Smažák s překvapením uvnitř. Zkuste kalorickou, ale hříšně báječnou dobrotu

24. 2. 2022
Foto: archiv
Smažák s překvapením uvnitř. Zkuste kalorickou, ale hříšně báječnou dobrotu | Foto: archiv
Smažák je klasika, kterou nám cizinci závidí a kterou si jednou začas prostě musí dopřát každý. Zkuste ji inovovat a dovnitř ukryjte další druhy sýra, těstoviny a třeba žampiony, prostě co vám chutná. Celý recept blogerky Koko najdete ve videu v úvodu článku.

Ingredience

těstoviny
kondenzované mléko
lehce tavitelný sýr – mozzarella, brie nebo sýr s modrou plísní
lučina
čedar (příp. gouda či eidam) nakrájený na kostičky – čím víc, tím líp
vejce
strouhanka (klasická, případně smíchaná s panko strouhankou)
možno přimíchat i další dochucovadla, jako orestované žampiony, šunku, jarní cibulku, chilli, nakládané jalapeños a podobně
olej na smažení

Postup

Do rendlíku vlijte neslazené kondenzované mléko. Přidejte lučinu a lehce tavitelný sýr – mozzarellu, brie nebo sýr s modrou plísní. Pomíchejte, ale nevařte. Přidejte těstoviny uvařené al dente (v omáčce a při smažení se ještě budou dodělávat). Goudu a čedar nakrájejte na půlcentimetrové kostičky. Opepřete, ale nesolte. Sundejte z plotýnky a nechte vychladnout. Přidejte další dobroty, třeba jarní cibulku, chilli papričky, šunku, sušená rajčata, houby… cokoliv vás napadne. Nakrájejte je nadrobno, lehce orestujte a přidejte do směsi spolu s kostičkami sýru. Opět promíchejte. Připravte si zapékací misku, vložte do ní pečicí papír a rozprostřete těstoviny. Nechte vychladit buď 8 hodin v ledničce, nebo 2 hodiny v mrazáku. Pak z uleželé hmoty odlepte papír a pokrájejte ji na tvary, které se vám líbí: trojúhelníčky, rybí prsty, jednohubky…

Rozpalte olej v pánvi (měl by být tak vysoko jako polovina výšky jídla, které budete smažit). Připravte si dvojobal – mouku nebudeme potřebovat. Rozšlehejte a osolte vajíčko, strouhanku můžete smíchat s panko strouhankou. Obalujte těstovinovou hmotu a rovnou ji pozvolna a dozlatova smažte. Ihned servírujte, a pokud chcete tuto ultimátní prasárničku doladit do posledního detailu, dejte si k ní tatarskou omáčku. Celý postup najdete ve videu v úvodu článku.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Katalog zboží na Dámě Další zajímavé věci

Horoskopy

Místo litování se rozpruďte svůj lymfatický systém. Pokud máte sedavé povolání, tak to pro vás platí dvakrát. Rozhodně vám prospěje sportovní činnost, ale také správné dýchání a otužování.…