Smrtelnou mužskou „rýmičku“ způsobuje nedostatek estrogenu

Smrtelnou mužskou „rýmičku“ způsobuje nedostatek estrogenu

Pánové vypadající jako na smrtelné posteli, kteří mají přitom „obyčejnou“ rýmu, jsou ženám často pro smích. Zatímco dámy většinou ani nehlesnou a chorobu překonají ještě při péči o domácnost, muže onemocnění dýchacích cest vyřadí z provozu a promění je v doslova obživlé mrtvoly. Vědci z Harvardovy univerzity se snažili přijít na to, proč pánové tak těžce snášejí podobné choroby. Může za to estrogen. Tedy jeho nedostatek v těle mužů.

Ženský pohlavní hormon totiž při boji s infekcí výrazně pomáhá imunitě. Ženy ho mají v těle většinou dostatek. V mužském těle se také tvoří, ale většinou ve velmi malém množství. Takže když se nastydne žena i muž, u druhého bude mít průběh onemocnění mnohem horší symptomy, které ho vyřadí z provozu.

Podle profesora Lestera Kobzika jsou ženy díky estrogenu mnohem odolnější vůči infekčním chorobám dýchacích cest. Takže nejenže onemocní méně často, ale infekce je u nich méně závažná a navíc má slabší symptomatické projevy.

Profesor Kobzik ověřil tyto hypotézy na hlodavcích. Nakazil bakteriemi způsobujícími zápal plic samce a samice myší. Některým samcům podal estrogen. Samci bez estrogenu onemocněli pneumonií ve vyšší míře a choroba u nich měla vážnější průběh. Naopak samice a samci ošetření estrogenem se infekci úspěšněji bránili, v řadě případů choroba ani nepropukla, a když, tak měla mírnější průběh a dříve došlo k uzdravení.

Doporučujeme

Články odjinud