Slavné čarodějnické procesy: Davová hysterie, pověrčivost a masové vraždění  | Foto: Istock

Foto: Istock

Slavné čarodějnické procesy: Davová hysterie, pověrčivost a masové vraždění

Bezmála tři století trval hon na čarodějnice. Inkvizitoři neměli slitování, své oběti mučili a zabíjeli ve jménu božím, přičemž souhlas k tomu jim dal samotný papež. Odhaduje se, že během procesů bylo popraveno až 100 000 lidí, pravděpodobně jich ale za oběť padlo mnohonásobně víc. Které brutální hony patřily k těm nejznámějším?

Čarodějky ze Salemu

V roce 1692 v Evropě řádila inkvizice v plném nasazení, do Nového světa ale obavy ze zlých sil teprve dorazily. Všechno vzniklo v domě salemského reverenda Samuela Parrise, kdy jeho devítiletou dceru a jedenáctiletou neteř začaly sužovat děsivé a nevysvětlitelné záchvaty. Přivolaný lékař si s nimi nevěděl rady, a tak prohlásil, že jsou očarované.

Stejné potíže se u místních dětí šířily jako lavina, proto museli pohlaváři rychle jednat. Podezření padlo nejdřív na tři ženy – otrokyni Titubu, žebračku Sarah Good a stařenu Sarah Osborne. Zřejmě ve snaze zachránit si krk, první jmenovaná spolčení s ďáblem přiznala, a tím se dal do pohybu krvavý hon na čarodějnice. V Salemu bylo odsouzeno a pověšeno celkem devatenáct žen a mužů a jeden muž byl umučen k smrti. Několik dalších lidí pak prý zemřelo ještě ve vězení v důsledku příšerných podmínek.

Irská travička manželů

V roce 1324 mělo Irsko první oběť inkvizice. V městečku Kilkenny žila šlechtična Alice Kyteler, která byla krásná, tajemná a s holandským původem. Už jen tím se stala trnem v oku místních obyvatel. Nejvíc ale pobuřovala svým životem. Byla totiž čtyřikrát vdaná, přičemž její zámožní manželé vždy po několika letech umírali za záhadných okolností.

Po inkvizičním soudu byla obviněna z kacířství, rituálního obětování zvířat a obcování s démonem, a také měla být předsedkyní tamního čarodějného spolku. Pod vlivem trýznivého mučení vše doznala a měla být na náměstí upálena. To se však nestalo, protože den před popravou Alice ze své cely uprchla neznámo kam.

Pokračování 2 / 5

Čarodějnice na Jesenicku a Šumpersku

Také české země měly své čarodějnice. Stalo se to konkrétně ve Slezsku a na vině byl mor, který v 17. století kosil stáda dobytka. Lidé to samozřejmě sváděli na nadpřirozené síly a první obvinění padlo na Barboru Schmiedovou, kterou zřejmě ze žárlivosti nařkl vlastní manžel. Byla upálena společně s dalšími šesti ženami. Rozběhl se kolotoč procesů, kdy během následujících osmdesáti let bylo za čarodějnictví popraveno pět stovek nevinných lidí, přičemž polovina z nich pocházela z Jesenicka.

Pokračování 3 / 5

Záhada Moll Dyer

Pokud jste viděla horor Záhada Blair Witch, tak si nejspíš vybavujete, že hlavní postavou byla čarodějnice Moll Dyer. Jméno si tvůrci ale nevymysleli. Moll žila na konci 16. století v americkém Marylandu a byla obviněna z čarodějnictví. Jedné zimní noci ji místní obyvatelé vyhnali z domova a o několik dní později našli její zmrzlé tělo u velkého kamene. Její zlý duch pak podle pověstí pronásleduje každého, kdo se přiblíží k její dřevěné chatě, aby se Moll pomstila těm, co jí ublížili.

Pokračování 4 / 5

Pražské běsnění

O něco méně proslulé procesy pamatuje i Praha. Ten první se konal v roce 1498 a obviněno bylo pět žen, které byly manželkami vlivných pražských měšťanů, a bývalý primas Nového města Jan Kameník. Obviněné prý měly vyrobit škodlivý prach, kterým trávily lidi, a pomáhat jim měl právě Kameník, jehož při trýznivé tortuře nařkla vlastní žena. Za půl roku bylo vyšetřováno asi 125 lidí a z toho 20 skončilo na hranici. V druhém slavném procesu šlo o 16 chlapců z malostranské jezuitské koleje, kteří měli vyvolat ďábla. Naštěstí se do toho vložil císař Ferdinand III., jenž nechtěl, aby mezi jezuity vznikl skandál. Vyšetřovací komise vyhodnotila jejich čin jako dětskou hru a chlapci byli zproštěni obvinění.

Pokračování 5 / 5

Bohatá německá vdova

Katharina Henot nevynikala krásou, ani nesbírala bylinky. Byla to bohatá vdova oblíbená mezi lidmi, navíc věřící katolička. O to víc bylo obvinění šokující. Její otec utekl z Nizozemska v době povstání proti Španělům a byl vděčný za vřelé přijetí v Kolíně nad Rýnem. Pocházela z dobře situované rodiny, která patřila k těm vlivnějším.

Jenže v nedalekém klášteře jeden exorcista vyháněl ďábla z několika mladých dívek a jedna z nich ze své posedlosti obvinila právě Katharinu. I tohle jediné nařčení stačilo k tomu, aby byla nevinná žena v roce 1627 odsouzena k smrti. Nejprve ji udusili před branami Kolína a pak její tělo spálili.

Doporučujeme

Články odjinud