci nechte opéct na kostičky nakrájenou slaninu. Vyjměte a nechte okapat. Do výpeku přidejte jemně nakrájenou zbylou cibuli, řapíkatý celer a trochu soli. Restujte, dokud zelenina nezačne měknout. Zaprašte hladkou moukou a usmažte světlou jíšku. Po naběračkách vmíchávejte scezený horký vývar, aby nevznikly hrudky. Přidejte na kostičky nakrájené brambory, osolte a opepřete a uvařte doměkka. Nakonec vmíchejte nasekaný zbylý tymián, kukuřici a maso. Ještě 3 minuty provařte, aby kukuřice změkla. Podávejte se slaninou, nasekanou petrželí a nalámanými krekry.
Mexická polévka albondigas
4 porce příprava: 70 minut
1 cibule, olivový olej, 2 stroužky česneku, 2 mrkve, oregano, římský kmín a chilli, 1 plechovky rajčat, 2–3 chilli papričky, 600 ml kuřecího vývaru (recept na str. 57), 200 g zelených fazolek, 1 hrnek mražené kukuřice, 1 zelená paprika, sůl a pepř, čerstvý koriandr
KULIČKY: 1 vejce, 1 stroužek česneku, olivový olej, 75 g uvařených černých fazolí, 75 g uvařené celozrnné rýže, 1 menší cibule, sůl, pepř, mletý římský kmín, oregano a čerstvý koriandr, 250 g mletého krůtího masa
Troubu zapněte na 180 °C. Připravte si kuličky: vejce prošlehejte s utřeným česnekem a lžící olivového oleje. Vmíchejte fazole a rýži rozmixované s trochou vody na kaši, jemně nakrájenou cibuli a koření. Propracujte s masem. Ze směsi udělejte 12 kuliček, které na plechu vyloženém pečicím papírem zakápněte olejem a pečte 20 minut dozlatova. Cibuli nakrájejte a zpěňte ji na oleji. Přidejte prolisovaný česnek a nakrájenou mrkev a restujte, dokud nezačne zlátnout. Vsypte oregano, římský kmín i chilli a zpěňte. Vmíchejte pokrájená sterilovaná rajčata, nasekané chilli a zalijte kuřecím vývarem. Vařte 30 minut doměkka. Přidejte fazolky (podle potřeby okrájejte špičky), kukuřici, na kousky nakrájenou zelenou papriku a upečené masové kuličky. Dochuťte solí a pepřem. Chvíli provařte, aby se přidaná zelenina prohřála.
Mrkvová polévka se zázvorem
4 porce příprava: 50 minut
1 cibule, 3 stroužky česneku, 75 g másla, 750 g mrkve, 1 batát, 2 lžičky nastrouhaného zázvoru, sůl a pepř, 100 ml kokosové smetany, dýňová a slunečnicová semínka na ozdobu
Cibuli nakrájejte nahrubo, česnek utřete a obojí zpěňte na rozehřátém másle. Přidejte na kousky nakrájenou očištěnou mrkev a rovněž zpěňte. Přidejte na kostky nakrájený batát, zalijte asi 700 ml vody nebo zeleninového vývaru (hladina by měla být asi 2 cm nad zeleninou) a přiveďte k varu. Vmíchejte asi lžičku nastrouhaného zázvoru. Vařte zhruba 30 minut doměkka. Odstavte a rozmixujte na krém. Dochuťte zbylým zázvorem (podle chuti můžete přidat i kousek červené chilli papričky), solí a pepřem. Zjemněte kokosovou smetanou. Na pánvi nasucho opražte semínka. Polévku podávejte ozdobenou semínky.