Skvělé recepty pro letní grilování - část II.

6. 8. 2014
Jen máloco chutná tak dobře jako maso nebo jiná pochoutka připravená na grilu, takže rozžhavte rošty, oheň čeká!

Losos grilovaný na thajský způsob

8 porcí - příprava: 30 minut

  • 1,5 kg filetu z lososa
  • 80 ml omáčky teriyaki
  • 30 ml sladké chilli omáčky
  • 1 limetka, nakrájená na plátky

DRESINK:

  • 2 lžíce nakládaného zázvoru
  • 90 ml rýžového octa
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 90 ml sójové omáčky
  • 1 lžíce hořčičného prášku
  • po 2 lžících sezamového oleje a sezamových semínek
  • 170 ml slunečnicového ci řepkového oleje
  • hrst čerstvého koriandru
  • kousek nastrouhaného zázvoru

NUDLOVÝ SALÁT:

  • 400 g asijských nudlí
  • ¼ hlávky najemno nastrouhaného červeného zelí
  • 6 nakrájených jarních cibulek

Všechny uvedené suroviny na dresink dobře promíchejte a dejte vychladit. Uvařené nudle promíchejte se zelím a polovinou jarní cibulky. Rybu položte kůží dolů na lehce olejem potřený grilovací alobal. Přelijte teriyaki a sladkou chilli omáčkou, poklaďte plátky limetky a grilujte. Podávejte s nudlovým salátem, posypanou zbylou jarní cibulkou a přelitou dresinkem.


Zmrzlina s mangovým přelivem

8 porcí - příprava: 30 minut

  • 750 ml kvalitní vanilkové zmrzliny

MANGOVÝ PŘELIV:

  • ¼ hrnku přírodního hnědého cukru
  • citronová nebo limetková kůra
  • 1 zralé mango, oloupané a pokrájené na kostičky
  • 2 kiwi, oloupané a nakrájené na kostičky
  • čerstvá máta na ozdobu

Cukr promíchejte v kastrůlku se 3 lžícemi vody a nechte zkaramelizovat. Odstavte z ohně, nechte trochu vychladnout a teprve pak přidejte ovoce a citrusovou kůru. Zmrzlinu podávejte s vychladlým přelivem a ozdobenou lístky máty.


Pikantní kuřecí paličky

4 porce - příprava: 1 hodina + marinování

  • 8 kuřecích paliček

MARINÁDA:

  • 100 ml olivového oleje
  • po ½ lžičce mletého koriandru, kardamomu a kurkumy
  • 1 lžíce mleté papriky (může být i pálivá)
  • 2 rozdrcené stroužky česneku
  • 1 nasekaná chilli paprička
  • sůl a pepř

NA DOKONČENÍ:

  • lístky koriandru
  • čerstvé nebo opečené plátky bagetky

Ostrým nožem udělejte dva hlubší zářezy do každé kuřecí paličky, aby marináda mohla proniknout co nejvíc do masa. Všechny suroviny na marinádu důkladně prošlehejte v misce, naložte do ní kuřecí maso a nechte odpočívat v chladu nejméně hodinu až dvě (nebo přes noc). Maso pak velmi pomalu opékejte na středně rozpáleném grilu, až je dobře propečené a na povrchu zezlátne. Bude to trvat nejméně 35 minut.

Náš TIP: Kuřecí paličky podávejte s čerstvým nebo opečeným pečivem a různými dipy či omáčkami.


Grilované housky

15–20 kusů - příprava: 15 minut + kynutí

4 hrnky hladké mouky 2 lžíce krupicového cukru ½ lžičky soli 10 g instantního droždí 15 ml slunečnicového oleje

V míse promíchejte všechny suché suroviny. Přilijte olej a asi 325 ml vlažné vody a vypracujte těsto. Důkladně jej propracovávejte vařečkou nebo v kuchyňském robotu, až je vláčné a elastické a nelepí se na vařečku ani na stěny mísy. Lehce jej poprašte moukou a zakryté utěrkou nechte asi 15 minut kynout, až přibližně zdvojnásobí objem.

Z vykynutého těsta vytvoře 15 až 20 bochánků. Lehce je poprašte moukou a nechte ještě asi čtvrt hodiny kynout. Pak je opékejte z obou stran přímo na grilovací mřížce. Podávejte ke grilovanému masu či lahodně opečené zelenině.


Domácí hamburger

6 kusů - příprava: 50 minut

  • 500 g mletého masa
  • strouhanka ze 2 krajíců tmavého chleba
  • hrst najemno nasekané hladkolisté petrželky
  • 30 ml celozrnné hořčice
  • 1 najemno nasekaná cibule
  • 2 prošlehaná vejce
  • sůl a pepř
  • 6 plátků anglické slaniny
  • salátové lístky, plátky rajčat a kroužky cibule k podávání

Mleté maso promíchejte v míse s chlebovou strouhankou, petrželkou, hořčicí a cibulí. Přidejte lehce prošlehaná vejce, osolte a okořeňte. Vše dobře propracujte a z masové hmoty pak tvořte placičky. Každou z nich ještě zabalte do plátku anglické slaniny.

Hamburgery opékejte na grilu 3 až 5 minutz každé strany, až jsou propečené a lákavě zezlátnou. Podávejte je v rozpečené a překrojené sezamové housce, pokryté salátovými lístky, rajčaty a cibulí.

Náš TIP: Ve finále povolte uzdu fantazii a zkuste podávat hamburgery také s cibulovou marmeládou, bazalkovým pestem nebo majonézou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - Speciál grilování.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Nedorozumění, které visí ve vzduchu, by mohlo mít dalekosáhlé důsledky, které nedokážete jen tak vymazat ze svého života. Zkuste se se svým známým domluvit na tom, co je pro vás v současné…

Nejčtenější články