Sladké a slané zapečené žemlovky. Zkuste osvědčené recepty

Sladké a slané zapečené žemlovky. Zkuste osvědčené recepty

Žemlovka je pokrm, který nás vrací do dětství a do vzpomínek. Ale proč si ji nevychutnat i v dospělosti? Máme pro vás nejen sladký, ale i slaný recept!

Žemlovka s jablky a hruškami

4 porce, příprava: 50 minut

600–700 g jablek (např. Gala), 480–550 g hrušek (např. Williams), máslo, strouhanka a cukr na formu, 1 celá veka, 250 ml smetany 30%, 3 vejce, 125 g mascarpone, 25–30 g krystalového cukru, 50 g rozinek, mletá skořice a vanilka

KARAMEL: 250 g třtinového cukru, 2 lžíce medu

Jablka a hrušky omyjte a osušte. Odstraňte jádřince, jablka nakrájejte na kostičky a hrušky nastrouhejte. Zapékací mísu vymažte máslem a vysypte směsí cukru a strouhanky (2 : 1). Do vymazané nádoby vyskládejte suchou veku. Udělejte karamel: do 100 ml studené vody vsypte cukr a přidejte med. Vařte tak dlouho, až karamel zhoustne a změní barvu do medově zlaté. Přidejte nakrájená jablka a skořici. Nechte chvíli povařit, dokud trochu nezměknou. Na předem vyskládanou veku vysypte karamelizovaná jablka. Položte druhou vrstvu veky. Smetanu rozšlehejte s vejci a směsí zalijte žemlovku. Pak ji posypte hruškami smíchanými s mascarpone, cukrem a rozinkami. Uhlaďte a pečte v předehřáté troubě při 170 °C asi 25 až 30 minut.

Náš TIP: Pokud nemáte rádi hodně sladkou chuť karamelu, můžete jablka nastrouhat stejně jako hrušky a mascarpone přimíchat i k nim. Do hruškové směsi zkuste pro změnu přidat nasekané ořechy.

Postup přípravy žemlovky najdete i tady ve videu:

Pokračování 2 / 3

Zeleninová žemlovka s platýsem a mozzarellou

4 porce, příprava: 50 minut

500–750 g žitného celozrnného chleba, máslo a hrubá mouka na formu, česnek, olivový olej, sůl a pepř, 2 lilky, 2 cukety, 400–500 g filetů z platýse, tymián, 250 ml smetany 30%, 3 vejce, 200 g mozzarelly

Chleba nakrájejte na krajíce. Zapékací mísu vymažte máslem a vysypte moukou. Na dno vyskládejte chleba a potřete ho tenkou vrstvou česnekové pasty, kterou jste připravili rozmixováním česneku s olivovým olejem a trochou soli. Lilky a cukety omyjte. Lilky nakrájejte po délce, cukety na silnější kolečka. Osolte a opepřete. Lilky a cukety orestujte nasucho. Lilky vyskládejte na chléb, na ně položte platýse, potřete olejem a posypte solí, pepřem a tymiánem. Zakryjte kolečky orestované cukety a na ně naskládejte další vrstvu chleba. Smetanu vyšlehejte s vejci a rovnoměrně zalijte celou žemlovku. Navrch položte kolečka mozzarelly a nastrouhejte citronovou kůru. Pečte v předehřáté troubě při 175 °C asi 30 minut.

Náš TIP: Můžete připravit vegetariánskou verzi, když vynecháte rybu a přidáte další zeleninu podle chuti. Celozrnný chléb nahraďte jiným pečivem, které zbylo od snídaně.

Pokračování 3 / 3

Rajčatová žemlovka

Suroviny:

1 ks veky
8 ks rajčat
2 ks papriky
2 ks cibule
3 stroužky česneku
4 ks vajec
250 g klobásy nebo špekáčků
kečup – jemný
mléko
sůl
1 lžíci sýra
bazalka


Rohlíky nakrájíme na plátky a zvlhčíme mlékem. Na dno vymazané a strouhankou vysypané formy uložíme vrstvu rohlíků, na kolečka nakrájená rajčata, kolečka cibule, proužky papriky, plátky vajec, kolečka klobásy, pokapeme kečupem a vrstvení ještě jednou zopakujeme. Na vrchu budou plátky rohlíků.

V 1 dl mléka rozmícháme strouhaný sýr (sýr nemusí být), prolisovaný česnek, trošku soli a jemně sekanou bazalku a zalejeme. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.
(Recept je z webu Recepty.cz)

Doporučujeme

Články odjinud