Slavnostní menu časopisu F.O.O.D. | Zdroj: Nina Novák

Zdroj: Nina Novák

Slavnostní menu časopisu F.O.O.D.

Časopis F.O.O.D. slaví 7. narozeniny. Pochutnejte si s námi na rafinované polévce, na tradičním předkrmu a na lahodné roládě s nádivkou.

Hříbkovo-bramborová polévka

4 porce - příprava: 45 minut

  • 200 g hříbků
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1/2 celeru
  • 1 petržel
  • 300 g brambor
  • 2 lžíce oleje
  • 1 l vývaru
  • sůl a pepř
  • hladkolistá petržel

TOPPING:

  • 125 g hříbků nebo jiných čerstvých hub
  • 40 g vlašských ořechů
  • 1 šalotka
  • 2 lžíce oleje
  • sůl a pepř

Hříbky očistěte a nakrájejte na plátky. Cibuli, mrkev, celer, petržel a brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci zahřejte olej. Přidejte houby a zeleninu a restujte. Pak zalijte vývarem, osolte, opepřete a vařte doměkka. Poté vše rozmixujte tyčovým mixérem a dochuťte.

Připravte topping: hříbky nakrájejte na plátky, jádra ořechů nasekejte nadrobno a nasucho opražte na pánvi, šalotku nakrájejte najemno a orestujte na oleji. Přidejte nakrájené houby a restujte, dokud se neodpaří voda z hub. Pak přisypte nasekanou petržel a ořechy a dochuťte solí a pepřem. Polévku rozdělte do talířů a ozdobte toppingem.


Jemný hovězí tatarák s okurkami

4 porce - příprava: 25 minut

  • 200 g hovězí svíčkové
  • 3 lžíce oleje
  • 2 šalotky
  • 2 kyselé okurky
  • 1/2 svazku pažitky
  • sůl a pepř
  • 1 jarní cibulka
  • 4 feferonky na ozdobu
  • ředkvičkové výhonky
  • 100 g zakysané smetany

Maso očistěte, nasekejte najemno a dejte do mísy. Pokapejte olejem a promíchejte. Přidejte nadrobno nakrájenou šalotku, okurku a pažitku. Osolte, opepřete a zamíchejte. Na talíře zformujte porce tataráku pomocí kulaté formičky. Navrch nasypte nakrájenou jarní cibulku a klíčky ředkviček. Obložte feferonkou a přidejte lžičku zakysané smetany.


Telecí roláda s bramborovo-špenátovým pyré

4 porce - příprava: 3 hodiny

NÁDIVKA:

  • 10 plátků toastového chleba
  • 1 šalotka
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce rozinek
  • 2 lžíce mandlí
  • 3 vejce
  • 2 lžíce nasekané petržele
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek

MASO:

  • 1,5 kg telecí kýty
  • sůl a pepř
  • snítka tymiánu
  • 3 lžíce olivového oleje

PYRÉ:

  • 1 kg brambor typu B
  • 200 g čerstvého špenátu
  • 50 g másla
  • 200 ml smetany
  • sůl a pepř

Toastový chléb nakrájejte na kostičky a opečte na plechu dozlatova. Šalotku oloupejte, nakrájejte a nechte zesklovatět na másle. Přidejte rozinky a nasekané mandle. Orestujte a nechte vychladnout. Do mísy přesypte opečený toastový chléb a orestovanou šalotku s mandlemi a rozinkami. Přidejte žloutky a nasekanou petržel, sůl, pepř, muškátový oříšek i sníh z bílků.

Maso omyjte, osušte a podélně nařízněte, aby vznikla kapsa. Do ní rozprostřete nádivku a maso převažte provázkem a vložte do pekáče. Osolte, opepřete. Posypte tymiánem a pokapejte olivovým olejem. Pekáč zaklopte, vložte do trouby a pečte při 140 °C dvě hodiny. Pak odklopte a dopečte asi 20 minut při 180 °C.

Brambory oloupejte, nakrájejte, zalijte vodou a dejte vařit. Špenát omyjte, odtrhněte tvrdé stonky a restujte asi pět minut, než se odpaří voda. Brambory sceďte, přidejte máslo a smetanu a ušlehejte pyré. Vmíchejte do něj orestovaný špenát a dochuťte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud