Slané recepty z vlašských ořechů, které stojí za ochutnání: kuře, pesto i pasta | Foto: iStock

Foto: iStock

Slané recepty z vlašských ořechů, které stojí za ochutnání: kuře, pesto i pasta

Vlašské ořechy jsou jednou z plodin, kterou si pravidelně spojujeme s podzimem. Pokud už vás omrzely sladké koláče a dezerty, zkuste tentokrát zpracovat vlašské ořechy naslano. Těstoviny s vlašskými ořechy, pečené kuře s ořechovo-švestkovou nádivkou, špaldovo-ořechové halušky s bazalkou, pesto z vlašských ořechů či pomazánka z nich vám určitě budou chutnat!

Těstoviny s vlašskými ořechy

Suroviny

150 g vlašských ořechů
5 snítek oregana
1 snítka šalvěje
3 snítky bazalky
2 stroužky česneku
6 lžic olivového oleje
60 g parmazánu + na posypání
300 g těstovin tagliatelle, tagliolini
sůl
pepř mletý

Postup

Ořechy dejte do mixéru, přidejte nahrubo nasekané bylinky, oloupaný a rozdrcený česnek, osolte a mixujte, dokud nevznikne hustá kaše. Přidejte olivový olej a nastrouhaný parmazán, opět mixujte, dokud se všechny suroviny nespojí. Omáčku přelijte do velké mísy.

Těstoviny uvařte podle návodu na obalu, aby byly na skus. Sceďte je a ponechte si asi 1 šálek vody, v níž se vařily. Horké těstoviny přidejte do mísy k omáčce a dobře promíchejte. Podle potřeby přilijte ještě vodu z těstovin, která upraví konzistenci omáčky, a opět pečlivě promíchejte, aby se všechny těstoviny obalily. Těstoviny nandejte na talíře a posypte strouhaným parmazánem. Dochutit je můžete trochou čerstvě mletého pepře, soli a pár kapkami olivového oleje.

Jak na fettuccine s omáčkou z vlašských ořechů? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Pečené kuře s ořechovo-švestkovou nádivkou

Suroviny

olivový olej 2 lžíce
menší kuře v co nejlepší kvalitě 1 ks
citronová šťáva 1 lžíce
vypeckované sušené švestky, nakrájené nadrobno 100 g
nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu
vlašské ořechy (opražené a nasekané nahrubo) 200 g
červená cibule, nastrouhaná 1 ks
sůl a čerstvě namletý pepř

Postup

Troubu předehřejte na 180 °C. Kuře celé potřete olejem a posypte sumacem nebo promíchejte olej s citronovou šťávou a pak kuře potřete.

Nakrájené švestky promíchejte s citronovou kůrou, šťávou, ořechy a cibulí a touto směsí kuře nadijte. Otvor můžete zajistit párátkem. Vložte do trouby a pečte asi 1 hodinu nebo až bude kuře propečené a zlatohnědé.

Pokračování 3 / 5

Špaldovo-ořechové halušky s bazalkou

Suroviny

NA TĚSTO
krupice špaldová celozrnná 200 g
mouka špaldová hladká 200 g
vlašské ořechy mleté 100 g
vejce 2 ks
sůl 2 ČL
ořechový olej 1 PL, lze nahradit olivovým

NA OCHUCENÍ
kozí sýr 200 g, lze nahradit ovčí brynzou
sušená bazalka 3 ČL
sůl
pepř čerstvě mletý
bazalka čerstvá
vlašské ořechy opražené

Postup

Do velkého hrnce dejte vařit vodu a osolte ji. V míse smíchejte mouku, vejce, sůl, mleté ořechy, lžíci oleje a postupně přilévejte 200–220 ml vody. Promíchejte na hladké těsto; mělo by být husté tak, abyste ho snadno protlačili sítem na halušky.

Těsto co nejdřív protlačte přes speciální síto do vroucí osolené vody; klidně ve dvou várkách. Počkejte, až halušky vyplavou na hladinu a voda bude opět vřít; od této chvíle vařte pět minut. Pak halušky vylovte cedníkem.

Scezené halušky dávejte do hrnce nebo mísy s kozím žervé či s brynzou a ještě horké promíchejte. Ochuťte bazalkou, solí, popřípadě troškou pepře a podávejte posypané opraženými vlašskými ořechy a čerstvými bylinkami.

Pokračování 4 / 5

Pesto z vlašských ořechů

Suroviny

bazalka 1 hrnek, lze nahradit petrželkou
vlašské ořechy opražené nasucho 2 PL
parmazán strouhaný 2 PL
česnek 1 stroužek
olivový olej extra panenský 2 PL
sůl

Postup

Nasekejte v robotu na středně hrubo 1 hrnek bazalky nebo petrželky, 2 lžíce nasucho opražených vlašských ořechů, 2 lžíce strouhaného parmazánu, 1 stroužek česneku a 2 lžíce panenského olivového oleje. Dobře promíchejte. Osolte.

Pokračování 5 / 5

Pomazánka s vlašskými ořechy

Suroviny

200 g sýru niva
200 g pomazánkového másla
1 bílý jogurt
30 g vlašských ořechů

Postup

Nivu nastrouhejte, ořechy nahrubo posekejte a smíchejte s ostatními surovinami. Nechte 1 den proležet v chladu. Z pomazánky můžete také vyrobit jednohubky. Z tuhé hmoty stačí vytvořit kuličky a obalit je v drti z vlašských ořechů.

Doporučujeme

Články odjinud