Skryté kalorie. Mějte se na pozoru před potravinami, které dietně a zdravě jen vypadají!

Skryté kalorie. Mějte se na pozoru před potravinami, které dietně a zdravě jen vypadají!

Na první pohled vypadají některé potraviny zdravě a dietně. Když ale toužíte zhubnout, moc vám nepomůžou. O čem byste měla začít přemýšlet trochu jinak?

ZDRAVĚJŠÍ CUKR

Říkáte si, že když si latte osladíte hnědým cukrem místo bílého, je to menší zlo? Není to tak úplně pravda. Ačkoli mezi cukry existují metabolické rozdíly, z hlediska hubnutí je úplně jedno, jestli rozlišujete nebo nerozlišujete pojmy jako přidaný, nerafinovaný, bílý či hnědý. Základní rovnice je pořád stejná: cukr = cukr. A čím méně pohybu, tím víc vám škodí. „Přibírání na váze a zdravotní problémy nezpůsobuje jen bílý, ale všechny druhy.

Určité množství cukru tělo potřebuje, je pro nás zdrojem energie. Ovšem máme-li během dne malý výkon, tělo nestíhá cukr spalovat a energie se ukládá v tukové tkáni. A je jedno, jestli jde o bílý cukr či med,“ říká výživová poradkyně Lenka Kaprhálová. Není to tak, že by hnědý cukr nebo med nebyly zdravější alternativa, ale při hubnutí tělo rozdíly nedělá.

CELOZRNNÉ OBILNINY

V každém návodu jak zhubnout se píše, že máte jíst více celozrnných obilnin. Jsou tu však hned dvě nástrahy. Jedna se jmenuje přílišná obecnost. V návodech je málokdy uvedeno, komu je vzorový jídelníček určen. Zda pro čtenářku se 110 kily, nebo pro tu se šedesáti?

Proti obilninám, zejména pšenici, se teď vede téměř světový boj. Nemusíte je z jídelníčku škrtat, ale je dobré je omezit, protože obecně platí, že jich jíme moc. A tím se dostáváme k problému číslo dvě.

Obilniny obsahují lepek, s nímž někdy bývá problém, že je na něm mnoho lidí závislých. „Je potvrzeno, že receptory, které v našem mozku reagují na lepek, jsou ty samé, které vychytávají drogy. Takže závislost na pečivu, potažmo glutenu, není výmysl.

U některých lidí je reakce na lepek vyšší, vyvolává líbeznější pocity a pečivo jim udělá rychle dobře, podobně jako čokoláda,“ vysvětluje Lenka Kaprhálová. Takže, bagetu ano, ale ke snídani a dejte si jen půlku. A nikdy ne samotnou. Přidejte čerstvou zeleninu, kvalitní sýr nebo šunku, případně pomazánku.

RÝŽOVÉ CHLEBÍČKY

Jsme u největšího omylu všech dietářek světa. Polystyrenové chlebíčky jsou hitem už spoustu let a řada žen jimi nahrazuje pečivo v domnění, že to prospěje nejen jejich postavě, ale také zdraví. Opak je pravdou.

Proč to nefunguje? Při pufování jsou rýžová či jiná zrna ve speciálním stroji vystavena tak vysokému tlaku a teplotě, až dojde k odpaření vlhkosti a jejich nabobtnání do velikosti, kterou znáte. Co už se neví, je, že tímto procesem dojde k porušení takzvaných antinutrientů, tedy látek, které brání působení enzymů (amyláz) štěpících škroby na jednoduché sacharidy. Jakmile mají amylázy volnou cestu, dochází k rychlému rozložení škrobu na jednoduché sacharidy, které se dostávají do krve a zvyšují glykemii neboli hladinu krevního cukru.

Tím pádem máte téměř hned opět hlad, a tak si dáte ještě jeden chlebíček a pak další. Proto je dobré tyto potraviny jíst s rozumem. Spíš než pro hubnutí jsou vhodnější pro rychlé doplnění energie před a po tréninku nebo na cestách, když není k dispozici nic jiného. I tak byste je ale nikdy neměla jíst samotné. Vždycky je dobré k nim přidat plátek sýra, šunky, kousek zeleniny nebo trochu zdravého tuku, třeba v podobě arašídového másla.

FRESH DŽUSY A SMOOTHIE

Nejsou zrovna levné, zato jsou nabité vitaminy, minerály a živinami. Jde o úžasný životabudič, takže kdo by neinvestoval do vysoké dávky koncentrace všeho dobrého? „Pokud se rozhodujete, zda si koupit čokoládu, která ani čokoládou není, nebo fresh džus, pak jsem jednoznačně pro fresh. Tím ale jeho výhody končí. Máte-li stejnou volbu mezi jablkem a freshem, raději sáhněte po jablku,“ upozorňuje Kaprhálová. Proč? Freshe a smoothie se často chlubí tím, že vás během chvilky postaví na nohy. Aby také ne, když jsou nabité cukrem. Ano, v reklamě uslyšíte, že zdravým, ale jak už víte, to tělo při hubnutí nerozlišuje.

Cukr je cukr a náš největší problém je, že ho máme ve stravě příliš. Tělo si při jeho neustálém odbourávání vůbec neodpočine a pak také – kam ho všechen dát? Navíc freshe ani smoothie nejsou součástí pitného režimu. Organismus s nimi tak musí zacházet jako s jídlem. Bohužel, málokterý odšťavňovač (natož džusový bar) dokáže zachovat ve fresh džusech podíl vlákniny, který najdete v ovoci. Při odšťavnění tak jíme v podstatě jen cukr.

„Ovocné, ale i zeleninové šťávy by měly patřit jen do jídelníčku lidí, kteří mají problémy s trávením. Ostatní, zvlášť chtějí-li hubnout, by měli dát přednost čerstvému ovoci nebo zelenině,“ dodává výživová poradkyně.

Článek vyšel v časopise Dieta

Doporučujeme

Články odjinud