Arnold Schwarzenegger v roli Barbara Conana Profimedia

Arnold Schwarzenegger v roli Barbara Conana Profimedia

Arnold Schwarzenegger jako guvernér Kalifornie Profimedia
Cynthia Nixon bojuje za prává LGBT komunity Profimedia
Herečka byla hvězdou seriálu Sex ve městě Profimedia
Cynthia Nixon se ucházela o post guvernérky New Yorku Profimedia
21
Fotogalerie

Slavní v politice: Kdo z celebrit pověsil kariéru na hřebík a stal se politikem?

O tom, že slavné osobnosti dokážou ovlivnit politické smyšlení lidí, není pochyb. Některé svého vlivu využily, vzdaly se své herecké či hudební kariéry a vstoupily do politiky. Kdo to byl a jak se jim vedlo?

Arnold Schwarzenegger

Když se někdo zeptá, kdo z herců se stal slavným politikem, většině lidí se pravděpodobně vybaví svalnatý herec Arnold Schwarzenegger. Ten zejména v osmdesátých a devadesátých letech oslňoval svou muskulaturou v akčních filmech, jako jsou Barbar Conan, Terminátor, Predátor nebo Totall Recal. Do politiky se vrhnul zničehonic po hlavě v roce 2003, kdy se stal guvernérem Kalifornie. Přesto, že byl za svoje činy v období svého působení kritizován a dokonce byl jmenován jedním z nejhorších guvernérů v historii, udržel si svůj post až do roku 2011. Dokonce chtěl kandidovat i na prezidenta! Naštěstí to americká ústava nepovoluje.

Pokračování 2 / 8

Cynthia Nixon

Zrzavou právničku Mirandu ze seriálu Sex ve městě jistě není třeba představovat. V politice se začala angažovat ještě v době vysílání seriálu, tedy v roce 2001, kdy se stala aktivistkou v boji za kvalitní vzdělávání, za zdraví žen a za práva komunity LGTB. Toto téma je jí blízké, protože se sama v roce 2004 přiznala k homosexualitě a její syn je transsexuál. Cynthia se navíc v loňském roce ucházela o post guvernérky v New Yorku, nakonec ale nezvítězila. V politice se však angažuje i nadále.

Pokračování 3 / 8

Ronald Reagan

Ronald Reagan je především známý díky tomu, že ukončil studenou válku. Do politiky vstoupil v roce 1967, kdy byl zvolen guvernérem Kalifornie, v letech 1981 až 1989 pak byl americkým prezidentem. Málo se ale mluví o jeho herecké minulosti. Téměř třicet let se totiž bývalý americký prezident objevoval v amerických westernech, a to v letech 1937 až 1964. Na svém kontě měl desítky filmů, vidět ho můžete například ve snímcích jako Cesta do Santa Fe, Osudová cesta nebo Nádherný pocit.

Pokračování 4 / 8

Shirley Temple Black

Koho by napadlo, že ta malá holčička, která svým hereckým talentem a krásnou tvářičkou okouzlovala ve filmech jako Heidi nebo Little Miss Broadway, se jednou stane poměrně úspěšnou političkou, jež bude mít vliv i na Českou republiku? V roce 1947 se objevila na stříbrném plátně ve filmu That Hagen Girl po boku Ronalda Reagana, budoucího amerického prezidenta, spolu s ním se pak také ocitla v politice. Ona sama nastoupila politickou dráhu, když v roce 1967 kandidovala do Kongresu. Zastupovala USA v OSN v letech 1969–1970, působila také jako velvyslankyně v Ghaně v letech 1974–1976 a v Česku 1989–1993. Bylo jí také uděleno několik čestných doktorátů.

Pokračování 5 / 8

Roseanne Barr

Jistě si vybavíte oblíbený americký sitcom Roseanne, který již několikrát běžel i na českých obrazovkách. A právě jeho hlavní hrdinka, herečka a komička Roseanne Barr se pokoušela o kariéru v politice, když v roce 2012 kandidovala na post prezidenta Spojených států amerických. Zřejmě aby si svoji účast v politice pojistila, ucházela se zároveň o post premiéra v Izraeli, což bylo díky jejímu dvojímu občanství možné. Neuspěla ani v jedné kandidatuře a doposud není jasné, zda nešlo spíš o nějaký její výstřelek.

Pokračování 6 / 8

Clint Eastwood

V Kalifornii mají herce evidentně rádi a vidí v nich budoucnost. Clint Eastwood však neudělal žádný zásadní zlom ve světové politice a tu americkou ovlivnil jen lehce. Bylo to v letech 1986 až 1988, kdy se stal starostou třítisícového městečka Carmel v Kalifornii. Co se týče filmu, byl daleko úspěšnější jak před kamerou, tak za ní. V šedesátých letech okouzloval ženy v rolích drsňáků a stal se jednou z nejvýdělečnějších filmových hvězd. V sedmdesátých letech se začal víc a víc soustřeďovat na roli režiséra, což mu vyneslo ještě větší úspěchy. Dnes se doma může kochat hned několika Oscary a mnoha dalšími cenami především za filmy Million Dollar Baby a Nesmiřitelní, ale i za řadu dalších.

Pokračování 7 / 8

Michael Kocáb

Michael Kocáb sice není herec, jako muzikant je ale v České republice více než úspěšný. Už za dob totality založil kultovní kapelu Pražský výběr, která byla perzekuována za politickou provokaci a měla na pět let zakázanou činnost. Kocáb byl ale navíc jednou z hlavních postav revoluce v roce 1989. Byl jedním ze zakladatelů Občanského fóra, dohlížel na odsun ruských vojsk z Československa, v parlamentu byl členem zahraničního výboru a později působil jako poradce prezidenta Václava Havla. Poté politiku opustil a věnoval se hudbě a podnikání. Vrátil se v roce 2009, a to do funkce ministra pro oblast lidských práv a národnostních menšin, po roce však podal demisi. K politice má stále blízko, věnuje se však především muzice. Skládá filmovou hudbu a obnovil činnost Pražského výběru, s nímž v loňském roce vystoupil jako předskokan kapely Rolling Stones.

Pokračování 8 / 8

Matěj Stropnický

V roce 2008 na sebe Matěj Stropnický přitáhl pozornost, když přijal roli ve snímku Máj, kde okouzloval mladé dívky v roli loupežníka Viléma. Přibližně v té době se začala řešit i jeho politická kariéra. V politice se angažuje od roku 2006 za Stranu zelených, kde byl i zvolen předsedou strany. Před dvěma lety také veřejně přiznal svoji sexuální orientaci a nedávno se vrátil k hraní. Momentálně ho můžete vidět v představení divadla La Fabrika Úplné zatmění, kde hraje po boku svého partnera Daniela Krejčíka.

Doporučujeme

Články odjinud