Smrt s úsměvem

Smrt s úsměvem

Aň si chudý nebo bohatý, i když si to dnes vůbec nepřipouštíš, jednou určitě zemřeš ! Jaké budou přitom tvé prožitky a prožitky Tvých bližních ?

Smrt s úsměvem

Aň si chudý nebo bohatý, i když si to dnes vůbec nepřipouštíš, jednou určitě zemřeš ! Jaké budou přitom tvé prožitky a prožitky Tvých bližních ?
Noviny nás denně zaplavují zprávami o předčasné smrti lidí při haváriích, ve válkách a teroristických
útocích, seznamují nás s průběhem vražd. Méně již informují o způsobené dlouhodobé depresi a velkém utrpení pozůstalých. Málo se dovíme o umírání osamělých a opuštěných lidí. Proto bych chtěla uvést možný lepší obraz konce života, jak jsem jej sama poznala.
Silně vzpomínám na svého pradědečka, kterému jsem říkala dědunka.. Jako mladý chlapec odešel po vyučení do světa. Nejdříve do Rakouska a později se svými příbuznými do Ameriky. Po návratu svým živým vyprávěním nás motivoval k tomu, abychom i my děti se šly jednou do toho světa podívat. Naučit se něčemu novému, podívat se jak se žije a pracuje jinde. Celý život si tuto touhu neseme ve svém srdci a snažili jsme se ji alespoň v míře, kterou nám okolnosti dovolily, realizovat.
I když dědunkovi mnoho nechybělo do devadesáti let, jiskřil humorem a uměl spojovat nitky rodinného života překrásným vyprávěním o tom, co se v rodině stalo, co se přihodilo, co stojí za vzpomínání.
Nejvíce mne však dojímá vzpomínka na dědunkův tichý odchod ze světa živých. Byl den před Štědrým dnem. Krátce po obědě mě dědeček zašeptal, abych došla pro maminku, že umře! Vyděsila jsem se, protože se nezdál nemocen. Rychle jsem přivedla maminku a silně vzlykala.
Dědeček ležel v posteli a zaslechl můj pláč. Potichounku zašeptal: "Neplač holčičko moje, vždyň já budu jenom chvíli spát". Maminka mně stiskla ruku. Obě jsme pochopily, že ani v této těžké chvíli, kterou nemohl silou vůle změnit, nás nechtěl zarmoutit. Vždyň se i před svou smrtí pousmál.
Tak zemřel můj dědunka, v přiměřeném věku, klidně, bezbolestně, v kruhu svých blízkých, s úsměvem na rtech.

Autor: Milada S.

Doporučujeme

Články odjinud