Patizon je taková houževnatější mladá cuketa a blogerka Koko nám dnes prozradí, jak na něj. Spoustu lidí odradí tvrdá slupka a její loupání, které vlastně vůbec nemusí být problém, stačí jen vědět, jak si ulehčit práci. Zkuste recept na jednoduché řízky, postup najdete na videu.
Smažený patizon
Větší zralý patizon
Hladká mouka
2 vejce
Sůl
Strouhanka klasická + trocha strouhanky z kukuřičných lupínků
Kořenicí směs na ryby
2 lžíce vinného octa do vody na vaření
Postup
U patizonu se volí opačný postup, než u ostatní zeleniny. Prvně jej nakrájejte na centimetr silné plátky a až potom oloupejte. Plátky je nutné předvařit. Cca 4 minuty v osolené vodě s přidaným octem. Obalte v trojobale, při obalování v mouce ještě okořeňte směsí koření na ryby. Do strouhanky přidejte i strouhanku z kukuřičných lupínků. Řízky tím ozvláštníte a budou více křupavé. Smažte dozlatova z obou stran. Servírujte posypané petrželkou, tyhle řízky skvěle chutnají klidně jen s chlebem a tatarkou nebo jinou vaší oblíbenou omáčkou k namáčení. Samozřejmě můžete patizonové řízky podávat s bramborem či bramborovou kaší. Postup přípravy najdete tady na videu:
redakce
14. července 2023