Domácí sirupy nejen výborně chutnají, ale jsou skvělým zdrojem vitaminů a minerálů. Přitom vůbec nejsou pracné ani drahé. Vedle bezinkového, pampeliškového a z chudobek patří k nejoblíbenějším sirup z meduňky. Pokud chcete experimentovat, zkuste i meduňkový sirup se zázvorem nebo sirup z máty a meduňky.
Meduňka lékařská je v podstatě plevel. Jak ji jednou na zahradě vysadíte, už se o ni nemusíte starat, naopak se zcela volně začne šířit po zahradě, kterou naplní svou svěží vůní. Stačí tedy vyrazit s nůžkami a během pár minut máte náruč voňavé bylinky, kterou můžete nasušit na čaj nebo z ní vyrobit sirup. Pokud zahrádku nemáte, vydejte se na trh a kupte si svazeček, na sirup stačí pár stvolů. Tak jaký sirup si vyrobíte? Vyberte si z následujících meduňkových receptů.
Klasický meduňkový sirup vařený
Budete potřebovat:
40 stonků meduňky asi 20 cm dlouhých (nebo menší množství delších stonků)
2 l převařené zchladlé vody
30 g kyseliny citronové
2 citrony dobře omyté s kůrou, bez pecek a nakrájené na kolečka
2 kg cukru
Postup:
Meduňku omyjte a nůžkami nastříhejte na tak dlouhé kusy, aby se vám vešly do hrnce. Nemusíte otrhávat lístky, klidně použijte i stonky. Přelijte dvěma litry převařené zchladlé vody, přidejte citrony nakrájené na kolečka a nechte 48 hodin louhovat. Poté přeceďte přes cedník, do kterého vložíte plátýnko, aby vám v tekutině nezůstaly zbytky bylinky a citronů.
Poté přidejte cukr, kyselinu citronovou a na mírném plameni nechte rozpustit cukr. Tři minuty povařte a přelijte do čistých vymytých sklenic. Zavíčkujte a uložte na chladné studené místo. Meduňkový sirup můžete přidávat do čaje nebo si z něj dělat šťávu.
Meduňkový sirup za studena
Pokud si sirup vyrobíte za studena, zachováte více vitaminů obsažených v meduňce. Jediným problémem pak je, že sirup musíte dát do skleničky a rychle spotřebovat, protože dlouho nevydrží.
Budete potřebovat (v podstatě totéž jako v prvním receptu):
40 stonků meduňky asi 20 cm dlouhých (nebo menší množství delších stonků)
2 l převařené zchladlé vody
2 citrony dobře omyté s kůrou, bez pecek a nakrájené na kolečka
2 kg cukru
Postup:
Vodu svařte s cukrem, nechte vychladnout, poté přidejte nastříhanou meduňku, na kolečka nakrájený citron a nechte dva dny louhovat. Přeceďte přes cedník s plátýnkem a dejte do sklenic. Uložte do lednice.
Meduňkový sirup se zázvorem
Díky zázvoru bude mít sirup nejen pořádný říz, ale získá další cenné silice a minerály.
Budete potřebovat:
1 l vody
30 dkg zázvoru
50 dkg meduňky
Postup:
Dejte do hrnce s vodou opranou a nastříhanou meduňku, přidejte očištěný a nastrouhaný zázvor. Nechte 2 dny louhovat. Poté přeceďte přes plátýnko, přidejte cukr a povařte na mírném plameni asi tři minuty. Zatepla plníme do lahví či sklenic, které uložíme na studené a tmavé místo.
Sirup z meduňky a máty
Sirup vyrobíme úplně stejně jako podle prvního či druhého receptu, jen část meduňky nahradíme mátou. Získáme tak citronově-mentolovou chuť.
Meduňkový sirup má skvělé účinky
Meduňka je osvědčená bylinka na nervy, dokáže zklidnit a uvolnit napětí. V lidovém léčitelství se z ní proto vaří čaj na spaní. Meduňka také pomáhá při bolestech hlavy, které jsou kolikrát psychického původu. Vedle toho pomáhá i při potížích s trávením, tlumí křeče, harmonizuje krevní oběh. Skvělé účinky meduňky znali lidé už od nepaměti, o čemž svědčí to, že známý lékař a přírodovědec Paracelsus ji nazýval elixírem života. Meduňkový sirup se skvěle hodí i pro děti, protože i těm pomáhá při potížích se spaním, zároveň ho využijete i při kašli a nadýmání.
Zkuste i další meduňkové recepty, například tvarohový koláč s meduňkou nebo meduňkové víno.
TIP NA VIDEO: Jak využít byliny k detoxu těla? To zjistíte ve videu níže.