Šlápněte do pedálů! Na kole se nejefektivněji hubne!

Šlápněte do pedálů! Na kole se nejefektivněji hubne!

Odborníci i výzkumy se shodují na prostém receptu – mezi nejefektivnější způsoby hubnutí patří jízda na kole. Spojuje několik důležitých vlastností, které z ní dělají prospěšnou aktivitu: pohyb na kole na čerstvém vzduchu prospívá srdci a cévám, šetří klouby a napomáhá efektivnímu spalování tuků.

Mohlo by se zdát, že čím náročnější tempo zvolíte, tím rychleji budete hubnout. Ale pozor! Vyšší intenzita znamená sice rychlejší spalování, ale tělo si energii začne brát z rychle dostupných zdrojů, což jsou cukry. Výsledkem je rychlá únava, hlad a minimum spálených tuků. Tuky, tedy pomalejší zdroje, začnete spalovat při mírné intenzitě. Aby měl ale takový pohyb potřebný efekt, musíte jej provozovat dlouho. Prvních deset minut totiž spalujete jen cukry a až poté se pomalu rozjíždí motor tukového spalování. Naplno tukový metabolismus pracuje až po půl hodině. Pokud tedy chcete účinně hubnout, minimum je půlhodinová vyjížďka.

Vodítkem pro správné tempo hubnoucí vyjížďky je určení tepové frekvence. Nejlépe poslouží běžně dostupné sporttestery, ale obejdete se i bez nich, stačí prostý výpočet. Přibližně zjistíte svou maximální tepovou frekvenci (MTF), když od hodnoty 220 odečtete svůj věk. Pro hubnutí pak platí, že by se tepová frekvence měla pohybovat kolem 65 % MTF. To znamená, že dvacetiletý člověk by měl mít při šlapání kolem 130 tepů. I pro orientační odhad tepu je snadná pomůcka: pokud můžete mluvit plynule bez popadání dechu, váš tep je nejspíše v doporučené hranici. Pro svůj trénink si proto pamatujte pravidlo 3 – 30 – 130. Tedy na kolo vyrazte minimálně 3x týdně po dobu aspoň 30 minut v zátěži kolem 130 tepů.

„Při přípravě na vyjížďku nezapomeňte na správné vybavení, které pravidelné polykání kilometrů zpříjemní. Základem je kvalitní kolo. Podle převažujícího typu cest v okolí si zvolte vhodný druh. Silniční kola jsou rychlá a lehká, ale mimo kvalitní asfaltové cesty z vás vytřesou duši. Horské kolo je těžší, pláště mají větší odpor, ale bez obav se na něm můžete vydat téměř kamkoli. Ideálním kompromisem jsou krosová kola, která dobře ‚jedou‘, mají pohodlný posed a zvládnou polní lesní cesty i lehčí terén. Stále rozšířenější jsou dnes dámské řady kol přizpůsobené specifickým požadavkům a potřebám žen. Neliší se jen designem, ale hlavně geometrií a pro ženy přizpůsobenými součástkami,“ radí Jaroslav Rygl, marketingový manažer výrobce kol.


Nechcete hubnout sami? Navštivte náš FITweb.cz!

Hledáte vhodná sportoviště, holdujete pohybu? Navštivte také kdesportovat.cz a ocviceni.cz.

Doporučujeme

Články odjinud