Silvestr napříč celým světem

Silvestr napříč celým světem

Silvestr. Magický svátek, kdy je téměř vše dovoleno a kdy se bilancuje rok předchozí a očekává rok následující. Silvestr je spojený s bujarými oslavami a slaví se po celém světě. Přinášíme sondu do silvestrovských a novoročních zvyků na celém světě.

Svatý Silvestr

Silvestr, poslední den roku, je svátkem svatého Silvestra. Silvestr byl kněz, který přežil pronásledování křesťanů za císaře Diokleciána a v roce 311 se stal papežem. Podle legendy pokřtil císaře Diokleciána a jeho ženu, svatou Helenu. Zemřel roku 335. Je jedním z prvních uctívaných světců, jejichž kult se rozšířil do celé Evropy. Kdysi se ale jeho svátek nespojoval se žádnými oslavami ani zvyky. Nyní je však všechno jinak.

Německo

U našich západních sousedů zní na Nový rok Glückliches Neues Jahr! Němci se loučí se starým rokem připíjením na počest svatého Silvestra a vítají nový rok petardami a ohňostroji, kterými se snaží odehnat zlé duchy. Jednou z německých tradic je zvyk, kdy se na talíři nechávají až do popůlnočního času zbytky večeře. To má přinést hojnost v domě po celý následující rok.

Tibet

Tibeťané přejí nový rok následovně: „Tashi Délek!“ Poslední dva dny roku tráví obyvatelé této malé země přípravou na příchod nového. Během tzv. „Gutoru“ čistí každý kout svého domu, rozsvěcují pochodně a také vypouštějí petardy, které mají udržet zlé duchy daleko od jejich obydlí. Navštěvují také kláštery a nosí dary mnichům. Během prvních dvou dnů nového roku – Losaru – pak hodují, navštěvují přátele a dávají si dárky.

Izrael

V Izraeli vítají nový rok „Shannah Tovah!“. Nový židovský rok se jmenuje Rosh Hashanah a jeho datum se každý rok mění, protože Židé používají lunární kalendář. Většinou ale vychází na září či říjen. V tento den je zakázáno pracovat a Židé se chodí modlit do synagogy. Zvykem je se dotknout „shofaru“ a jíst jablka spojená medem, aby byl nadcházející rok sladký.

Japonsko

V Japonsku se 31. prosinec jmenuje Omisoka. O silvestru poslouchají Japonci chrámové zvony, aby se lidé zbavili zlých vášní. Jedí se těstoviny z pohanky, tzv. sobu. Japonci si pak přejí, aby štěstí v rodině trvalo tak dlouho jako příprava a jedení soby.

Brazílie

Portugalsky se šťastný nový rok řekne „Feliz Ano Novo!“. V Brazílii slaví hlavně na plážích u moře. Lidé se oblékají do bílých oděvů, skáčou přes sedm mořských vln, protože věří, že jim to přinese štěstí, a také hází květiny do vody a něco si přejí.

Argentina

Španělsky „Feliz Aňo Nuevo!“. V Argentině se lidé loučí se starým rokem pomocí ohně. A to jak pyrotechnikou, tak i dřevěnými, látkovými či papírovými panáky. Ty potom Argentinci spálí, přičemž jejich spálení slouží jako očistec a tím se rozloučí se vším špatným, co jim právě skončený rok přinesl.

ČTĚTE TAKÉ:
Aňa Geislerová tentokrát v boxerském ringu


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud