Skvělé recepty pro letní grilování - část II.

6. 8. 2014
Jen máloco chutná tak dobře jako maso nebo jiná pochoutka připravená na grilu, takže rozžhavte rošty, oheň čeká!

Losos grilovaný na thajský způsob

8 porcí - příprava: 30 minut

  • 1,5 kg filetu z lososa
  • 80 ml omáčky teriyaki
  • 30 ml sladké chilli omáčky
  • 1 limetka, nakrájená na plátky

DRESINK:

  • 2 lžíce nakládaného zázvoru
  • 90 ml rýžového octa
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 90 ml sójové omáčky
  • 1 lžíce hořčičného prášku
  • po 2 lžících sezamového oleje a sezamových semínek
  • 170 ml slunečnicového ci řepkového oleje
  • hrst čerstvého koriandru
  • kousek nastrouhaného zázvoru

NUDLOVÝ SALÁT:

  • 400 g asijských nudlí
  • ¼ hlávky najemno nastrouhaného červeného zelí
  • 6 nakrájených jarních cibulek

Všechny uvedené suroviny na dresink dobře promíchejte a dejte vychladit. Uvařené nudle promíchejte se zelím a polovinou jarní cibulky. Rybu položte kůží dolů na lehce olejem potřený grilovací alobal. Přelijte teriyaki a sladkou chilli omáčkou, poklaďte plátky limetky a grilujte. Podávejte s nudlovým salátem, posypanou zbylou jarní cibulkou a přelitou dresinkem.


Zmrzlina s mangovým přelivem

8 porcí - příprava: 30 minut

  • 750 ml kvalitní vanilkové zmrzliny

MANGOVÝ PŘELIV:

  • ¼ hrnku přírodního hnědého cukru
  • citronová nebo limetková kůra
  • 1 zralé mango, oloupané a pokrájené na kostičky
  • 2 kiwi, oloupané a nakrájené na kostičky
  • čerstvá máta na ozdobu

Cukr promíchejte v kastrůlku se 3 lžícemi vody a nechte zkaramelizovat. Odstavte z ohně, nechte trochu vychladnout a teprve pak přidejte ovoce a citrusovou kůru. Zmrzlinu podávejte s vychladlým přelivem a ozdobenou lístky máty.


Pikantní kuřecí paličky

4 porce - příprava: 1 hodina + marinování

  • 8 kuřecích paliček

MARINÁDA:

  • 100 ml olivového oleje
  • po ½ lžičce mletého koriandru, kardamomu a kurkumy
  • 1 lžíce mleté papriky (může být i pálivá)
  • 2 rozdrcené stroužky česneku
  • 1 nasekaná chilli paprička
  • sůl a pepř

NA DOKONČENÍ:

  • lístky koriandru
  • čerstvé nebo opečené plátky bagetky

Ostrým nožem udělejte dva hlubší zářezy do každé kuřecí paličky, aby marináda mohla proniknout co nejvíc do masa. Všechny suroviny na marinádu důkladně prošlehejte v misce, naložte do ní kuřecí maso a nechte odpočívat v chladu nejméně hodinu až dvě (nebo přes noc). Maso pak velmi pomalu opékejte na středně rozpáleném grilu, až je dobře propečené a na povrchu zezlátne. Bude to trvat nejméně 35 minut.

Náš TIP: Kuřecí paličky podávejte s čerstvým nebo opečeným pečivem a různými dipy či omáčkami.


Grilované housky

15–20 kusů - příprava: 15 minut + kynutí

4 hrnky hladké mouky 2 lžíce krupicového cukru ½ lžičky soli 10 g instantního droždí 15 ml slunečnicového oleje

V míse promíchejte všechny suché suroviny. Přilijte olej a asi 325 ml vlažné vody a vypracujte těsto. Důkladně jej propracovávejte vařečkou nebo v kuchyňském robotu, až je vláčné a elastické a nelepí se na vařečku ani na stěny mísy. Lehce jej poprašte moukou a zakryté utěrkou nechte asi 15 minut kynout, až přibližně zdvojnásobí objem.

Z vykynutého těsta vytvoře 15 až 20 bochánků. Lehce je poprašte moukou a nechte ještě asi čtvrt hodiny kynout. Pak je opékejte z obou stran přímo na grilovací mřížce. Podávejte ke grilovanému masu či lahodně opečené zelenině.


Domácí hamburger

6 kusů - příprava: 50 minut

  • 500 g mletého masa
  • strouhanka ze 2 krajíců tmavého chleba
  • hrst najemno nasekané hladkolisté petrželky
  • 30 ml celozrnné hořčice
  • 1 najemno nasekaná cibule
  • 2 prošlehaná vejce
  • sůl a pepř
  • 6 plátků anglické slaniny
  • salátové lístky, plátky rajčat a kroužky cibule k podávání

Mleté maso promíchejte v míse s chlebovou strouhankou, petrželkou, hořčicí a cibulí. Přidejte lehce prošlehaná vejce, osolte a okořeňte. Vše dobře propracujte a z masové hmoty pak tvořte placičky. Každou z nich ještě zabalte do plátku anglické slaniny.

Hamburgery opékejte na grilu 3 až 5 minutz každé strany, až jsou propečené a lákavě zezlátnou. Podávejte je v rozpečené a překrojené sezamové housce, pokryté salátovými lístky, rajčaty a cibulí.

Náš TIP: Ve finále povolte uzdu fantazii a zkuste podávat hamburgery také s cibulovou marmeládou, bazalkovým pestem nebo majonézou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - Speciál grilování.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Připomínejte si neustále, že dosažení vytčeného cíle záleží na tom, jak realisticky dokážete hodnotit činy a chování lidí kolem sebe. To, co vám naslibuje pohledná osoba opačného pohlaví,…

Nejčtenější články