Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

 Zdroj: Profimedia.cz
 Zdroj: Profimedia.cz
 Zdroj: Profimedia.cz
 Zdroj: Profimedia.cz
6
Fotogalerie

Šílená sportovkyně? Žena (33) vzpírala metrák i v devátém měsíci těhotenství!

Většina budoucích maminek se poté, co se dozví onu radostnou novinu, začne podvědomě šetřit. Ne tak vzpěračka Meghan Umphres Leatherman (33), která pár dní před porodem zvedala činku o váze 97 kilogramů.

Odsouzení okolí

„Spousta lidí si klepala na čelo, ale neviděla jsem jediný důvod, proč bych toho měla nechat. Něco jiného by bylo, pokud by miminko mělo problém, nebo by se mi zvedl tlak, nebo cokoliv, co by mé těhotenství komplikovalo. Ale vše probíhalo naprosto v klidu, bez potíží, a já si troufnu tvrdit, že i díky tomu, že jsem byla fyzicky aktivní až do posledních okamžiků těhotenství,“ říká přesvědčeně Meghan. Zároveň dodává, že pro ni samozřejmě největší prioritou bylo zdraví děťátka. Přesto chodila do tělocvičny 4x týdně.

Naposledy byla cvičit pouhé dva dny před tím, než se její dcerka narodila. „Z kritiky a odsuzování si nic nedělám, ti lidé o mně nic nevědí – a doktoři mě podpořili v mé aktivitě, a to je pro mě klíčové,“ vysvětluje čerstvá maminka. „To víte, že jsem i od nejbližších slýchala, jak hazarduji, že bych se měla šetřit a ne dělat takto fyzicky náročný sport. Ale dala jsem na svůj pocit a názor mých lékařů.“

Paradox

Většině žen v těhotenství síly ubývají. Meghan je onou čestnou výjimkou. „Čím déle jsem byla těhotná, tím více sil a energie jsem měla. A proto jsem se nebránila pokračovat v pohybu, který skutečně miluji.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Silná žena

Meghan, kromě vzpírání, má bohaté zkušenosti s maratony a půlmaratony. Její fyzičku by jí většina lidí mohla opravdu závidět. „Vzpírání v těhotenství? To pro mě byla především výzva – pokud to dokážu, přesvědčím tím těhotné, že ani v jiném stavu nemusejí být líné a pohybu se bát,“ přesvědčuje ostatní.

A co na to lékaři?

„Když jsem se zmínila lékařům o tom, že vzpírám, až mě překvapilo, že mi to nikdo nezakázal. Ano, kladli mi na srdce zvýšenou opatrnost, ale nikdo neřekl striktní ne,“ usmívá se Meghan. Kdo byl jak na trní, byl paradoxně nastávající tatínek Chad, který se také vzpírání věnuje a s manželkou tvoří nerozlučnou trenérskou dvojici.

Lehký porod

Porodu se bojí každá. Meghan je ale přesvědčená, že právě díky své velké fyzické aktivitě a dobré kondičce měla kontrakce pouhé čtyři hodiny a po nich byla jejich dcerka za dvacet minut na světě. „Jsem přesvědčená, že díky mé dobré fyzičce byl porod krátký a snadný,“ říká Meghan. „Takový bych přála každé ženě,“ dodává. Její dcerka Florence, které rodiče říkají láskyplně Florie, je krásná holčička, která se navzdory „sýčkům“ narodila v termínu a byla naprosto ukázkové miminko, na kterém se vysoká fyzická zátěž maminky nepodepsala.

Za tři týdny zpět

Většinou se ženám po porodu doporučuje s pohybem začít zlehka po skončení šestinedělí. Meghan, vzhledem ke své trénovanosti, hodlá začít mnohem dříve – už tři týdny po porodu. „Stejně jako během těhotenství, i nyní jsem se ptala lékařů, kdy smím začít znovu s fyzickou aktivitou. Oni sami mi řekli, že v mém případě bude stačit třítýdenní pauza. Moc mě tím potěšili, protože mi pohyb skutečně chybí,“ říká s úlevou novopečená maminka.

„Těhotenství je jiný stav, ale ne bezmoc. A pokud se těhotná cítí dobře, nemá jediný důvod nepokračovat v dosavadních aktivitách – samozřejmě s přihlédnutím k aktuálnímu zdravotnímu stavu, zdraví miminka. Ale vždycky je lepší aktivní maminka, než taková, která se vzdá jakéhokoliv pohybu kvůli miminku, a pak je nespokojená, není v pohodě a svou nepohodu přenáší na své děťátko,“ rozdává zaručená moudra Meghan Umphres Leatherman, která se těhotenstvím nenechala omezit ani o píď.

Doporučujeme

Články odjinud