Silvestrovské dezerty

29. 12. 2009
Silvestrovské dezerty
Poslední den v roce se mnohá domácnost mění na bar či diskotéku pro přátele, které se scházejí na oslavu konce jednoho roku a příchodu toho nového. Hostitelce připadá nelehká úloha připravit vhodné občerstvení, aby všichni hosté na silvestrovský večírek vzpomínali v tom nejlepším.

Rozhodně nic nezkazíte skvělými dezerty z výtečných surovin. Jejich příprava není příliš náročná a efekt přitom maximální. Báječné sladké dezerty z vynikající zmrzliny pro chladké zimní večery přichystala značka Haagen Dasz. Tyto zmrzliny se vyrábějí z kvalitních surovin, jako je čerstvá smetana, odstředěné mléko, žloutek a cukr, završenými podle konkrétní receptury množstvím čerstvého ovoce, voňavých oříšků, zlatavého karamelu, ovocnými omáčkami nebo čokoládou. A právě velmi kvalitní základ vytváří dokonalý výsledek.

Zmrzlinové košíčky

Kopeček zmrzliny Häagen-Dazs Vanilla 1 vanilkový lusk 50 g másla 50 g moučkového cukru 2 bílky 50 g hladké mouky 100 g smetany na šlehání 80 g mléčné čokolády 100 g ušlehané šlehačky 1 pomeranč, nastrouhaná kůra z půlky pomeranče 1 růžový grapefruit 1 kiwi

Moučkový cukr, bílky a máslo vyšleháme od pěny spolu se semínky, která jsme seškrábli z vnitřku podélně rozkrojeného vanilkového lusku. Vmícháme prosátou hladkou mouku. Plech vymažeme máslem a vysypeme moukou. Pak na něj rozetřeme vyšlehanou hmotu ve velmi tenké vrstvě a pečeme při teplotě asi 190°C asi 6 minut, až je plát růžový. Vytáhneme z trouby a nakrájíme na čtverce 10 x 10 cm a rychle vytvarujeme přes obrácený hrnek a křížem dáme ještě jeden čtverec. Je třeba pracovat opravdu rychle, aby se horká hmota vytvarovala. Pokud nám již ztuhne, lze ji nahřát znovu v troubě.

Zahřejeme smetanu na šlehání – nevaříme! Přidáme čokoládu a strouhanou kůru a mícháme, až je čokoláda rozpuštěná. Necháme vychladnout při pokojové teplotě. Ušlehanou smetanu na šlehání (nebo šlehačku z tlakové láhve) lehce vmícháme do vychladlého čokoládového krému. Krém vložíme do košíčku, na něj přidáme kopeček zmrzliny a celé dozdobíme očištěným oloupaným ovocem.

  1. 6 porcí

Čokoládová exploze s brownies

Kopeček zmrzliny Häagen-Dazs Choc Choc Chip Kopeček Häagen-Dazs Pralines & Cream 140 g čokolády s více než 60 % kakaa 113 g másla 2 polévkové lžíce kakaového prášku 200 g cukru krupice 3 vejce 1 vanilkový lusk 95 g hladké mouky 1/4 lžičky soli 125 g 64 % čokolády

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Cukr rozdělíme na poloviny. Polovinu přidáme do žloutků a polovinu k bílkům a každé zvlášť šleháme do pevné pěny. Do žloutkové hmoty dále všleháme máslo, sůl a vyškrábnutý vnitřek z podélně rozkrojeného vanilkového lusku a rozpuštěnou čokoládu. Pak vmícháme lehce ušlehané bílky a na konec mouku a nasekanou čokoládu. Dáme na vymazaný a posypaný plech a pečeme při teplotě 180°C asi 20 minut.

Necháme vychladnout a nakrájíme na kostky asi 2 x 2 cm, vložíme do poháru, přidáme zmrzlinu a polijeme teplou, rozpuštěnou čokoládou.

  1. 8 porcí

Jahodový sen

Kopeček zmrzliny Häagen-Dazs Strawberries & Cream 1 mascarpone 3 žloutky 2 lžíce cukru krupice 1 vanilkový lusk Jahody 100 g šlehačky 80 g čokolády se 70% kakaa

Vanilkový lusk rozkrojíme podélně a lžičkou stáhneme vnitřek - vanilková semínka, která šleháme spolu se žloutky a cukrem v páře do hustého krému. Necháme vychladnout a pak vmícháme mascarpone. Šlehačku zahřejeme – nevaříme! Přidáme čokoládu a mícháme do rozpuštění. Krémem naplníme skleničky asi do jedné třetiny, opatrně vložíme úhledný kopeček zmrzliny a ozdobíme jahodami. Nakonec přelijeme čokoládou nebo čokoládovou polevou.

  1. 4 porce

Tropický ovocný pohár

Kopeček zmrzliny Häagen-Dazs Strawberries & Cream Kopeček zmrzliny Häagen-Dazs Summer Berries 1 mango 100 g jahod 100 g malin 50 g kandované pomerančové kůry 8 g pomerančového džusu 50 g hladké mouky Špetka mleté skořice ¼ kávové lžičky kypřícího prášku Špetka mletého zázvoru ¼ kávové lžičky jedlé sody Špetka soli 25 g másla 25 g hnědého cukru 1 žloutek 1 vanilkový lusk ¼ kávové lžičky strouhané pomerančové kůry 19 g sekaných vlašských ořechů 19 g sekaných pistácií 13 g kompotovaných brusinek (mohou být i mražené) 200 g šlehačky 30 g likéru Grand Marnier

Kandovanou pomerančovou kůru namočíme do džusu. Máslo, cukr a vejce utřeme do pěny a přidáme ostatní ingredience, lehce spojíme a na závěr přidáme kandovanou pomerančovou kůru, namočenou v džusu a odkapané kompotované brusinky. Lžící děláme hrudky na plech a pečeme při 200°C asi 15 minut.

Ovoce očistíme, pokrájíme a vkládáme do poháru střídavě se zmrzlinou. Ozdobíme šlehačkou vyšlehanou s likérem Grand Marnier. Nakonec dozdobíme malinovo - jahodovou omáčkou., kterou připravíme z rozmixovaných malin a jahod, případně podle chuti dosladíme cukrem.

  1. 4 porce
Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Máte před sebou den, ve kterém se dají vaše nálady přirovnat k aprílovému počasí, i když už měsíc květen spěje k závěru. Nedivte se, že se od vás rodina bude držet pokud možno dál.…

Nejčtenější články

Články odjinud