Časopis F.O.O.D. slaví 7. narozeniny. Pochutnejte si s námi na rafinované polévce, na tradičním předkrmu a na lahodné roládě s nádivkou.
Hříbkovo-bramborová polévka
4 porce - příprava: 45 minut
- 200 g hříbků
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1/2 celeru
- 1 petržel
- 300 g brambor
- 2 lžíce oleje
- 1 l vývaru
- sůl a pepř
- hladkolistá petržel
TOPPING:
- 125 g hříbků nebo jiných čerstvých hub
- 40 g vlašských ořechů
- 1 šalotka
- 2 lžíce oleje
- sůl a pepř
Hříbky očistěte a nakrájejte na plátky. Cibuli, mrkev, celer, petržel a brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci zahřejte olej. Přidejte houby a zeleninu a restujte. Pak zalijte vývarem, osolte, opepřete a vařte doměkka. Poté vše rozmixujte tyčovým mixérem a dochuťte.
Připravte topping: hříbky nakrájejte na plátky, jádra ořechů nasekejte nadrobno a nasucho opražte na pánvi, šalotku nakrájejte najemno a orestujte na oleji. Přidejte nakrájené houby a restujte, dokud se neodpaří voda z hub. Pak přisypte nasekanou petržel a ořechy a dochuťte solí a pepřem. Polévku rozdělte do talířů a ozdobte toppingem.
Jemný hovězí tatarák s okurkami
4 porce - příprava: 25 minut
- 200 g hovězí svíčkové
- 3 lžíce oleje
- 2 šalotky
- 2 kyselé okurky
- 1/2 svazku pažitky
- sůl a pepř
- 1 jarní cibulka
- 4 feferonky na ozdobu
- ředkvičkové výhonky
- 100 g zakysané smetany
Maso očistěte, nasekejte najemno a dejte do mísy. Pokapejte olejem a promíchejte. Přidejte nadrobno nakrájenou šalotku, okurku a pažitku. Osolte, opepřete a zamíchejte. Na talíře zformujte porce tataráku pomocí kulaté formičky. Navrch nasypte nakrájenou jarní cibulku a klíčky ředkviček. Obložte feferonkou a přidejte lžičku zakysané smetany.
Telecí roláda s bramborovo-špenátovým pyré
4 porce - příprava: 3 hodiny
NÁDIVKA:
- 10 plátků toastového chleba
- 1 šalotka
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce rozinek
- 2 lžíce mandlí
- 3 vejce
- 2 lžíce nasekané petržele
- sůl a pepř
- muškátový oříšek
MASO:
- 1,5 kg telecí kýty
- sůl a pepř
- snítka tymiánu
- 3 lžíce olivového oleje
PYRÉ:
- 1 kg brambor typu B
- 200 g čerstvého špenátu
- 50 g másla
- 200 ml smetany
- sůl a pepř
Toastový chléb nakrájejte na kostičky a opečte na plechu dozlatova. Šalotku oloupejte, nakrájejte a nechte zesklovatět na másle. Přidejte rozinky a nasekané mandle. Orestujte a nechte vychladnout. Do mísy přesypte opečený toastový chléb a orestovanou šalotku s mandlemi a rozinkami. Přidejte žloutky a nasekanou petržel, sůl, pepř, muškátový oříšek i sníh z bílků.
Maso omyjte, osušte a podélně nařízněte, aby vznikla kapsa. Do ní rozprostřete nádivku a maso převažte provázkem a vložte do pekáče. Osolte, opepřete. Posypte tymiánem a pokapejte olivovým olejem. Pekáč zaklopte, vložte do trouby a pečte při 140 °C dvě hodiny. Pak odklopte a dopečte asi 20 minut při 180 °C.
Brambory oloupejte, nakrájejte, zalijte vodou a dejte vařit. Špenát omyjte, odtrhněte tvrdé stonky a restujte asi pět minut, než se odpaří voda. Brambory sceďte, přidejte máslo a smetanu a ušlehejte pyré. Vmíchejte do něj orestovaný špenát a dochuťte.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.