Grilovaná svíčková se zeleninou
8 porcí příprava: 40 minut + marinování
- 1,5 kg hovězí svíčkové
- 125 ml olivového oleje
- 45 ml celozrnné dijonské hořčice
- sůl a pepř
Salsa:
- 400 g nakládaných oloupaných rajčat
- 1 červená cibule
- ½ lžičky cukru
Grilovaná zelenina:
- 4 červené, 4 žluté a 4 zelené papriky
- 2 červené cibule
- 125 ml olivového oleje
- 1 palička česneku
Olivový chlebíček:
- 1 ciabatta
- 125 ml olivového oleje
- 100 g rozdrcených černých oliv (nebo tapenáda z nich)
- 100 g opečených piniových oříšků
- 200 g fety
Maso naložte přes noc do směsi oleje a hořčice. Na salsu promíchejte v kastrolu pokrájená rajčata, najemno nakrájenou cibuli, cukr a asi 80 ml vody, přiveďte k varu a nechte odkryté probublávat, až směs zhoustne.
Papriky rozkrojte, zbavte semínek a podélně pokrájejte. Cibuli nakrájejte na klínky, paličku česneku překrojte napůl. Promíchejte s olejem a nechte stranou.
Maso opečte na grilu po stejnou dobu, kterou budete na pánvi opékat zeleninu. Ciabattu pokrájejte na plátky, pokapejte olejem a zprudka opečte na grilu. Zbytek oleje rozmělněte v mixéru s olivami na pastu (tapenádu). Tou pak potřete opečenou ciabattu.
Maso podávejte se salsou, opečenou zeleninou, posypanou fetou a piniovými oříšky, a křupavým chlebem s olivovou pastou.
Pro další recept klikněte na: Tandoori kuře
Pokračování 2 / 4
Tandoori kuře s mangovou salsou
4 porce - příprava: 40 minut + marinování
4 kuřecí prsní řízky
Marináda:
- po 1 lžičce kurkumy, mletého koriandru a římského kmínu
- 2 lžičky koření garam masala
- 1 stroužek česneku, najemno nasekaný
- asi 3cm kousek čerstvého zázvoru, jemně nastrouhanáho
- šťáva z ½ citronu
- 100 ml bílého jogurtu
- hrst nasekaného koriandru
- sůl, chilli a pepř na dochucení
Salsa:
- 1 zralé mango
- 1 červená cibule
- 1 červená chilli paprička
- šťáva z ½ citronu
- hrst lístků koriandru
Do marinády smíchané z uvedených surovin naložte nejlépe přes noc kuřecí maso. Troubu předehřejte na 180 °C a marinované maso pečte asi 20 minut.
Na salsu nakrájejte oloupané mango, cibuli a chilli papričku na drobné kostky a promíchejte s citronovou šťávou a částí koriandru.
Předpečené kuřecí maso krátce opečte na grilu a podávejte se salsou a posypané zbylým koriandrem.
Pro další recept klikněte na: Řecké jehněčí placičky
Nejčastější chyby při grilování? Vyhněte se jim. Jak? Více ZDE
Pokračování 3 / 4
Řecké jehněčí placičky
4–6 porcí - příprava: 30 minut
- 500 g mletého jehněčího masa
- 1 najemno nasekaná cibule
- 1 nastrouhaná mrkev
- 1 větší vejce
- 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
- 1 rozdrcený stroužek česneku
- 1 lžička citronové kůry
- ½ lžičky sušeného oregana
Tzatziki:
- 125 ml bílého jogurtu řeckého typu
- 1 rozdrcený stroužek česneku
- 1 salátová okurka
- 1 lžíce čerstvé máty
- sůl a pepř
K podávání:
- 8 pita chlebů
- salátové lístky
- 400 g nakládané červené řepy
- sůl a pepř
Všechny suroviny na masové placičky smíchejte ve větší míse. Dobře prohněťte rukama a ze vzniklé hmoty utvořte asi osm stejně velkých placiček. Až do doby přípravy je uchovejte v ledničce.
Na tzatziki smíchejte v misce bílý jogurt řeckého typu, česnek, nahrubo nastrouhanou okurku zbavenou semínek a najemno nasekanou mátu. Dochuťte solí a pepřem a dejte vychladit.
Připravené masové placičky opékejte na grilu z obou stran krásně dozlatova. Podávejte je ještě teplé s pita chlebem, salátovými lístky,případně nakládanou červenou řepou a tzatziki.
Pro další recept klikněte na: Chřest s česnekovou strouhankou a vejci
Pokračování 4 / 4
Chřest s česnekovou strouhankou a vejci
8 porcí - příprava: 10 minut
- 80 g másla
- 2 lžíce tekutého medu
- 2 rozdrcené stroužky česneku
- 120 g strouhanky
- 1 kg očištěného zeleného chřestu
- 2 velká vejce uvařená natvrdo
- hrst hladkolisté petrželky
- sůl a pepř
V kastrůlku rozpusťte 50 g másla a lžíci medu. Přidejte rozdrcený česnek a strouhanku a restujte, až strouhanka zezlátne a je krásně křupavá.
V páře uvařte očištěný chřesta pak ho ihned zchlaďte v ledové vodě. Oblanšírovaný chřest podávejte posypaný opraženou ochucenou strouhankou a najemno nasekanými vejci, pokapaný zbylým máslem a medem.



Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - Speciál grilování.