Snídaně do postele aneb Překvapení pro rodiče

25. 6. 2014
Proč pro jednou nezůstat déle v posteli a nenechat děti, ať vám připraví malé pohoštění? Vyzkoušejte jednoduché recepty pod taktovkou našich šéfkuchařů Mikuláše a Alžběty.

Snídaně je první a zároveň nejdůležitější jídlo dne. Už jen proto, že se u stolu sejde celá rodina, než se rozprchne do světa. Pokud vaše děti vstávají doslova s prvními slunečními paprsky, pak je klidně zaúkolujte.

Stačí, když si budete přát něco dobrého a zdravého, s čím si poradí i samotné děti. Například plněné bagety, zapečené toasty či sladké variace na pomazánky. Buďte k malým šéfkuchařům shovívaví a na estetickou stránku jídla moc nehleďte – vždyť láska prochází h lavně žaludkem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Pomazánka na řecký způsob

4 porce - příprava: 15 minut

  • 200 g řeckého jogurtu
  • 50 g vlašských ořechů
  • 1 lžíce medu
  • 1 větší jablko
  • 2 větší bagety

Smíchejte řecký jogurt s nadrcenými ořechy a medem.Nakonec vmíchejte najemno nakrájené jablko. Nasucho opečte plátky bagety a nechte je vychladnout. Poté namažte hotovou pomazánkou. Můžete dochutit i mletou skořicí.

Zapečené italské toasty

4 porce - příprava: 25 minut

  • 250 g cherry rajčátek
  • 2 balení mozzarelly
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • čerstvá bazalka
  • 16 toastových chlebů

Cherry rajčátka a mozzarellu nakrájejte co možná nejvíce nadrobno. Přendejte do misky, vmíchejte olivový olej, dochuťte solí, pepřem a kousky čerstvé bazalky. Na toastový chléb naneste směs, přiklopte a zapečte v sendvičovači dozlatova.

Šunková pomazánka se sýrem

4 porce - příprava: 20 minut

  • 150 g šunky s podílem masa nad 90 %
  • 2 lučiny (160 g)
  • 50 g sýra na strouhání
  • 1 červená paprika
  • sůl (nemusí být)
  • čerstvá pažitka
  • 2 větší bagety

Plátky šunky nakrájejte na co možná nejmenší kostičky. Přendejte do mísy, smíchejte s lučinou a nastrouhaným sýrem. Přidejte nadrobno nakrájenou papriku, dochuťte solí a nasekanou pažitkou. Bagety rozřízněte, pomazánku namažte dovnitř a přiklopte.

Sušenkové „sibirky“ s džemem

4 porce - příprava: 15 minut

  • 32 máslových sušenek
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 100 g jahodového džemu (nebo 250 g čerstvých jahod)
  • kůra z 1 limetky
  • 50 g kvalitní čokolády
  • mátové lístky

Připravte si máslové sušenky. V míse smíchejte tvaroh s džemem (případně čerstvými jahodami), nastrouhejte kůru z limetky a vmíchejte kousky čokolády. Nakonec dle chuti přidejte lístky máty. Pomazánkou namažte sušenku a přiklopte druhou. Opakujte, dokud nespotřebujete všechny sušenky.

NÁŠ TIP: Zkuste i meruňkový nebo borůvkový džem. Tvaroh můžete nahradit pribináčkem.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Jste přece natolik soudní, že poznáte, kdo vás chválí upřímně a kdo svůj chvalozpěv vysílá do éteru jenom proto, aby z toho něco vytěžil. Bohužel se dnes budete setkávat spíše s druhou…

Nejčtenější články