Slovníček procedur: Ztrácíte se v pojmech estetických zákroků?

Slovníček procedur: Ztrácíte se v pojmech estetických zákroků?

Tápete někdy, když čtete o estetické dermatologii či plastické chirurgii, co názvy jednotlivých ošetření znamenají a o co se vlastně jedná? Pročtěte si náš slovníček, ať máte přehled!

Lifting

Při liftingu dochází ke zpevnění a vypnutí povolené kůže. Mezi nejoblíbenější patří lifting svrchních částí paží, kdy je redukována nežádoucí tuková tkáň a povolená kůže na zadní straně paží, a lifting nohou, zejména vnitřní strany stehen a oblasti nad koleny. Kůže ztrácí elasticitu přirozeně s věkem nebo v důsledku hubnutí, lifting nicméně kůži vypne. Při zákroku lékař odstraní nadbytečnou povolenou tkáň a ránu sešije (obvykle) samovstřebatelným stehem, který zajistí bezproblémové zhojení a minimalizuje vznik jizev.

Pokračování 2 / 9

Blepharoplastika

Povislá horní oční víčka a váčky pod očima na dolních víčkách se objevují, když pleť v důsledku vyššího věku ztrácí elasticitu a pevnost. Obojího se lze zbavit blepharoplastikou čili plastickou operací očních víček. „Nadbytečnou kůži horních víček odstraňujeme chirurgicky, dolní víčka operujeme většinou klasicky skalpelem a v některých případech laserem,“ vysvětluje plastický chirurg MUDr. Josef Kulhánek z Lékařského domu Praha 7. Blepharoplastika se neprovádí jen z estetických důvodů. Může usnadňovat vidění a být i prevencí budoucích problémů se zrakem.

Pokračování 3 / 9

Plazmaterapie

Při plazmaterapii se jedná o omlazení krví. Nejprve je pacientovi odebrána krev. Ta putuje do odstředivky, která oddělí plazmu od ostatních prvků. Přimíchá se aktivátor a tato směs obsahující hlavně bílkoviny a krevní destičky se aplikuje asi 300 drobnými vpichy do pleti. Protože ošetření předchází aplikace znecitlivujícího krému, z bolesti mít strach nemusíte. Plazma vyživí podkoží a spustí regenerační procesy, jejichž výsledkem je vyhlazení vrásek a projasnění pleti. Účinek trvá asi devět měsíců.

Pokračování 4 / 9

Rhinoplastika

Pod názvem rhinoplastika se skrývá plastická operace nosu. Lékař v rámci zákroku může dramaticky změnit vzhled celého obličeje tím, že nos zmenší, upraví tvar jeho špičky či nosních dírek. Pro rhinoplastiku se často pacienti rozhodují také ze zdravotních hledisek. Tehdy dochází k odstranění vrozených vad nosu či deformity nosní přepážky a citelnému zlepšení dýchání. Plastická operace nosu patří sice k náročnějším zákrokům, je však rozhodně jedním z nejoblíbenějších.

Pokračování 5 / 9

Rejuvenizace laserem

Za označením rejuvenizace hledejte české slovo omlazení. „V současnosti se jedná u pacientů o jednoznačně nejoblíbenější zákrok na našem oddělení. Dokáže totiž ‚zakonzervovat‘ vzhled pleti a zpomalit její stárnutí,“ popisuje odbornice na krásu Martina Šmidrová. Ošetření sestává ze tří kroků: • První je diamantová dermabraze, která odstraní odumřelé kožní buňky a nečistoty a pleť připraví. • Nastupuje vlastní ošetření laserem. Jeho záření do hloubky prohřeje kůži a stimuluje přestavbu jejích vláken a novotvorbu kolagenu, jehož obsah se navýší o 50 až 70 %.

• Rejuvenizaci uzavírá aplikace pleťové masky s kyselinou hyaluronovou či trophogenem, jejíž účinnost ještě navýší použití galvanického přístroje.

Pokračování 6 / 9

Liposukce

„Liposukce není způsob, jak zhubnout, ale jak dodat postavě kontury,“ prozrazuje na začátek MUDr. Kulhánek. Jak dále popisuje, na úvod zákroku aplikuje znecitlivující tumescenční roztok, který zajistí bezbolestnost. Tenkou kanylou pronikne do podkoží, kde naruší tukovou tkáň. Dle typu liposukce se tak děje mechanicky, laserovým zářením nebo silným paprskem vody. Uvolněný tuk odsaje, sešije drobné ranky v místě vstupu kanyly a na závěr pacientovi oblékne kompresní prádlo, které zajistí zhojení podkoží a vypnutí pleti.

Pokračování 7 / 9

Lipolýza

Liposukci byste si neměla plést s lipolýzou. Ačkoliv oba zákroky začínají stejnou předponou, společného toho mají pramálo. „Při liposukci dochází k okamžitému odsátí tuku z podkoží, při lipolýze se do tukové tkáně injekčně aplikuje roztok s látkami, které stimulují štěpení tukových buněk a jejich odbourání z organismu,“ poukazuje na hlavní rozdíl Martina Šmidrová. Po lipolýze si musíte pár týdnů počkat, než organismus tuk v podobě volných mastných kyselin vyloučí. Výsledek nicméně nikdy nebude tak dramatický jako v případě liposukce.

Pokračování 8 / 9

Fat Transfer

Máte-li základy angličtiny, pravděpodobně si zvládnete odvodit, že v případě tohoto ošetření dochází k přesunu tuku. Ten je nejprve odsán, zpracován tak, aby v něm zůstalo zachováno množství kmenových buněk, a následně jej lékař injekčně aplikuje do oblastí, které potřebují „vylepšit“. V případě poprsí se jedná o tzv. autoaugmentaci, zvětšit lze ale i zadeček nebo může naopak tuk posloužit jako výplňový materiál pro redukci vrásek na obličeji.

Pokračování 9 / 9

Labioplastika

Chirurgické omlazení intimních partií, to je labioplastika čili plastika stydkých pysků. Nutné je na dva týdny vynechat sporty a náročné fyzické aktivity a po dobu měsíce se zdržet sexuálních radovánek. Další možností, jak omladit své intimní partie, je vaginoplastika, tedy plastická operace pochvy, při níž dochází k zúžení pochvy a poševního vchodu. Zde se nicméně jedná o zákrok náročnější.

Doporučujeme

Články odjinud