Po Vánocích tak jako každý rok nastává období, kdy mnoho z nás zkouší nejrůznější diety ve snaze shodit kila nabraná během svátků. První vlaštovkou je tak vynechávání sladkostí. Zdravě a lehce ale lze jíst také nasladko! Jaké pokrmy si můžete dopřát i při dietě?
Strádat nemusíte ani při redukci hmotnosti
Redukční předsevzetí se s novým rokem rozjela na plný plyn. Mnozí proto ubírají kilojouly, kde se dá, a milovníci sladkých obědů či večeří začínají strádat, což však není nutné. Existuje řada báječných sladkých jídel, která si lze s naprosto klidným svědomím čas od času dopřát i během dietnějšího režimu.
Co podle odborníka vyvolává chuť na sladké a jak ji zahnat? Podívejte se na video:
Pokračování 2 / 6
Tvarohové taštičky bez přidaného cukru
Bílkoviny jsou pro efektivní hubnutí důležité. Jsou výrazně sytivé, prodlužují pocit plnosti a oddalují hlad, tedy i další konzumaci. Největší zásobárnou bílkovin jsou potraviny živočišného původu a dále také luštěniny. Skvělým a variabilním zdrojem je kupříkladu měkký tvaroh, ten obsahuje až třikrát více bílkovin než jogurt. Je-li nízkotučný, spojuje v sobě dvě báječné vlastnosti dietní potraviny – je bohatý na bílkoviny a zároveň chudý na tuk, a jako bonus navíc obsahuje velké množství vápníku. A právě měkký tvaroh je základní ingrediencí pro nízkotučné tvarohové taštičky, které neobsahují žádný přidaný cukr.
Suroviny
250 g měkkého tvarohu (ne vaničkový, polotučný)
250 g polohrubé mouky
1 vejce
špetku soli
lžíci Hery či másla
vlhčí sušené švestky nebo meruňky.
Postup
Vypracujeme vláčné těsto, rozválíme jej na 2 mm a hrnkem vykrajujeme kolečka. Ta plníme sušenou švestkou či meruňkou, přehneme a tvarujeme taštičky. Taštičky vaříme zhruba pět minut od doby, kdy vyplavou na hladinu. Lze je připravovat i na páře.
Marta Pušová
28. prosince 2022
Pokračování 3 / 6
Přirozeně bezlepkový jáhelník
Jáhly neboli loupané proso bývaly jednou ze základních potravin našich předků. Jsou přirozeně bezlepkové a obsahují pouze 1 g tuku ve 100 g. Pyšní se obsahem mnoha minerálních látek a vitaminy skupiny B. Jáhly jsou bohaté na vlákninu, která je nezbytná pro dobrou funkci střev a zdravé hubnutí. Vláknina je totiž výrazně sytivá a oddaluje pocit hladu. Podle čínské medicíny jáhly zahřívají, jejich konzumace se tedy doporučuje především v zimních měsících. Jáhly sice obsahují jen malé množství bílkovin, avšak v jáhelníku „doženeme“ jejich deficit vajíčky. Extra porci vlákniny a vitaminů pak přidá sušené ovoce.
Suroviny
0,5 l mléka (může být i rostlinné)
100g jáhel
3 vejce
3 jablka
3 balíčky vanilkového cukru (3x 10 g)
lžičku másla či oleje
špetku skořice.
Postup
Před vařením jáhly důkladně propláchneme horkou vodou, aby nebyly hořké. Poté je vaříme v mléce doměkka. Směs necháme dojít pod pokličkou. Do „kaše“ přidáme žloutky utřené s cukrem, špetku skořice a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Vše navrstvíme do vymazané dortové formy, poklademe tenkými plátky oloupaných jablek a pečeme na 180 stupňů zhruba 40 až 45 minut.
Martina Machová
10. prosince 2022
Pokračování 4 / 6
Báječné pohankové palačinky
Stejně jako jáhly, je i pohanka přirozeně bezlepková a snadno stravitelná. Na rozdíl od jahel však obsahuje až třikrát více bílkovin. Přidáním vajec do těsta jejich množství značně navýšíme. Pohanka dále disponuje cennou rozpustnou i nerozpustnou vlákninou, vitaminy skupiny B, vitaminem E a mnoha minerálními látkami včetně často deficitního železa. Tuku je v pohance minimum. Pohankové palačinky jsou bohaté nejen na bílkoviny, ale i na vlákninu, což je pro redukční režimy velmi cenné. Chuť pohankových palačinek pro nás bývá nezvyklá, proto doporučujeme přidat špaldovou mouku.
Suroviny
0,5 l mléka (může být i rostlinné)
100 g pohankové mouky
100 g špaldové hladké mouky (může být i obyčejná pšeničná)
vejce
špetka soli
lžička vanilkového cukru.
Postup
Ze všech ingrediencí vymícháme hladké tekutější těsto, které necháme hodinu až dvě odpočinout. Těsto lijeme v tenké vrstvě na rozpálenou pánev. Palačinky plníme dle chuti, ideálně nedoslazovaným pomačkaným ovocem.
Martina Machová
3. prosince 2022
Pokračování 5 / 6
Zapomenutý rýžový nákyp
Rýže sice obsahuje hojně sacharidů, avšak v nákypu je obohacena také vejci a mlékem – tedy bílkovinami, a dále pak vlákninou z ovoce. Ovocná vláknina zajistí delší pocit sytosti a ovoce dodá řadu vitaminů a minerálů. Nákyp je prakticky netučný a lze jej připravit i ze zbytkové rýže.
Suroviny
250 g kulatozrnné rýže
1 litr mléka
60 g třtinového cukru
půl lžičky skořice
3 vejce
lžičku másla nebo oleje
0,5 kg rozmrazených okapaných švestek (popř. meruněk nebo pokrájených jablek), jablka lze kombinovat s ořechy a rozinkami
Postup
Rýži propláchneme a za častého míchání vaříme v mléce se špetkou soli doměkka. Nakonec přidáme máslo. Směs necháme vychladnout, poté vmícháme cukr, žloutky a ovoce. Jemně promícháme, přendáme do dortové formy a navrch uhladíme ušlehaný sníh (ideálně bez dalšího cukru). Pečeme na 180 stupňů, dokud sníh není světle hnědý.
Martina Machová
19. listopadu 2022
Pokračování 6 / 6
Superpotravina quinoa s banánem a ořechy
Quinoa byla jednou ze základních potravin Inků. V současnosti ji právem řadíme mezi superpotraviny. Pyšní se velmi kvalitními bílkovinami, a to na potravinu rostlinného původu v úctyhodném množství 14 g na 100 g zrnek. Quinoa obsahuje i značné množství vlákniny, minimum tuku a řadu vitaminů a minerálů v nezanedbatelných hodnotách. Quinoa je skvělou potravinou nejen pro ty, co se chtějí zdravě a „redukčně“ stravovat, ale vzhledem k obsahu komplexních bílkovin i pro vegetariány a vegany.
Suroviny
0,5 hrnku quinoy
hrnek vody
banán
lžíci tekutého medu (popřípadě javorového či obilného sirupu)
vlašské ořechy dle chuti
špetka skořice
špetka soli
Postup
Quinou vaříme se špetkou soli do vyvaření vody, v případě potřeby vodu přilijeme. Hotovou hmotu necháme vychladnout. Do vychladlé quinoy vmícháme nadrobno nakrájený banán a ostatní ingredience, pro lepší konzistenci lze přidat trochu mléka.
redakce
29. listopadu 2022