Sněhově zpravodajství

Pokud se chystáte na hory, je určitě dobré si nejdříve zjistit, kolik je tam vlastně sněhu? A jak tuto informaci nejlépe získat?

Sněhově zpravodajství

Pokud se chystáte na hory, je určitě dobré si nejdříve zjistit, kolik je tam vlastně sněhu? A jak tuto informaci nejlépe získat? Pokud hádáte "Přece na Internetu", hádáte správně.
Český internet nabízí hned několik serverů s aktuálním sněhovým zpravodajstvím. Pokud pominu tradiční portály, kde najdete většinou jen stručný seznam oblastí s údajem o starém sněhu a čerstvém sněhu.

Atlas.cz - http://pocasi.atlas.cz/snih.asp
Centrum.cz http://24.centrum.cz/pocasi/snih.phtml?CR=1

Na Atlasu je zpravodajství o něco přehlednější. Ostatní portály (Seznam, Quick, RedBox) se o sněhu ani nezmiňují.

Pak tu jsou specializované servery, které jdou více do hloubky a nabízí další podrobné informace.

SNÍH.CZ - http://www.snih.cz/
Tento server je asi nejpropracovanější. Po výběru hor (Krkonoše, Beskydy, Jeseníky, Jizerky, Krušné, Orlické, Šumava) na přehledné mapě, se zobrazí jednotlivé lokality s těmito údaji: teplota, sněhová pokrývka, další informace. Dozvíte se tedy například, že na Špičáku je jasno, -5°C a zmrzlý sníh 30cm.
Server ovšem nezůstává pouze u těchto údajů. Nabídne vám po kliknutí na Špičák i přehled vleků, lanovek a běžeckých tratí, dokonce i ceny vleků a permanentek. Zcela dole najdete také orientační mapu. U některých lokalit je k dispozici i seznam hotelů pro ubytování, ovšem ten není vždy kompletní.
Jak sami vidíte, informací je opravdu mnoho, ne vždy jsou však zcela aktuální a správné. Například v Bedřichově není uveden žádný dvoumístný vlek, přitom tam je. Dokonce je uveden v ceně jízdného jako kotva Malinovka. Také je uvedeno, že není noční osvětlení, přičemž dole je ceník nočních jízd a zcela dole v popisném textu je osvětlení zmiňované. Informací na tomto serveru je opravdu mnoho, a tak takovou drobnou chybičku lze pochopit. Tento server lze tedy pro prvotní vyhledání informací jen doporučit.

SKINET.CZ -  http://skinet.cz/
Na serveru SKI je mimo článků také sněhové zpravodajství ve formě rychlých a přehledných tabulek. Dobré jsou odkazy na další stránky a telefony. Ťdaje se v porovnání se serverem SNIH již liší. V teplotě o 4°C a v délce sjezdovek také. Přesné hodnoty bohužel nemáme a tak nevíme, co je správně. Na serveru najdete také, tak jako téměř všude odkazy na webové kamery a stránky.

LYŽOVÁNÍ.CZ - http://www.lyzovani.cz/
Na tomto serveru naleznete přibližně stejně informací, vše je přehledně uspořádané. Navíc jsou zde odkazy na možnosti ubytování. Základní nabídkou je SkiAtlas, webkamery, stav sněhu, ubytování, zájezdy. Za návštěvu též stojí bazar lyžařského vybavení. Při procházení serverem jsem ovšem často narazil na chyby a za to je velké minus.

Tím je seznam větších serverů se zpravodajstvím u konce. Dále nabízíme pár zajímavých odkazů.

Dolomity www/vikend/dolomiti.htm">http://www.mujweb.cz/www/vikend/dolomiti.htm
Lyžování v Dolomitech. Opravdu ucelený přehled lyžařských středisek s přehledy vleků a lanovek.
Všude odkazy na zahraniční aktuální zpravodajství o počasí a sněhu. K dispozici jsou také mapy oblastí, odkazy na webové kamery a další stránky.

Pro podrobnější informace o stavu lyžařských středisek je někdy lepší se obrátit přímo na stránky dané oblasti. Zde uvádíme malý přehled.

Pokud ani s tímto seznamem neuspějete, zkuste si své oblíbené středisko nebo hotel najít pomocí fulltextového vyhledávače.

Doporučujeme

Články odjinud