Skvrny na zubech a bělení zubů

Skvrny na zubech a bělení zubů

I když si zuby pravidelně čistíme, může se stát, že na nich objevíme skvrny tmavějšího nebo naopak světlejšího odstínu, než je naše přirozená barva zubů. Důvodů může být několik.

Jedním z nich je odraz našeho životního stylu a konzumace potravin. Skvrny na zubech mívají častěji silní kuřáci, sklovinu rovněž obarvují potravinářské pigmenty, které jsou přítomné např. v kávě nebo čaji. Skvrny se mohou tvořit též v důsledku odvápnění, počínajícím zubním kazem, úrazy atd.

Dalším důvodem vzniku skvrn je např. nadměrné množství fluoridu přijímaného v dětství, které způsobí tzv. fluorózu. U jejích lehčích forem se na sklovině vyskytují bílé, tzv. křídové skvrny, u závažnějších poškození je zabarvení žlutohnědé nebo hnědé.

Rovněž antibiotika mohou změnit barvu chrupu. V minulosti hojně používaný tetracyklin se ukládá v zubech a kostech, a proto po jeho aplikaci docházelo u dětí, kterým se teprve vyvíjel stálý chrup, k trvalému narušování vývoje zubu. U takovýchto zubů nalezneme žluté až žlutohnědé zabarvení zejména v krčkové části zubu.

Metoda bělení

Metoda bělení zubů spočívá v aplikaci různě koncentrovaných bělicích prostředků na povrch zubů. Celý proces bělení je založen na silné oxidační reakci v povrchové vrstvě skloviny, který zajišťují peroxid vodíku a karbamid peroxid (peroxihydrát močoviny).

Vhodná zubní pasta a kartáček Ke zdravému a bílému chrupu nám především pomůže dokonalá technika čištění zubů a používání vhodného kartáčku. Velmi účinně také napomáhají bělicí zubní pasty či pasty s lepším čisticím účinkem. To, jestli pasta obsahuje skutečně bělicí látky, by mělo být uvedeno na obalu nebo příbalovém letáku.

„Ve většině případů jsou však pod pojmem „bělicí“ označovány pasty obsahující např. látky snižující tvorbu zubního kamene, látky rozpouštějící zubní povlak, do kterého se ukládají vnější barviva, a další jiné látky. Jde tedy převážně o zubní pasty s lepším čisticím účinkem, které by měly odstranit zubní povlak i případné skvrny od čaje, kávy, cigaret atd.,“ vysvětluje MUDr. Lenka Tůmová.

Například Signal nabízí tři druhy zubních past s lepšími čisticími schopnostmi a bělicími účinky: Signal Integral White, Signal Super Whitening a Signal Whitening.

Antibakteriální systém zubní pasty Signal Integral White poskytuje dlouhotrvající celkovou ochranu proti zubnímu kazu a zubnímu kameni. Účinná bělicí látka Perlite, používaná zubními specialisty jako přírodní forma bělení zubů, navrací každý den zubům jejich přirozenou barvu. Tato pasta velmi dobře odstraňuje skvrny od čajů, cigaret, kávy atd.

Přírodní minerál Perlite, který nepoškozuje zubní sklovinu, rovněž obsahuje zubní pasta Signal Super Whitening. Dále zahrnuje komplex posilujících látek Protegen, díky němuž se zuby stávají odolnějšími a silnějšími proti zubnímu kazu a nežádoucímu zabarvení zubů.

Účinnému čištění a bělení zubů rovněž napomáhá výběr vhodného zubního kartáčku, který má speciálně tvarované štětiny, jež odstraní plak a měkká gumová lamela uprostřed čisticí hlavy kartáčku pomáhá mechanicky vyčistit skvrny a vyleštit povrch zubů. Další možnosti bělení Mít zuby nejen zdravé, ale i krásně bílé je přáním snad každého z nás. V našich stomatologických ordinacích se v poslední době stále častěji setkáváme se zvýšeným zájmem o bělení zubů. Dříve velmi rozšířenou metodou byla aplikace bělicích činidel o vyšších koncentracích na povrch zubů přímo v ordinaci. Dnes se do popředí dostává šetrnější technika domácího bělení zubů.

„V průběhu domácí techniky bělení zubů si pacient sám aplikuje bělicí gel s nižšími koncentracemi bělicích činidel do předem laboratorně zhotoveného nosiče gelu. Nosič je vytvořen dle přesného otisku pacientova chrupu z tenké průhledné vinylové folie. Pacient si aplikuje bělicí gel do nosiče dle instrukcí lékaře a nosič s bělicím gelem si nasazuje na zuby 1-2x denně na dobu 2-3 hodin nebo na celou noc,“ vysvětluje MUDr. Lenka Tůmová.

Ve výsledném efektu mohou zuby zesvětlat o jeden až dva barevné odstíny. Doba udržení výsledného efektu bývá 12-36 měsíců, ale samozřejmě závisí na kvalitě skloviny a dalších faktorech.

Víte, že... Bělení zubů z estetických důvodů není nic nového. Již v roce 1877 popsal Dr. Chapple první bělicí zubní techniku s použitím kyseliny chlorovodíkové.

zdroj: AMI Communications ve spolupráci s odborníky, kteří se zabývají péčí o dutinu ústní

Doporučujeme

Články odjinud