Sklenka alkoholu udržuje ženy mentálně čilé

Sklenka alkoholu udržuje ženy mentálně čilé

Sklenička vína nebo aperitivu během oběda dokáže udělat s mozkem a srdcem starších dam doslova divy, shodují se američtí vědci. Zjistili totiž, že jedna sklenka alkoholu denně, a je přitom jedno, zda vína, piva či likéru, dokáže u žen starších sedmdesáti let ochránit jejich mentální funkce.

Příznivý vliv alkoholu se u žen projeví po dvou letech jeho pravidelného užívání, informují lékaři v posledním čísle odborného časopisu New England Journal of Medicine.

"Rozumná konzumace alkoholu skutečně dokáže člověka udržet mentálně čilého až do pozdního věku. Odborně jsme tak potvrdili rčení, že jedna sklenka pro zdraví denně je nutnost," uvedla vedoucí studie Francine Grodsteinová z Ženské nemocnice v Brighamu.

Alkohol podle vědců ochraňuje srdce a cévy před opotřebením, které tak mohou bez omezení zásobovat tělesné orgány krví.

"Alkohol v malém množství ochraňuje cévy likvidací cholesterolu,“ vysvětlila doktorka Francine Grodsteinová, ale zároveň varovala, že alkohol ve velkém množství mozek naopak velice ničí.

Tým doktorky Grodsteinové zkoumal více než jedenáct tisíc dobrovolnic ve věku od sedmdesáti do jednaosmdesáti let. Ženy podrobil sérii testů, během nichž si musely zapamatovat slova, obrazy a příběhy.

„Musely samozřejmě také přiznat, kolik zkonzumují alkoholu. Ženy, které si dopřávaly sklenku denně, na tom byly duševně mnohem lépe než absolutní abstinentky. Jsou tak vystaveny mnohem nižšímu riziku zhoršení mentálních funkcí," konstatovala Francine Grodsteinová a dodala, že muži musí pro zachování psychického zdraví zkonzumovat minimálně dvakrát tolik alkoholu než ženy. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud