Simona Rybáková je ulítlá na second handy

Simona Rybáková je ulítlá na second handy

Výtvarnice Simona Rybáková vtrhla na naši filmovou scénu kostýmy k filmu Šašek a královna. Návrhy dělala ještě na škole s Terezou Kučerovou a s ní byla i v legendárním seskupení Pražská pětka.

Simona Rybáková je ulítlá na second handy

Výtvarnice Simona Rybáková vtrhla na naši filmovou scénu kostýmy k filmu Šašek a královna. Návrhy dělala ještě na škole s Terezou Kučerovou a s ní byla i v legendárním seskupení Pražská pětka. Tam už začala i spolupráce s jejím mužem, výtvarníkem a architektem Šimonem Cabanem.

Od té doby se už dvacet let v jejím životě střídá práce pro film, divadlo a televize. Její návrhy není těžké poznat: jsou odvážné, barevné a s bravurou se v nich mísí staletí minulá se současností. Když dělala kostýmy pro operu Don Giovanni pro Stavovské divadlo, v kruhové dobové sukni byly zakomponovány umělohmotné flašky od vod.



Na podzim je s manželem čeká další společná práce pro Národní divadlo na inscenaci Liška Bystrouška. "Vzhledem k tomu, že jsme spolu s Šimonem už dvacet let, někdy se nás lidi ptají, zda to vůbec lze spolu žít, pracovat a vychovávat děti. Důkazem toho, že ano, je automobilová rellye, kterou jsme spolu jeli. Šimon byl řidič a já navigátor. Nejenže jsme se nepohádali, ale závod jsme i vyhráli," zasmála se Simona.


Léta je Simona Rybáková pověstná tím, že ulítává na "second handech". Vybírá tam části oděvů pro své divadelní postavy, miluje věci s minulostí. Někdy tam ale najde něco zajímavého i pro své přátele nebo pro sebe. Zatímco její kostýmy září, v civilu je stále její oblíbená barva černá. Barva noci, kouzelníků a také praktických žen, které chtějí kombinovat všechno se vším a nechtějí, aby byl odpoledne na jejich blůze vidět prach ulic.

zdroj: Korzo
foto: Státní Opera Praha - Představení Don Giovanni

Doporučujeme

Články odjinud