Lékaři před konzumací slazených perlivých nápojů varují mnoho let. Limonády nejrůznějších chutí totiž obsahují velké množství cukru a přispívají k obezitě. Mimo to jsou plné chemických látek poškozujících zdraví.
Navíc teď lékaři z Bostonu zjistili, že tyto limonády zhoršují rovněž onemocnění artritidou. Platí to zvláště u oestoartrózy kolen.
„Čím více slazených perlivých nápojů pacient pije, tím rychleji u něj onemocnění propuká a zhoršuje se. A navíc štíhlí muži jsou na tom úplně nejhůře,“ tvrdí doktor Bing Lu z Bostonu.
Konzumace perlivých limonád je tak nejen rizikovým faktorem pro rozvoj obezity a rychlého stárnutí tkání, ale nově také pro vznik a rychlou progresi osteoartrózy.
„Zatím nevíme, co v limonádě působí na kolena tak zhoubně, nebo proč je její konzumace tak riziková. Čísla hovoří jasně, osoby konzumující nejvíce slazených perlivých nápojů měly kolena v nejhorším stavu a choroba se u nich vyvíjela nejrychleji,“ dodává Bing Lu.
Foto: Profimedia.cz