Skvrny od rzi, rtěnky či kečupu lze odstranit i ekologicky!

Skvrny od rzi, rtěnky či kečupu lze odstranit i ekologicky!

Nechce se vám utrácet za drahé odstraňovače skvrn z oblečení nebo stále více cítíte zodpovědnost za znečištěné životní prostředí a snažíte se chovat ekologicky? Máme pro vás několik jednoduchých tipů, jak na skvrny „od lesa“, tedy spíše tak, abychom pomyslný les neznečisťovali.

Pokud byste chtěli najít universální, k přírodě šetrný a levný odstraňovač skvrn na oblečení, s přimhouřeným okem bychom za něj mohli považovat žlučové mýdlo. Jak napovídá sám název, účinnou látkou tohoto typu mýdla je žluč (hovězí). Žlučové mýdlo, tuhé či tekuté (tekuté se lépe hodí na jemné materiály), je 100% biologicky odbouratelné a dobře si poradí se skvrnami od ovoce, vína (i zaschlými), krve, inkoustu, propisky, temper i tuše, trávy i tuku atd. Někdy mýdlo vyřeší problém hned, jindy postupně až po několika aplikacích a praních. Dlužno podotknout, že mýdlo stojí od 15 Kč do 70 Kč, dle značky.

Tipy a triky, jak odstranit různé druhy skvrn: Aneb od vosku ke rtěnce

Vosk: Pokud rychle zareagujete a oblečení dáte ihned do mrazáku nebo potřete ledem, může se vám podařit vosk sloupnout. Zbytky vosku se pak přežehlí přes savý papír a nakonec důkladně potřou žlučovým mýdlem a vyperou.

Žvýkačka: Se žvýkačkou „pracujte“ podobně jako s voskem, nechte ztvrdnout v mrazáku, odrolte a nakonec použijte žlučové mýdlo a vyperte.

Rtěnka, make-up: Velmi opatrně odstraňte pleťovou vodou (ideálně s alkoholem) nebo přímo lihem a vyperte. Opět lze v závěrečné fázi použít žlučové mýdlo.

Tuk a olej: Pokud se potřísníte omastkem při vaření, je první a nejrychlejší i nejjednodušší volbou zakápnutí jarem (bude-li šetrný k přírodě, tím lépe) a vyprání v teplé vodě. Další osvědčenou metodou je opět žlučové mýdlo, někdy zabere i jádrové mýdlo (tzv. s jelenem).

Rez a barva na razítka: Skvrnu zakápněte teplou citronovou šťávou nebo silným roztokem kyseliny citrónové a nechte působit, můžete dočistit lihem a nakonec vyprat.

Krev: Čerstvou skvrnu nikdy nečistěte teplou vodou, krev by se srazila. Látku proplachujte studenou vodou, až skvrna zbledne, pak skvrnu posolte, promněte a na několik hodin namočte do studené vody, nakonec vyperte. Ani starší skvrny neodstraňujte pomocí teplé vody, zde pomůže delší působení sody nebo žlučového mýdla a následné vyprání.

Zeleninové dětské výživy s obsahem mrkve a rajčat: Nejjednodušší je ihned použít žlučové mýdlo, nechat působit a pak vyprat. U „urputných“ skvrn lze proceduru zopakovat. Pokud mýdlo nemáte, můžete aplikovat citrónovou šťávu, popřípadě kyselinu citrónovou.

Dehtová maziva (řetěz jízdních kol apod.): Skvrnu jemně potřete sádlem nebo máslem, po chvíli vše jemně oškrábejte, pak použijte žlučové mýdlo popřípadě jar.

Tráva, barevné ovoce, víno: Opět je nejjednodušší využít schopností žlučového mýdla, nechat působit a pak vyprat. U „urputných“ skvrn lze proceduru zopakovat.

Vždy samozřejmě platí, že u jemných a barvených látek postupujeme velmi opatrně! Pokud není situace akutní, je lepší vše vyzkoušet na méně viditelném místě oděvu.

Doporučujeme

Články odjinud