Smažení na olivovém oleji je zbytečným vyhazováním peněz

Smažení na olivovém oleji je zbytečným vyhazováním peněz

Že je olivový olej zdravý, není pochyb. Ideálně se hodí k přípravě salátů a jiné konzumaci „za studena“. Pokud jej však použijete na smažení nebo pečení, své blahodárné účinky ztrácí, a co se zdravotních dopadů týká, dostává se na úroveň levného řepkového či slunečnicového oleje.

Olivový olej obsahuje největší množství antioxidantů ze všech běžně používaných olejů. Ty mají velmi blahodárné účinky na naše zdraví. Snižují krevní tlak, jsou prevencí rakoviny, posilují imunitní systém. To ovšem platí pouze, pokud olivový olej použijete "za studena".

Když ale panenský olivový olej vystavíte vysoké teplotě, o tyto zdraví prospěšné látky jej připravíte. To neznamená, že je na smažení méně vhodný než ostatní běžné levnější oleje. Smažení na olivovém oleji vaše zdraví rozhodně neohrožuje, ale ani nešetří vaši peněženku.

Při smažení či dlouhém pečení jej tedy klidně nahraďte levnějšími kvalitními oleji z řepky či slunečnice. Pokud bude tepelná úprava vašeho pokrmu trvat pouze krátkou dobu, má význam olivový olej použít.

„Jakmile se oleje začnou zahřívat, jejich kvalita prudce klesá. Je tak zbytečné smažit na drahém olivovém oleji, když v něm usmažené jídlo není o nic zdravější než jídlo smažené na slunečnicovém či řepkovém oleji,“ tvrdí vědci z Univerzity v Portu.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud