Sledujete dětem aktivity na sociálních sítích? Měla jsem šok, co 11letá dcera sdílí na internetu

Sledujete dětem aktivity na sociálních sítích? Měla jsem šok, co 11letá dcera sdílí na internetu

Možná jsem jedna z mnoha a budete si myslet, že jsem příliš úzkostlivá matka, ale třeba moje zkušenost pomůže ostatním rodičům a přiměje je k větší ostražitosti.

Máme s manželem dvě děti a společně podnikáme, a proto se musíme hodně otáčet. Ale rodina pro nás vždy byla a je na prvním místě.

Devatenáctiletý syn již studuje v Praze vysokou školu, takže nám doma zůstalo už jen naše pubertální zlatíčko, jedenáctiletá dcera.

Se synem kupodivu v pubertě nebyly výraznější problémy, jen pár průšvihů ve škole, ale vše se vždy vyřešilo. Proto jsme nyní, když do tohoto období přichází dcera, s manželem trochu polevili v pozornosti.

Říkali jsme si, že u děvčat to bude mít jistě klidnější průběh. Navíc dcera má ve škole dobrý prospěch a kromě odmlouvání a koulení očima při domácích pracích s ní nebyly dosud žádné problémy.

Možná snad jediné se jí dá vytknout, často totiž vysedává u počítače a musíme ji s manželem vždy „vyhazovat“ od monitoru.

Když jsem se nedávno vracela s kamarádkou z fitka a probíraly jsme, co se dalo, ona mi naznačila, ať si promluvím se svou dcerou o facebooku.

Najednou jsem se lekla a divila se, proč mě na to upozorňuje. Vlastně jsem ani netušila, že moje 11letá dcera už má profil na sociální síti. Ale to jsem se náramně spletla.

Vyhledala jsem si její profil a nestačila se divit. Přestože jsem nebyla zařazena do jejích „přátel“ a prohlížela si stránku anonymně, našla jsem mnoho zajímavých poznámek a hlavně fotek.

Tak předně - naše dcera si uvedla ve svém profilu, že je jí 16 let. To by tak ještě nevadilo, kdyby se tam ale jako šestnáctiletá i neprojevovala. Zásobovala totiž svá fotoalba fotkami, které si pořizovala telefonem buď sama, nebo se svými kamarádkami.

A rozhodně na nich nevypadala nevinně. Tu vystrkovala rameno, pak zase koketně odhalovala bříško, v dvojdílných plavkách pózovala tak, že by se od ní pornohvězdy mohly učit. A to všechno často doplnila vyzývavým líčením a rudou rtěnkou.

Je jasné, že obrázky nezůstaly bez odezvy a bez komentářů různých lidí, hlavně však chlapců nebo mužů, které ani neznám. A ne všechny se mi četly dobře.

Také na „zdi“ psala různé hanlivé poznámky o škole, o svém bratrovi, jak ji stále šikanuje (přitom on je již rok z domu a má se sestrou velmi kamarádský vztah), a také o nás, jak ji „buzerujeme a nechápeme ji“. Byl to pro mě doslova šok, protože se máme s dcerou rádi a doma si o všem povídáme. Podle mého názoru není žádný větší problém. Nic závažného se dosud nestalo.

Proč si tedy vymýšlí? Proč se prezentuje jako starší děvče a koketuje s cizími muži? Proč pod svým jménem takto „exhibuje“?

S dcerou jsme vše probrali, vysvětlili jí nebezpečí této „hry“ na internetu a zakázali jí, aby v tom pokračovala. Jsme však pořád zaskočeni a překvapeni tím, co děti jejího věku pod svým jménem všechno sdílí na sociální síti. Co vše na sebe prozradí, aniž by si uvědomovali, kdo je sleduje a jaké to může mít následky.

Doporučujeme

Články odjinud