Slow cooking a Slow Food - vysvětlete mi to!

Slow cooking a Slow Food - vysvětlete mi to!

V poslední době narážím na pojmy slow cooking a Slow Food. Je to totéž, nebo ne? Postup pomalého vaření, slow cooking, je obecné pojmenování procesu, kdy je jídlo připravováno opravdu po dlouhou dobu.

Na technice příliš nesejde, protože angličtina může uplatnit slovo cooking i na dušení a přípravu jak na sporáku, tak v troubě. Pomalu připravované jídlo je většinou takové, jaké vařily naše prababičky v kamnech na dřevo: pečeně, které je možné nechat ve vychládající troubě až do rána, vývary, které bublají na sporáku celé hodiny, a tak dál.

Dnes se tyto postupy emulují nastavením teploty na nízký stupeň a pokrmy, zejména masové, se nechají vařit či péci dlouhou dobu. Dočkáte se báječného výsledku – zejména maso je po dlouhé přípravě neobyčejně jemné, křehké a šťavnaté. Naproti tomu Slow Food je celé hnutí, které inicioval italský šéfkuchař Carlo Petrini jako protiklad k všudypřítomným rychlým občerstvením z průmyslově předpřipravených surovin – fastfood. Pokrmy, které se hlásí k této filozofii, nemusí být nutně připravované dlouho, zato pečlivě, s láskou a podle místních tradic.


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Doporučujeme

Články odjinud