Překvapila vás návštěva nebo pořádáte zahradní posezení a nechcete strávit přípravou pohoštění celý den? Nabízíme několik receptů, jejichž chuť potěší hosty a rychlost a snadnost přípravy zase vás. Hodí se, ať chcete nabídnout lehké občerstvení nebo hladové strávníky opravdu zasytit.
Celerové hranolky
Celer důkladně omyjeme a očistíme. Nakrájíme jej na hranolky, které prosolíme. Můžeme přidat i pepř, koření na grilovanou zeleninu či staročeské koření. Poté hranolky osmažíme na olivovém oleji do křupava a podáváme s grilovací omáčkou nebo kečupem.
Nivová pomazánka
Dvě nivy nastrouháme najemno, přidáme nadrobno nakrájenou nebo nastrouhanou cibuli, jednu majonézu, tři polévkové lžíce kečupu a jednu lžíci plnotučné hořčice. Vše promícháme. Pomazánku použijeme na jednohubky či na chlebíčky z veky, ozdobíme vlašským ořechem.
Rychlý kuskus se zeleninou a balkánským sýrem
Je možné kuskus klasicky vařit, ale rychlejší varianta je zalít jej vroucí vodou z rychlovarné konvice. Syrový kuskus lehce osolíme a přidáme kari koření nebo kurkumu – na 500 g kuskusu jednu až dvě lžičky. Do misky s kuskusem nalijeme vroucí vodu asi do výše jednoho a půl centimetru nad kuskus, promícháme a necháme odstát, než kuskus vodu vsákne. Pro lepší chuť přidáme i trochu másla.Dochucení kuskusu je jen na vaší fantazii. Zkuste jej promíchat se sterilizovaným hráškem, fazolemi, kukuřicí, vynikající chuť dodají rajčata, použít lze papriku a salátovou okurku. Na závěr vmíchejte rozmačkaný balkánský sýr.
Ovocné špízy
Hodí se, když hosté jedí ve stoje, popocházejí a nechtějí balancovat s talířkem a příborem. Napíchněte proto na špejli různé druhy ovoce, ideálně čerstvého sezónního: například meloun, hroznové víno, ananas, jablko, hrušku, jahody či kiwi. Ovoce můžete poprášit mletou skořicí, nebo, máte-li čas, namočte špízy do rozpuštěné čokolády.
Tvarohová ovocná pěna
V misce rozmačkáme sezónní ovoce jako jahody, borůvky, či maliny. Přidáme vaničkový měkký tvaroh, trochu mléka a moučkový cukr dle chuti. Vše ušleháme ručním mixérem. Mléko přidáváme opatrně – usnadní šlehání, ale pěna by měla být hustá a nekapat, aby se hostům dobře jedla. Podáváme v kompotových miskách a zdobíme dle fantazie toppingem, čokoládovým sypáním, čerstvým ovocem či snítkou máty.
Ovocný koktejl
Místo tvarohové pěny lze hostům nabídnout i osvěžující koktejl. Nadrobno nakrájené ovoce rozmixujeme s mlékem a bílým jogurtem. Na jeden kelímek jogurtu připadne zhruba tři deci mléka a jeden šálek ovoce. Do směsi přidáme také jeden vanilkový cukr. V horkém dni zkuste místo jogurtu přidat vanilkovou zmrzlinu.
Slané koláčky z listového těsta
Na válu si rozprostřeme listové těsto (buď koupíme již zarolovaný plát a pouze ho rozbalíme, nebo rozválíme na válu listový bochník). Těsto pomažeme plnotučnou hořčicí nebo kečupem a klademe na něj plátky šunky, poté plátky sýra. Přidat můžeme také nastrouhanou kyselou okurku či nastrouhanou nivu.Těsto nezabalíme jako klasický štrúdl, ale balíme jej od jednoho kraje jako roládu. Při tom je třeba nechat volné okraje těsta, alespoň pět centimetrů, a s množstvím náplně to nepřehnat. Nepoužívejte ani šťavnatou zeleninu jako třeba rajčata, šťáva by vytékala a těsto by nedrželo.Syrovou roládu rozkrájíme na stejnoměrné kroužky asi půl centimetru až centimetr silné. Kroužky poklademe na vymazaný nízký plech nebo pečicí papír. Pečeme při střední teplotě, až těsto zezlátne a sýr se rozpeče.
Zapečené toasty
Na pečicí plech (lehce vymaštěný, aby se nepřipekly) poskládáme plátky toastového chleba (může být i veka, ale na tu se nevejde tolik surovin), který jsme předtím lehce potřeli máslem. V misce smícháme nastrouhanou nivu, na drobno nakrájená cherry rajčátka a nakrájenou šunku. Lze přidat i další zeleninu a nebo použít směs Uncle Bens. Na každý toast navršíme kopeček směsi a přikryjeme plátkem sýra. Poté zapečeme v troubě.
Tzatziki
Tři velké salátové okurky nastrouháme najemno a důkladně vyždímáme přebytečnou vodu. Okurku vmícháme do 400 gramů bílého jogurtu (pro lepší chuť použijte jogurt řeckého typu). Nejjednodušší je pak přidat přímo kořenící směs tzatziki, která obsahuje všechny potřebné kořenící přísady. Dle vlastní chuti pak dodejte ještě pepř, sůl, případně česnek. Jinou variantou je okořenit jogurt s okurkou pouze nasekanými čerstvými bylinkami.
Ovocné jednohubky
Oloupeme hrušky a jablka a nakrájíme je na čtvrtiny, jádřinec vydlabeme. Do prohlubně vložíme lžičku sýra lučiny či cottage, které lze dochutit kořením.
Tip: Spojení ovoce a sýra je osvěžující chuťovou variací, vyzkoušejte třeba kombinaci hroznového vína nebo mandarinky a ementálu.
ČTĚTE TAKÉ:
Žena, co ulítává na botách
ČTĚTE TAKÉ:
Buďte krásnější! Soutěžte s Dámou o proměnu vizáže!