Slunce a vitamin D zvyšují pocit atraktivity

Slunce a vitamin D zvyšují pocit atraktivity

Nejen proto, že v létě ukazují lidé více kůže, jsou přitažlivější. Atraktivnější než v zimě totiž připadají lidem nejen všichni ostatní, ale především se jako přitažlivější vnímají sami. Na odhalenou kůži působí sluneční paprsky, které vyvolávají syntézu vitaminu D. Vysoká hladina tohoto vitaminu zvyšuje také produkci testosteronu a dalších hormonů. A lidé mají větší chuť se milovat a líbí se víc sami sobě.

„Průzkumy odhalují, že v letních dnech, kdy je nebe modré a teploty vysoké, si lidé připadají sebevědoměji a zdravěji. A třiasedmdesát procent osob se skutečně považuje za přitažlivější pro své okolí v létě víc než v zimě,“ píše britský list Daily Express.

Zásadní vliv na vnímání vlastní přitažlivosti má chemismus v mozku a vyvážená hladina hormonů. Slunce a hezké počasí produkuje jednak hodně vitaminu D a následně testosteronu, do mozku se ale také vylévají endorfiny, dopamin a serotonin. Všechny tyto hormony přispívají k dobré náladě a dobrým pocitům, které jdou ruku v ruce se sebepřijetím. Klidný a spokojený člověk si připadá atraktivněji než depresivní a sklíčený jedinec.

Doporučujeme

Články odjinud