Skvělé recepty z lilku: U těchto 10 pochoutek si na maso ani nevzpomenete!

7. 9. 2022
Na rozdíl od cuket, které si získaly oblibu mnoha kuchařů a kuchařek, zůstávají lilky stále poněkud stranou pozornosti. Přitom jsou ve všech lepších restauracích celého světa oblíbenou stálicí. Co dobrého si z nich můžete připravit?

Lilky, zvané také baklažány, milují teplo, proto se pěstují hlavně v tropických a subtropických oblastech. U nás jsou běžně k dostání hlavně ty s tmavě fialovým zbarvením (kromě toho existují lilky světle fialové, žlutobílé nebo oranžové až červené). Stejně jako v případě cuket jsou nejlepší mladé plody, které jsou na omak tvrdé, při tlaku mírně elastické, s tuhou a lesklou slupkou.

Jaká je nejjednodušší příprava lilku? Podívejte se na video:

Starší měkké lilky s hnědnoucí slupkou nekupujte, jsou hořké až pálivé. Raději se vyhněte i plodům bez stopky, protože právě ta prozradí, nakolik je lilek čerstvý. Musí být zelená, nezaschlá a nezahnědlá. Někoho může odrazovat přirozeně nahořklá chuť lilků, které se lze zbavit jednoduchým trikem. Syrové lilky nakrájejte (na kolečka, kostičky, půlky), osolte a nechte asi půl hodiny stát, aby pustily vodu („vypotily se“). Díky nasolení do sebe také lilky nenasáknou během přípravy tolik oleje. Poté je opláchněte vodou, osušte a pak už je můžete grilovat, zapékat, dusit, smažit, různě plnit, přidávat do salátů, polévek nebo z nich dělat chutnou pomazánku. Zkuste některý z následujících receptů:

Obzvlášť chutný a jednoduchý je lilek opečený na grilu. Dejte si ho jako přílohu k masu nebo doplněný fetou či grilovaným sýrem halloumi.

Lilkové kuličky jsou nenáročné na přípravu a chutnají skvěle. Můžete je připravit také jako placičky a podávat spolu se zeleninou v burgerové housce. 

Grilovaný lilek je skvělý také jako chuťovka na způsob salátu caprese – s lehce opečenými rajčaty, jemnou mozzarellou a voňavou bazalkou.

Díky jednoduchým a rychlým těstovinám s opečeným lilkem, cuketami a rajčaty se budete cítit jako na dovolené v Itálii.

Až ze slunné Sicílie pochází recept na skvělé těstoviny alla norma s rajčatovou omáčkou, které dodává lahodnou chuť opečený lilek.

Lilek skvěle přejímá aroma ostatních surovin, kterými jej dochutíte. Zkuste pečený lilek s voňavými bylinkami a jako doplněk hustý bílý jogurt a domácí rajčatovou salsu.

Máte-li rádi pomazánky a dipy, rozhodně vyzkoušejte hummus z lilku s ořechy kešú. Nejlepší je s pitou nebo chlebem naan.

Původem z Turecka je pokrm s tajemným názvem Imam bajaldi. Lilky se nejdříve naplní dušenou směsí z rajčat, cibule, česneku, další zeleniny a koření a pak upečou dozlatova v troubě.

Z Blízkého východu pochází i recept s pro nás trochu legračním názvem Baba Ganoush. Tahle pomazánka z pečených lilků se často servíruje jako předkrm, zalitá olivovým olejem, posypaná koriandrem a doplněná čerstvě upečenou pitou.

Originální a jednoduchý je recept na lilek pečený v balíčku, který vám navíc ušetří špinavé nádobí. Řecký sýr halloumi má po opečení smetanovou chuť a s jemným lilkem skvěle ladí.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Katalog zboží na Dámě Další zajímavé věci

Horoskopy

První podzimní měsíc se blíží ke svému konci a vy jste stále nepříjemně naladění. I když je to o poznání lepší než před pár dny, stále nejste v kondici. Bohužel se vaše forma nezlepší, do…