Smrt při požáru často souvisí s kouřením

Smrt při požáru často souvisí s kouřením

Jen dalším z řady nebezpečí, která souvisí se závislostí na nikotinu, je podle vědců riziko, spojené se vznikem požáru a úmrtím při něm. Odhaduje se, že ročně zahyne při požárech na světě asi 300 000 lidí, přičemž z toho asi 30 procent případů souvisí právě s kouřením.

Smrt při požáru často souvisí s kouřením

Jen dalším z řady nebezpečí, která souvisí se závislostí na nikotinu, je podle vědců riziko, spojené se vznikem požáru a úmrtím při něm. Odhaduje se, že ročně zahyne při požárech na světě asi 300 000 lidí, přičemž z toho asi 30 procent případů souvisí právě s kouřením. V roce 1998 se škody, způsobené požáry v důsledku kouření, dají celosvětově odhadnout na 27 miliard dolarů.

Vědci z Kalifornské univerzity v Davisu dále odhadují, že náklady na požáry, způsobené kouřením nepřímo, jsou ještě vyšší. Takový zapalovač se může v ruce malého dítěte stát velmi nebezpečnou hračkou - zapalovačem nebo zápalkami děti způsobí ročně asi milion požárů. V rámci USA připadá denně na každého člověka staršího 10 let 7 vykouřených cigaret - proto by podle vědců nemělo být překvapující nebezpečí vzniku požáru, které s sebou tento návyk nese.

Za dobrou zprávu považují vědci fakt, že podobných požárů ubývá - jednak proto, že obecně počet kuřáků v USA klesá, jednak proto, že nábytek a matrace se vyrábějí z méně hořlavého materiálu, aby se podobným nehodám předešlo. Jinak ale odborníci na bezpečnost doporučují, aby byly vyráběny méně nebezpečné cigarety - měly by mít hustší tabák a méně prodyšný obal, aby se tak zabránilo rozhoření, pokud už cigareta upadne. Dalším bezpečnostním opatřením je pak instalace požárního hlásiče, který na zvýšené množství kouře upozorní.

V USA počet kuřáků obecně klesá. Ale jak je to s námi v Čechách? Nepozorujete u nás spíše trend opačný?

Zdroj: Health Scout - Preventive Medicine

Doporučujeme

Články odjinud