Skvělé osvěžení. Připravte si smoothies - nápoje plné šťávy a zdraví

Skvělé osvěžení. Připravte si smoothies - nápoje plné šťávy a zdraví

Čerstvé nebo mražené ovoce, cukr či med, trocha ledu a výkonný mixér dokážOU vykouzlit ideální letní drink!

Smoothie je zdravý a osvěžující nápoj z čerstvého nebo mraženého ovoce (či zeleniny), často obohacený kávou, čokoládou, někdy také ořechy nebo bylinkami a dochucený sirupem, cukrem či medem. Svěžest mu dodává nejen ovoce, ale také přídavek ledu.

Přidáte-li do něj jogurt, mléko, smetanu nebo také zmrzlinu, získáte tzv. milkshake, hutnější verzi konzumovanou spíš jako svačinu. Smoothies – ovocné nápoje rozmixované ze směsi ovoce, sladidla a ledu se začaly připravovat ve 30. letech minulého století ve Spojených státech.

Nápoje tohoto typu najdeme také v kuchyni Blízkého východu, ale i ve středomořské. Hodně populární se však staly až v 60. letech, kdy se začaly prodávat v obchodech se zdravou výživou. Tak či tak, v jejich přípravě se fantazii meze nekladou a šestice na těchto stránkách je pouze odrazovým můstkem pro vlastní tvorbu!

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Jahodové

Rozmixujte očištěných, 1 hrníček jahod, nakrájených limetkové 2 lžíce medu 3 lžíce a hrst ledu. šťávy, Podávejte granátového s jadérky jablka.

Kiwi

V mixéru rozmělněte 3 oloupaná kiwi, hrst máty, 2 lžíce limetkové šťávy, 3 lžíce tmavého cukru a led.

Borůvkové

Rozmixujte 1 hrníček čerstvých borůvek, 2 lžíce ledu, 3 lžíce javorového sirupu a 1 lžíci makadamových ořechů.

Ananas a mango

Rozmixujte 1 hrníček nakrájeného ananasu, 1 hrníček nakrájeného manga, 2 lžíce sušené syrovátky, 3 lžíce tmavého cukru a hrst ledu.

Z červených pomerančů

Rozmixujte dřeň ze 3 červených pomerančů, šťávu z 1 limetky, 1 lžíci růžové vody, 100 ml sušeného mandlovéhomléka a hrst ledu.

Čokoládové

V šejkru promíchejte 1 malé espreso, 3 lžíce holandského kakaa, 3 lžíce tmavého cukru, 200 ml vody, hrst ledu a smetanu podle chuti.

Článek vyšel v časopise Food 6/2013

Doporučujeme

Články odjinud