Smažák je klasika, kterou nám cizinci závidí a kterou si jednou začas prostě musí dopřát každý. Zkuste ji inovovat a dovnitř ukryjte další druhy sýra, těstoviny a třeba žampiony, prostě co vám chutná. Celý recept blogerky Koko najdete ve videu v úvodu článku.
Ingredience
těstoviny
kondenzované mléko
lehce tavitelný sýr – mozzarella, brie nebo sýr s modrou plísní
lučina
čedar (příp. gouda či eidam) nakrájený na kostičky – čím víc, tím líp
vejce
strouhanka (klasická, případně smíchaná s panko strouhankou)
možno přimíchat i další dochucovadla, jako orestované žampiony, šunku, jarní cibulku, chilli, nakládané jalapeños a podobně
olej na smažení
Postup
Do rendlíku vlijte neslazené kondenzované mléko. Přidejte lučinu a lehce tavitelný sýr – mozzarellu, brie nebo sýr s modrou plísní. Pomíchejte, ale nevařte. Přidejte těstoviny uvařené al dente (v omáčce a při smažení se ještě budou dodělávat). Goudu a čedar nakrájejte na půlcentimetrové kostičky. Opepřete, ale nesolte. Sundejte z plotýnky a nechte vychladnout. Přidejte další dobroty, třeba jarní cibulku, chilli papričky, šunku, sušená rajčata, houby… cokoliv vás napadne. Nakrájejte je nadrobno, lehce orestujte a přidejte do směsi spolu s kostičkami sýru. Opět promíchejte. Připravte si zapékací misku, vložte do ní pečicí papír a rozprostřete těstoviny. Nechte vychladit buď 8 hodin v ledničce, nebo 2 hodiny v mrazáku. Pak z uleželé hmoty odlepte papír a pokrájejte ji na tvary, které se vám líbí: trojúhelníčky, rybí prsty, jednohubky…
Rozpalte olej v pánvi (měl by být tak vysoko jako polovina výšky jídla, které budete smažit). Připravte si dvojobal – mouku nebudeme potřebovat. Rozšlehejte a osolte vajíčko, strouhanku můžete smíchat s panko strouhankou. Obalujte těstovinovou hmotu a rovnou ji pozvolna a dozlatova smažte. Ihned servírujte, a pokud chcete tuto ultimátní prasárničku doladit do posledního detailu, dejte si k ní tatarskou omáčku. Celý postup najdete ve videu v úvodu článku.