Skotové si mohou brát své tchyně

Skotové si mohou brát své tchyně

Skotská exekutiva se po téměř pěti stech letech umoudřila a změnila zákony země tak, že si Skotové konečně mohou vzít svou tchyni. Ačkoli jsou vztahy zetě a tchyně většinou spíše napadány nevybíravými vtípky, existují i takové případy, kdy se tito právně spříznění lidé do sebe zamilují.

Pokud se tak v minulosti na skotském území stalo, byl sňatek zamilované tchyně a zetě zapovězen, přičemž snachy se za své tchány mohly v klidu provdat, jejich případné manželství zákony posvěcovaly.

Rodinné právo ve Skotsku bylo v roce 1567 vystavěno na Starém zákoně a od té doby prodělávalo jen malé změny. Právě zákaz sňatku mezi tchyní a zetěm pochází z této dávné doby. Podle Bible však dotyčné vedle zákazu čekal ještě krutý trest, poněvadž láska muže k matce své manželky byla považována za těžký hřích. Pokud se podobné smilstvo stalo, zaživa měli být upáleni všichni tři, muž, jeho žena i její matka.

Skotské rodinné právo bylo v tomto ohledu velmi složité. Ačkoli se snacha mohla za tchána provdat bez problému, muž svou tchyni mohl za manželku pojmout jedině v případě, že umřela jak jeho manželka, tak tchán.

Skotský právní komitét starou právní úpravu označil za nesmyslnou a bezdůvodnou a navrhl její změnu. Svazky a intimní soužití mezi pokrevními příbuznými jsou sice stále zapovězeny, ale svazky mezi takzvanými spřízněnými členy rodiny, tedy například mezi tchyní a zetěm, jsou už tedy beztrestné. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud